Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри

...
Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри
Коментари Харесай

ЕК одобри държавната помощ в България по региони до 2027-ма

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ Европейската комисия утвърди картата на България за разпределяне на районни помощи от 1 януари 2022 година до 31 декември 2027 година в рамките на .

В картата са посочени българските райони, които дават отговор на изискванията за разпределяне на районна капиталова помощ. Освен това в нея се дефинират по този начин наречените оптимални интензитети на помощта, която може да им бъде отпусната.

Въпросните райони са Северозападният, Северният централен, Североизточният, Югоизточният и Южният централен район. Те са измежду най-необлагодетелстваните райони в Европейски Съюз, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в тях е под 75% от междинния за Европейския съюз.

Тези райони дават отговор на изискванията за разпределяне на помощ, като оптималният интензитет на помощта за огромни предприятия е 50 %. Също по този начин Комисията утвърди увеличение до 60% на оптималния интензитет на помощта за девет области в тези райони поради релативно огромното обезлюдяване в тях през последното десетилетие (Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Търговище, Ямбол и Смолян).

Има и една добра вест - предвид на позитивното си икономическо развиване Югозападният район към този момент не се счита за район от вид „ а “, като останалите райони. Ето за какво в него оптималните интензитети на помощта за огромни предприятия ще бъдат 20% до края на 2024 година и 15% след тази дата.

За две области в Югозападния район, които са прилежащи на райони от вид „ а “, интензитетът на помощта ще бъде повишен до 45 %. Европейската комисия е одобрила и оптимални интензитети на помощта за една област в Югозападния район (Кюстендил) сред 20 и 25% поради релативно огромното обезлюдяване в нея през последното десетилетие.

Във всеки от посочените нагоре райони оптималните интензитети на помощта могат да бъдат увеличени с 10 процентни пункта за вложения от междинни предприятия и с 20 процентни пункта за вложения от дребни предприятия, когато става въпрос за тяхна първична инвестиция с възможни разноски до 50 милиона евро.

След стартирането на бъдещия териториален проект за обективен преход по линия на Регламентa за Фонда за обективен преход България ще има опцията да уведоми Комисията за изменение на утвърдената през вчерашния ден карта на районните помощи. Това може да се наложи за вероятно увеличение на оптималния интензитет на помощта в бъдещите области по механизма за обективен преход.

Припомняме, че преразгледаните насоки за районна помощ, бяха признати от Европейската комисията на 19 април 2021 година и влизат в действие от 1 януари 2022 г.одина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР