Съединените щати, Япония, Индия и Австралия изразиха загриженост относно милитаризирането

...
Съединените щати, Япония, Индия и Австралия изразиха загриженост относно милитаризирането
Коментари Харесай

Четиристранните сили са обезпокоени от милитаризирането на водите около Китай

Съединените щати, Япония, Индия и Австралия показаха угриженост по отношение на милитаризирането на водите към Китай вследствие на изострянето на напрежението сред Вашингтон и Пекин.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и външните министри на останалите три страни се срещнаха в Ню Делхи под егидата на своята Четиристранна група, заяви Агенция Франс Прес.

Последната среща, в границите на срещата на Групата на 20-те в индийската столица, се организира седмици откакто Блинкен се отхвърли от пътешестване до Пекин поради хипотетичния полет на китайски шпионски балон над Съединените щати.

В взаимно изказване, оповестено от домакина Индия, Четиристранката прикани за " смисъла на спазването на интернационалното право " в Източнокитайско и Южнокитайско море " за посрещане на провокациите пред морския ред, учреден на правила ".

" Категорично се противопоставяме на всевъзможни едностранни дейности, които целят да трансформират статуквото или да усилят напрежението в региона ", се споделя в него.

" Изразяваме сериозна угриженост от милитаризирането на противоречивите детайли, рисковото потребление на кораби на бреговата защита и морската милиция и напъните за нарушение на дейностите на други страни по употреба на морските запаси ", се споделя още в документа.

Китай претендира за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море, през което годишно минава търговия за трилиони долари.

Той подценява решение на интернационален съд, съгласно което претенциите му нямат правно съображение, и построява бази във водите, което тревожи Вашингтон и други азиатски страни с териториални искания към водите му.

В изказването не се загатва категорично името на Китай, който нееднократно е упреквал Съединени американски щати, че оглавява групата за обграждане на изгряващата азиатска мощ.

След срещата им японският външен министър Йошимаса Хаяши съобщи, че Китай няма причина да се опасява от Четворката.

" Това не е военно, а просто практическо съдействие ", сподели той на форума " Диалогът от Раизина " в Ню Делхи.

" Ние не се опитваме да изключваме никого. Това е открит разговор ", сподели той.

" Доколкото даже Китай съблюдава законите и интернационалните правила, а също по този начин работи според интернационалните институции, стандарти и закони, то това не е конфликтна тематика сред Китай и Четворката. "

Министрите обявиха, че са разискали взаимни старания, в това число във връзка с построяването на резистентност на веригите за доставки и взаимната работа по доставката на ваксини. /БГНЕС

Ню Делхи / Индия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР