Съдържание:Защо розата умираКак да съживите роза? Снимка: lnitsyk/ pixabay.comРозата безспорно

...
Съдържание:Защо розата умираКак да съживите роза? Снимка: lnitsyk/ pixabay.comРозата безспорно
Коментари Харесай

Как да съживим роза?

Съдържание:

Защо розата умираКак да съживите роза?  Как да съживим роза? Снимка: lnitsyk/ pixabay.com

Розата несъмнено е едно от най-красивите цветя, които можем да отгледаме, и е обичано на мнозина поради женствените си и нежни цветове. Съществуват извънредно доста сортове на розата, кой от кой по-ароматни и пленителни.

Смята се, че това цвете не изисква изключително огромни грижи, само че би трябвало, несъмнено, да знаем от какво се нуждае, с цел да ни радва допустимо най-дълго време. Ако към този момент отглеждате роза в дома си, само че забелязвате, че е почнала да вехне, идващите редове са за вас.

Нека забележим главните фактори, които поставят завършек на живота на розата.

Защо розата умира

Причина номер едно са прекомерно дребните саксии или тези без дренажни отвори в основата. Имайте поради, че дребните саксии изсъхват доста по-бързо, което води до увяхването и загиването на розата. Ако саксията е прекомерно дребна, корените могат да изчерпят запасите от влага и да страдат от суша. По-малко почва също значи по-малко хранителни субстанции, налични за корените на розите, което може да аргументи неприятен напредък и по-малко цветя.

Саксиите без дренажни отвори, от своя страна, предизвикват прекомерно влажна почва, което води до изгниване на корените. Основното, което би трябвало да запомните е, че стайните рози изискват доста слънце, постоянно поливане (едно щедро поливане на седмица) и в идеалния случай да бъдат сложени навън, на място с добър въздушен поток, с цел да се предотврати гъбично заболяване.

Причина за загиването на стайните рози би могла да е неналичието на директна слънчева светлина и съмненията на вътрешните температури, което води до опадване на листата. Все отново има огромен късмет да розата да бъде възобновена и да пораства и цъфти през идната година.

Как да съживите роза?

Начинът да съживите роза, която наподобява вехне, е като я преместите в по-голяма саксия. Ако саксията ви е с по-малка от 25 см, тогава евентуално е несъответствуваща за развъждане на рози. Имайте поради, че розите в саксия изискват най-малко 6 часа директна светлина, с цел да процъфтяват. Количеството слънчева светлина е директно обвързвано с броя на цветовете, които една роза дава, тъй че в случай че вашата саксийна роза не цъфти изключително добре, тогава я преместете на по-слънчево място допустимо най-бързо.

Липсата на слънце въздейства на цялостното положение на цветето и може да провокира пожълтяване, покафеняване и опадване на листата. След като преместите розата на по-слънчево място, тя би трябвало да стартира да демонстрира признаци на възкръсване в границите на няколко седмици.

Когато пресаждате розата си в по-голяма саксия с добър дренаж в основата, изхвърлете почвата от остарялата саксия и използвайте многофункционален компост с положително качество. Компостът дава съвършената среда за развъждане на рози, защото има пореста конструкция, която разрешава на корените да дишат, а непотребната вода да се изпари, тъй че да не се получи заблатяване към корените, което да докара до изгниване. Това ще даде на вашето цвете повече хранителни субстанции, от които то има потребност, тъй като евентуално е изчерпило запасите си в по-малката саксия.

Поливайте розата щедро при наново засаждане, с цел да ѝ помогнете, да се откри на новото място. Добър метод да спомогнете този развой, е като добавите малко тор. Когато сте пресадили вехнещата роза в по-голяма саксия, поставете я на слънце и я поливайте щедро два пъти седмично през първите 3 месеца, по-късно поливайте по един път седмично.

 Саксийна роза Снимка: misskursovie2013/pixabay.com

Стайните рози са сложни за поддържане вкъщи дълго време просто тъй като те са растение, което вирее навън. Въпреки че при положителни условия на закрито може да оцелее, постоянно умира. Ярката непряка светлина не е задоволително добър компромис при развъждането, защото те в действителност изискват непосредствено да бъдат погалени от слънцето.

Розите са податливи на няколко гъбични болести, като най-често срещано е това под формата на черно леке. Важно е да се държат на известно разстояние от други саксийни растения, с цел да се насърчи циркулацията на въздуха към листата и надлежно да се избегнат гъбичните инфекции.

Умеят да се оправят със сезонните промени, разлики в температурите, слънчевата светлина и така нататък през цялата година. Температурата вкъщи обаче може да трансформира по изкуствен метод. Розите са привикнали с по-хладна вечер, до момента в който на закрито през нощта температурата може да се увеличи доста, изключително в случай че розата е покрай източник на топлота. Такъв фрапантен контрастност може да аргументи рухване на листата и постоянно е причина стайната роза да загине.

След като към този момент сте добре готови с най-големите опасности в развъждането на стайна роза, не ви остава нищо друго с изключение на да притичате до близкия цветарски магазин и да изберете своята.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР