Съдържание:Защо да сменяме гумите според сезонаЗащо не можете да използвате

...
Съдържание:Защо да сменяме гумите според сезонаЗащо не можете да използвате
Коментари Харесай

Защо слагаме летни и зимни гуми?

Съдържание:

Защо да сменяме гумите съгласно сезонаЗащо не можете да употребявате зимни гуми през цялата годинаКога се сменят зимните и летните гуми на автомобилаКакво се случва, в случай че не промените гумите си в точния момент  Защо слагаме летни и зимни гуми?

Ако в предишното множеството водачи можели да карат с години колата си с едни и същи гуми, без да ги сменят според от сезона, през днешния ден това се следи от КАТ, който има цялостното право да глобява нарушителите, които не съблюдават разпоредбите. Защо е нужно всичко това?

Защо да сменяме гумите съгласно сезона

Шарките на протектора на гумите извършват специфични функционалности, които са директно свързани с метеорологичните условия на даден сезон:

- При летните гуми шарката на протектора служи за дейно отклоняване на водата под колелото при мокри метеорологични условия. При зимни условия този вид протектор ще бъде безполезен;

- При зимните гуми шарката обезпечава на гумите положително сцепление и ръководство на сняг, както и непоклатимост и резистентност през зимата на замръзнал път. Зимните гуми резервират еластичността и сцеплението при ниски температури. През лятото, при дъждовни условия, зимният протектор няма да се оправи с такова събитие като хидропланиране (с други думи, „ воден чеп “).

Защо не можете да употребявате зимни гуми през цялата година

Факт е, че при високи температури те стават прекомерно меки и бързо се износват. Освен това, за въртенето им, би трябвало да изгорите в допълнение количество гориво, а това не е стопански преференциално.

Кога се сменят зимните и летните гуми на автомобила

Според Законът за придвижване по пътищата всички типове МПС би трябвало да са оборудвани и да се движат движат наложително със зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Можете да извършите промяна на летните със зимни гуми и по-рано, в случай че междинната външна температура падне под +7 градуса или завали сняг. Препоръчва се по-ранната промяна на гумите, с цел да можете да сте подготвени за непредвидени климатични условия и да не чакате последния миг.

Също по този начин би трябвало да помислите по кое време да промените гумите след зимата. Гумата, предопределена за ниски температури, става прекомерно мека след загряване. Бързо се изтрива на асфалта и също по този начин въздейства отрицателно на ръководството на автомобила.

Какво се случва, в случай че не промените гумите си в точния момент

 Летни и зимни гуми

Не всички водачи се управляват от разпоредбите по кое време да сменят летните гуми със зимни. Това може да е проблем, защото гумите са проектирани за разнообразни режими на работа. Основната им задача е да обезпечат безвредно шофиране при разнообразни метеорологични условия. Изключение вършат единствено всесезонните гуми, защото те могат да се употребяват както през зимата, по този начин и през лятото.

Зимните гуми резервират еластичността и сцеплението при ниски температури. Летните гуми се втвърдяват през зимата и техните характерности се утежняват доста. Това ще докара до увеличение на вероятността от падение даже на суха настилка. В случай на продупчване колелото може да се счупи.

Летните гуми са с шарка на протектора, която не е подобаваща за каране на лед и сняг. Колата става неконтролируема, съвсем не реагира на завъртане на кормилото и спирачният път се усилва. Поради тази причина е значимо да изберете вярното време, в противоположен случай ненавременната замяна ще бъде съдбовна неточност.

Заключение

Гумите би трябвало да се сменят на първо място за вашата лична сигурност, сигурността на тези, които са в колата и тази на другите участници в придвижването. Днес, изключително в случай че нямате задоволително пари, даже гуми могат да се купят на заем. Ето за какво е по-добре да не се пробвате да спестите пари, а да закупите положителни нови или употребявани гуми, които надеждно ще устоят няколко години. В допълнение, доста модерни гуми могат да бъдат регенерирани неведнъж, което в допълнение удължава живота им.

За да се обезпечи уверена непоклатимост на пътя, нужната изгодност и резистентност на изхабяване, е належащо да промените гумите навреме съгласно сезона.

Вижте още: Как се сменя ангренажен ремък.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР