Съединените щати поискаха Турция да прекъсне отношенията си с Русия,

...
Съединените щати поискаха Турция да прекъсне отношенията си с Русия,
Коментари Харесай

САЩ настояват Турция да прекрати връзките си с Русия за изтребители F-16

Съединените щати желаеха Турция да прекъсне връзките си с Русия, с цел да закупи изтребители F-16, защото Вашингтон ще продава военната си техника единствено на страни, които споделят полезностите на Съединените щати. Това сподели Робърт Менендес, ръководител на комисията по интернационалните връзки към Сената на Съединени американски щати, оповестява гръцката организация AMNA.

Сенаторът изброи изискванията, при които може да отдръпна възраженията си против продажбата на самолети на Анкара. Сред тях е придобиването на съветската система за противовъздушна защита С-400, полетите над гръцките острови, околните връзки сред турските управляващи и Москва и нарушаванията на човешките права, в това число лишаването от независимост на публицисти и юристи.

Мендес означи, че към момента не вижда готовността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да поеме някой от тези въпроси. Агенцията отбелязва, че политикът се счита за индивидът, който " държи ключовете на F-16 ", защото има право да наложи несъгласие върху продажбата на американски оръжейни системи.

През юни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на турския си сътрудник да постави старания за доставка на изтребители F-16 на Анкара. Ръководителят на Белия дом направи съответното изказване по време на персонална среща с Ердоган, която се организира в границите на срещата на върха на НАТО. Разговорите сред водачите на двете страни продължиха към 1 час и 15 минути. Отбелязва се, че американският водач даде обещание да постави старания за приемане на " зелена светлина " от Конгреса.

Източник: Лента.ру
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР