Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването

...
Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването
Коментари Харесай

След скандала с машините властта влезе в обяснителен режим

Съгласно ИК, министърът на електронното ръководство и министерството обезпечават удостоверяването на машините за гласоподаване според ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски на брифинг в Министерския съвет, представен от " Дарик ". На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласоподаване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са участвали публицисти, представители на Български институт за стандартизация, както и представители на политическите партии.

На 13 октомври е одобрена методиката за удостоверяването на сходствата за машинното гласоподаване. На 20 октомври, ЦИК прави в следена среда довереното създаване на софтуера, на този развой участват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване, изясни министърът на електронното ръководство. По думите му, самият програмен продукт е заключен с ключ, генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК, определени от разнообразни партии. Ключът се съхранява в ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място, незабавно след довереното създаване, което подсигурява, че не може да се поставя случаен програмен продукт на машините, който да трансформира резултатите.

" Сигурността за идния избор се подсигурява от следното: машините работят като принтери. Те отпечатват квитанция, където се вижда гласа на всеки един гласоподавател. СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Предвид качествата на моя зам.-министър Михаил Стойнов, на 19 септември съм му упълномощил в качеството си на министър на електронното ръководство за удостоверяването на машините. Това са обстоятелствата ", уточни Йоловски.

Той уточни, че отиват с вицепремиера Мария Габриел към Народното събрание, с цел да дават тази информация.

Проблемът с възможната операция на вота посредством машинното гласоподаване на идните локални избори разбуни духовете измежду политиците.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разяснява изнесената информация от ДАНС за опция машинният вод да бъде манипулира: " „ Все още не можем по безапелационен метод да кажем по какъв начин би стартирал изборният развой. ЦИК като самостоятелен държавен орган би трябвало да ни даде цялостната информация, както ДАНС би трябвало да има повече информация за това какъв брой от машините са към този момент предоставени в регионалните управи. За нас това не е просто политическа заигравка сред партиите. Ние към този момент като партия сме преживявали „ Костинброд “. Ако повторно на българските жители им се случи „ машинен Костинброд “, то можем да кажем, че е пробив за демократични полезности “, разяснява още Атанасова.

Ето какво написа на страницата си във Facebook по този мотив водачът на " ИТН " Слави Трифонов:

" Днес стана ясно по какъв начин се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Днес в формален отчет на ДАНС бе оповестено, че на 25 октомври, преди два дни, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, в нарушаване на всички закони, е повторил цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, записал го е с телефона си, след което си го е свалил на флашка и го е отнесъл със себе си. Цялото това закононарушение е било снимано от охранителните камери на залата. И това към този момент е доказателство, че изборите в България се фалшифицират. Фалшифицират се от ПП-ДБ. В момента всеки един от ПП-ДБ, може да има този код и всяка една машина може да бъде манипулирана във всеки един миг, без значение в коя точка на страната се намира. Това е държавен прелом. Спомняте ли си какво споделиха същите тези в оня запис. Ето това е онази „ ала-бала “... "

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов сбито отсече: С отчета си ДАНС компрометира гласуването с машини. Правителството на Денков би трябвало да подаде оставка неотложно поради пробива в националната сигурност, осъществен от негов чиновник и то почитан. АМихаил Стойнов (зам.-министър на електронното ръководство, бел. на реп.) би трябвало да бъде задържан, безапелационен е политикът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР