Максим АверяновКукловодът на Кремъл е изпипал амбициите си до последния

...
Максим АверяновКукловодът на Кремъл е изпипал амбициите си до последния
Коментари Харесай

Невъзпрепятстваният напредък на пешките на Путин по шахматната световна дъска

Максим Аверянов

Кукловодът на Кремъл е изпипал упоритостите си до последния подробност. Властта може и да е самотна, само че рядко се реализират мечтаните резултати независимо. Още от времето на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин осъзнава смисъла на човешкия фактор при манипулирането на публичното мнение. Ето за какво службите работят неуморно, с цел да активизират досегашните последователи и да основат нови, които да тръбят за славата на съветския цар.
Западните мозъчни тръстове и разследващи организации са обезпокоени от съветските дейности, които съчетават обичайните техники за шпионаж с нова пропагандна борба в обществените мрежи. От тази позиция документите от " Kremlin Leaks " са извънредно поучителни. Разкрити от естонския новинарски уеб страница Delfi, те демонстрират по какъв начин режимът в Москва е похарчил

1,1 милиарда евро за пропагандна мрежа

в невиждан мащаб. С три ясни цели: президентските избори в Русия (чийто резултат, удобен за Путин, към този момент е постигнат), " специфичната интервенция в Украйна " и осведомителната война, която Еманюел Макрон осъди по безапелационен метод.
Намесата на Москва във вътрешната политика на Франция и Европа не е нещо ново. Изпратен в Санкт Петербург през 1905 година от вестник Le Matin, с цел да отрази първата огромна революционна рецесия на царския режим, журналистът Гастон Леру се оказва в разкол с съветските и френските дипломатически кръгове, които вземат решение да се оплачат на редакторите му, защото намират описанието му на репресиите за прекомерно брутално. По това време политическите и икономическите среди не са могли да схванат за какво Le Matin към момента не е бил платен, както множеството издания, от Артур Рафалович, представител на царското Министерство на финансите, който се е славел с пазаруването на френски публицисти
Една година война в Украйна беше задоволителна, с цел да се унищожи интернационалната известност на Русия. Единствените останали съдружници на Москва през днешния ден се броят на пръстите на едната ръка - Китай, Сирия, Иран, Северна Корея, Еритрея, Беларус... Големите политически играчи в Ню Делхи и Пекин, които дружно с Москва са членове на БРИКС, през последната година се движат поопасно стеснено въже.

Индия осъди нашествието, само че дейностите ѝ са по-полезни за Русия, в сравнение с за Украйна. Тя продължава да купува съветски нефт на смешна цена, давайки на Москва известна независимост на деяние в миг, когато интернационалните наказания се пробват, в противен случай, да задушат стопанската система ѝ. От началото на войната в Украйна цената на съветския импорт в Индия е скочила с 500% - от 6,5 милиарда щ.д. през 2021 година до 33 милиарда щ.д. през 2022 година, съгласно данни на индийското министерство на търговията.

Полезните идиоти на Путин в Европа

Вече са минали повече от 10 години, откогато през юни 2013 година Марин льо Пен беше призната с огромно почитание от ръководителя на Държавната дума Сергий Наришкин, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) като Путин, както и от заместител министър-председателя Дмитрий Рогозин. Националният фронт (името на неговата партия по това време) се застъпи за замяната на НАТО с паневропейско партньорство, което да включва и Русия. А Путин, който знае по какъв начин да възнаграждава приятелите си, предложи на Националния фронт великодушен заем от 9 милиона евро посредством чешка банка, известна с връзките си с съветските служби.
Проблемът е, че казусът на Националния фронт надалеч не е изолиран в Европа. Повечето от партиите в популистката десница - и даже няколко в крайната левица, като die Linke - се трансфораха в рупор на Русия. Като се има поради, че Путин показва войната си против държавното управление в Киев като " битка против фашизма ", е трагикомично да се отбележат тесните връзки сред Кремъл и очевидно неонацистки партии като Aube Dorée в Гърция и Jobbik в Унгария. Други клиенти на Путин са австрийската Партия на свободата FPÖ, Самооброна в Полша и фламандската Влаамс Беланг - всички те са ясно изразени извънредно десни.

Бившият канцлер Шрьодер отпред на хорото от потребните идиоти

Берлускони в Италия, Фийон във Франция или Шрьодер в Германия, напъните на Путин да набира потребни идиоти дават резултат. Пешки, които да бъдат употребявани и изхвърляни като употребявани носни кърпички, макар че са високопоставени политици, които са били на върха на властта в Западна Европа.
През септември 2017 година някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005 г.) беше определен за ръководител на борда на шефовете на съветския петролен колос " Роснефт ". Изключително внимателно предопределение, като се има поради, че групата е едно от въоръжените крила на държавното управление и като такова е обект на западните наказания, свързани с украинската рецесия. Главният изпълнителен шеф на " Роснефт " Игор Сечин бе един от най-близките сътрудници на Владимир Путин. Компанията му е толкоз близка до държавното управление, че я назовават " енергийното министерство на Кремъл ".

От Виена идват други високопоставени чиновници, свързани с съветските ползи. Като се стартира от някогашния закостенял канцлер Волфганг Шусел (2000-2007 г.), който се причисли към борда на шефовете на " Лукойл ", най-големия производител на нефт в Русия.
Що се отнася до някогашния австрийски външен министър Карин Кнайсл (2017-2019 г.), тя се причисли към борда на шефовете на съветския петролен колос " Роснефт " през юни 2022, дружно с Герхард Шрьодер. През 2018 година Карин Кнайсл предложения Владимир Путин на сватбата си с предприемача Волфганг Майлингер. По този мотив ръководителката на дипломацията изтанцува доста подложен на критика валс с господаря на Кремъл.

Бившият министър-председател Франсоа Фийон се причисли към борда на шефовете на съветския нефтохимически колос " Сибур ", по-късно се отдръпна. Други някогашни високопоставени европейски чиновници към този момент бяха в борда на няколко съветски петролни групи.
Проницателното позициониране е от решаващо значение за режима в Кремъл. Ето за какво

Путин интензивно поддържа българката Ирина Бокова

в кандидатурата ѝ за общоприет секретар на Организацията на обединените народи. Бившата комунистка бе считана за любимец да оглави Организация на обединените нации като първата жена началник. Няколко години по-късно, в случай че беше определена, точно тя щеше да оглави Организация на обединените нации по време на нашествието в Украйна през февруари 2022 година
В последна сметка кандидатурата на Бокова беше несполучлива, само че е доста поучително да се означи, че същите хора, които поддържаха нея за този пост дружно с Путин, през днешния ден, инфектирани от евроатлантически обрив, пазят Украйна против същия този Путин.
Владимир Путин духа ту горещо, ту студено, само че постоянно напредва с пешките си. След Чечня, Грузия, Сирия и Украйна армиите му в този момент са в Африка, откакто прогониха френските бойци със смущаваща лекост. Предпочитан съдружник на огромните автократи - от Китай до Иран, преди февруари 2022 година той се утвърждаваше и като различен модел за крайнодясната, а от време на време и за крайнолявата част от европейската шахматна дъска.
Да се подценява и да не се противодейства на настъплението на пешките на Путин на международната сцена би било голяма неточност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР