Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република

...
Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република
Коментари Харесай

САЩ отричат, че търсят македонско малцинство в България

Съединените щати поддържат напъните на държавните управления на България и Република Северна Македония да работят дружно, взаимно с Европейски Съюз, за разрешаване на двустранните проблеми, заяви за Българска национална телевизия в писмен отговор американското посолство в София.

Повод е обява със зам.-държавния секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар на " Гласът на Америка ", в която се твърди, че посолството на Съединени американски щати в София и българското държавно управление работят за отговор на въпросите на " македонското малцинство " у нас.

Посолството прецизира, че изявлението е породило някои неправилни схващания по отношение на политиката на Съединени американски щати в района.

" Правителството на Съединени американски щати не е повдигало упоменатите малцинствени въпроси пред българското държавно управление. Нашите полемики с българското държавно управление са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа посредством интеграция на всички нейни елементи, в това число Западните Балкани. "

Българска национална телевизия разполага със запис на цялостното изявление, където се чува, че думите " македонско малцинство " попадат във въпроса на публицистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към посолството на Съединени американски щати у нас и декларира, че Съединени американски щати и България имат ползотворно и значимо съдействие.

Отлагане

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски отсрочи за неопределен срок срещата с представители на ОМО „ Илинден-Пирин “ и ОМО „ Илинден “, съобщи БНР.

Като причина е посочена пандемията, само че македонското издание „ Независен “ разяснява, че това е явен опит да не се изостря обстановката преди визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие.

Преди два дни Пендаровски заяви, че ще одобри представители от България по тяхно искане. Беше планувано те да са 8 души от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР