Съдът във Франкфурт осъди 33-годишния офицер Франко А. на пет

...
Съдът във Франкфурт осъди 33-годишния офицер Франко А. на пет
Коментари Харесай

Невероятната история на офицера, представил се за бежанец

Съдът във Франкфурт осъди 33-годишния офицер Франко А. на пет години и шест месеца затвор.

Франко А. се представял в продължение на година и половина за сирийски емигрант. Под подправена идентичност той изискал политическо леговище и явно възнамерявал терористичен акт с дяснорадикална мотивация. Германският старши лейтенант от Офенбах бе задържан през 2017 година по време на образование на Бундесвера в Хамелбург. Подозрението тогава беше, че той е желал да извърши атентат, посредством който да дискредитира бежанците и претендентите за политическо леговище в Германия.

Прокуратурата упрекна офицера, че е възнамерявал „ тежко закононарушение, застрашаващо страната, подтикван от ксенофобски мотиви”. С оръжие, което бил укрил във Виена, задържаният е възнамерявал закононарушение от порядъка на атентат, както се показва прокуратурата.

Двоен живот

Офицерът е бил стациониран в специфична част във френското населено място Илкирш. Подготвяйки атентата, той укрил револвер в една тоалетна на виенското летище. Когато няколко дни по-късно, на 3 февруари 2017 година, отишъл да вземе оръжието, австрийските управляващи го арестували на място. Тогава обаче към момента нямало задоволително учредения за задържане - налице било само нелегално владеене на оръжие, което се санкционира единствено с санкция. Пистолетът не бил от арсенала на Бундесвера.

Когато обаче ревизирали пръстовите отпечатъци на офицера, проверяващите не могли да повярват на очите си: същият човек бил регистриран като сирийски емигрант. През декември 2015 година той се явил под подправено име в приемателния център за бежанци в град Гийсен, а през януари 2016 година подал молба за политическо леговище в различен приемателен център в Бавария. В молбата за политическо леговище той вписал името Давид Бенжамин, а „ биографията” на този Давид звучи много необичайно: бил сирийски християнин от френски генезис, който през 2015 година минал пешком целия Балкански маршрут. Документи нямал.

Изслушването му се състояло на френски. Властите му повярвали, въпреки че явно не говорел арабски. Не е ясно по какъв начин въобще е било допустимо да му повярват, че е сирийски емигрант, споделя и говорителката на прокуратурата. Тъй или другояче, предрешеният офицер получил място в подслон за бежанци и даже употребил финансови помощи.

Как ли обаче един офицер, стациониран във Франция, може по едно и също време да обитава като сирийски емигрант в Германия? Полицейска говорителка твърди, че той просто е водил двоен живот: бил е както офицер, по този начин и - в свободното си време - емигрант.

Изолиран случай или скришен проект?

През 2017-а полицейски чиновници от Германия, Австрия и Франция направиха обиски в 16 жилища и здания на Бундесвера - и откриха още улики. Анализът на мобилния телефон на офицера посочил, че е работил с ксенофобска мотивация: в един чат той неведнъж насъсквал против мюсюлманите и претендентите за леговище. През телефона полицията стигнала и тогавашен студент и хипотетичен съизвършител на Франко А., у който били открити сигнални ракети и други неразрешени от закона предмети и субстанции.

Автор: Щефани Хьопнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР