„Съгласно нашето законодателство, ако то се спазваше така, както би

...
„Съгласно нашето законодателство, ако то се спазваше така, както би
Коментари Харесай

Контролира ли някой опасния бизнес с норки на шефа на Градус - Петя Алтимирска пред ФАКТИ

„ Съгласно нашето законодателство, в случай че то се спазваше по този начин, както би следвало, не би трябвало да съществува подобен бизнес изобщо. Това стана ясно и от последната инспекция, която беше направена по поръчка на служебния министър Бозуков “.

Това сподели Петя Алтимирска от съдружие „ КАЖИ “ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Думите ѝ са във връзка добива на скъпи кожи в България – в тази ситуация от норки.

Алтимирска е ръководител на Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи.

„ Буквално в първия ден от неговото встъпване в служба (б.р. на Христо Бозуков като длъжностен министър на земеделието) ние го запознахме с част от проблемите с този бизнес (б.р. добива на скъпи кожи от норки в Старозагорско), и най-много с нашите подозрения за политически чадър над този бизнес, който се упражнява към този момент 5 години в България. В рамките на тези 5 години, откогато съществува, ние не сме спирали да приказваме за всички съпътстващи проблеми, в това число и за проблемите, включващи регистрацията на тези обекти. За това смеем да твърдим, че бизнесът, който сега съществува и който се назовава „ легален “, в действителност той има доста престъпления, които са още в самото вписване на компанията “, добави Алтимирска.

„ Институциите са го позволили в нарушаване на Закона “, сподели тя и добави, че подозренията за политически връзки се удостоверяват от ден на ден.

„ Днес е денят, в който се навършват 3 години, откогато ние като Национална гражданска самодейност внесохме в Народното събрание 51 234 подписа в поддръжка възбраната на добива на скъпи кожи “, означи Петя Алтимирска.

„ Ние започнахме да събираме подписи, с цел да разберем каква е публичната настройка. Разбрахме, че има извънредно доста хора, най-вече младежи, само че и по-възрастни, които считат, че e излишно да убиваш животно единствено поради кожата му “, добави тя.

Председателката на Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи посочи, че локалните общности на местата, където се реализира този ужасяващ бизнес, са най-засегнати. „ Най-напред от непоносимата миризма. Всички хора, които живеят към Стара Загора и в Стара Загора, знаят каква смрад е, когато минават към село Маджерито (по пътя за Стара Загора). А хората, които са в селата към фермата, живеят непрестанно в тази воня. Освен това го има и големия проблем с набезите от норките. Защото норките, колкото и да са милички животинки на пръв взор, в действителност търсят своята независимост и когато избягат, нормално влизат в дворовете на хората, с цел да търсят храна. По тази причина количеството норки се усили неведнъж “.

„ По принцип в България този тип не съществува (б.р. норките) и това е другият проблем – че той беше въведен в природата точно поради съществуването на тези плантация (б.р. в Старозагорско, благосъстоятелност на предприемача Иван Ангелов, който е притежател и на „ Градус “). Откакто съществува този обект се следят извънредно доста. Видът е американска норка, който е импортиран напълно единствено за скъпи кожи. В България този тип е непознат и даже е с потвърдено инвазивен темперамент. Поради тази причина е пропуснат един доста сериозен развой още в самото начало на регистрацията – да се направи разбор, стратегия за въздействието на този тип върху биоразнообазието. Това е едно от закононарушенията. Въобще не е изследвано и е позволено безусловно с риска да бъдат унищожени доста местообитания и животни “, изясни Алтимирска.

„ Факт е, че има доста финансови несъответствия, за които ние сигнализирахме и в Комисията по проверката, и преди този момент институциите “, съобщи тя по връзки на въпросната плантация за норки. „ Не стана ясно от кое място идват финансовите несъответствия в износа. Не стана ясно за какво се отглеждат тези животни, в случай, че годините наред фермата заявява големи загуби, никаква облаги и голяма задлъжнялост. Има една теза, че евентуално този бизнес е доста преференциален на този човек поради това, че норките са хищници, които изяждат отпадъците от бизнеса с пилетата (б.р. на упоменатия Иван Ангелов). Това са страничните скотски артикули, те се дават на норките. Вероятно от там идва смисълът той да продължава да упорства този бизнес да е толкоз значим за него “ добави Петя Алтимирска.

„ За нас най-важното беше да се направи напълно проверка и инспекция на бизнеса, откогато той съществува, от новото управление на министерството (б.р. засяга се Министерството на земеделието). Разбира се, и с присъединяване на Агенцията по храните, и с Центъра за оценка на риска. На тази инспекция трябваше да присъстваме и ние, в качеството си на цивилен надзор ние имаме право да присъстваме, само че за следващ път не бяхме позволени да присъстваме “, разясни председателката на Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи.

Тя е била поканена и е видяла отчета от инспекцията, който, по думите ѝ, е в границите на 30 страници: „ Множество потвърдени нарушавания, голям брой огромни нарушавания. Този отчет аз нямам право да го фотографирам, да върша мемоари по него и така нататък Поискахме публично информацията по Закона за достъп до социална информация и в границите на вчерашния ден – един месец откакто сме поискали информацията, получихме отговор в границите на 16 страници, в който безусловно липсват съвсем всички нарушавания, които са установени в отчета. За мен въпросът е за какво има такова огромно разминаване, на какво се дължи то, за какво, в случай, че има толкоз съществени констатации в отчета, те по никакъв метод не са ни дадени в документа, който следва да бъде показан на обществото. Според мен тази информация, която е дадена, е извънредно манипулативна. Липсват сериозните изводи и рекомендации на проверяващите “, описа Алтимирска.

В развой на диалога сред Петя Алтимирска и Лили Маринкова стана ясно, че една от констатациите е, че липсва законодателство за съществуването на този бизнес, което значи, че той не може да бъде следен.

„ Третият огромен проблем е обвързван със болесттите, с това, че липсва стратегия за надзор и контрол на инфекциозните болести и болесттите за онозите, които могат да навредят както на животните, по този начин и на хората. Могат и да са предпоставки за доста съществени проблеми в други браншове на отглеждането на животни. Такава стратегия за норките изобщо липсва “, съобщи още гостенката на Лили Маринкова.

По думите на Петя Алтимирска, умряли норки не са били изследвани за Covid-19 в границите на три месеца. „ По този метод е било застрашено и публичното здраве, тъй като хората, които наблюдават тематиката, знаят, че фермите за норки бяха най-чувствителните места, в които можеше да се основат нови разновидности на вируса на Covid-19. Такива открити случаи имаше в над 400 ферми в Европа. По тази причина Дания унищожи всичките си ферми за норки, Нидерландия също, в Гърция има не малко инфектирани ферми, в които се унищожава популацията. Тоест това беше проблем, който трябваше да се прегледа поради публичното здраве “, добави още тя.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР