Съдържание:Какви са симптомите на инфарктКакви са рисковите фактори за инфарктВъзстановяване

...
Съдържание:Какви са симптомите на инфарктКакви са рисковите фактори за инфарктВъзстановяване
Коментари Харесай

Кои са класическите симптоми на сърдечен удар

Съдържание:

Какви са признаците на инфарктКакви са рисковите фактори за инфарктВъзстановяване след инфаркт  Кои са класическите признаци на сърдечен удар

Сърдечен удар, именуван още миокарден инфаркт, се случва, когато част от сърдечния мускул не получава задоволително кръв. Колкото повече време минава без лекуване за възобновяване на притока на кръв, толкоз по-голямо е увреждането на сърдечния мускул.

Коронарната артериална болест е главната причина за инфаркт. По-рядко срещана причина е мощен конвулсия или ненадейно стесняване на коронарна артерия, което може да спре притока на кръв към сърдечния мускул.

Какви са признаците на инфаркт

Основните признаци на инфаркт са:

- Болка или дискомфорт в гърдите. Повечето инфаркти включват дискомфорт в центъра или в лявата част на гръдния панер, който продължава повече от няколко минути или изчезва и се връща още веднъж. Дискомфортът може да се усеща като противен напън, прилепяне, цялост или болка;

- Чувство на уязвимост, виене на свят или пристъп. Може също да се появи студена пот;

- Болка или дискомфорт в челюстта, шията или гърба;

- Болка или дискомфорт в едната или двете ръце или рамене;

- Недостиг на въздух. Това постоянно идва дружно с дискомфорт в гърдите, само че задухът също може да се появи преди дискомфорта в гърдите.

 Симптоми на сърдечен удар

Други признаци на сърдечен удар могат да включват необикновена или необяснима отмалялост и гадене или повръщане. Жените са по-склонни да имат тези други признаци на инфаркт.

Ако забележите признаците на сърдечен удар у себе си или при някой различен, неотложно се обадете на Спешна помощ. Колкото по-скоро стигнете до незабавното поделение, толкоз по-скоро можете да получите лекуване, с цел да намалите степента на увреждане на сърдечния мускул. В болничното заведение здравните експерти могат да създадат проби, с цел да схванат дали се случва сърдечен удар и да решат най-хубавото лекуване.

В някои случаи сърдечният удар изисква кардиопулмонална реанимация или едефибрилация на сърцето, с цел да накара значимия мускул да изпомпва кръв още веднъж. Случайни наблюдаващи, подготвени да употребяват сърдечен масаж или дефибрилатор, може да са в положение да оказват помощ, до момента в който дойде незабавният медицински личен състав.

Не забравяйте, че възможностите за оцеляване след инфаркт са по-добри, колкото по-рано стартира незабавното лекуване.

Какви са рисковите фактори за инфаркт

Няколко здравословни положения методът ви на живот и вашата възраст и фамилна история могат да усилят риска от сърдечни болести и инфаркт. Тези фактори се назовават рискови. Около половината от всички европейци, съгласно статистиките, имат най-малко един от трите основни рискови фактора за сърдечни болести: високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта и тютюнопушене.

Някои рискови фактори не могат да бъдат следени, като възраст или фамилна история. Но можете да предприемете стъпки, с цел да намалите риска, като измененията факторите, които можете да контролирате.

Възстановяване след инфаркт

 Кои са класическите признаци на сърдечен удар

Ако сте имали инфаркт, сърцето ви може да бъде повредено. Това може да повлияе на ритъма и на способността му да изпомпва кръв към останалата част от тялото. Може също да сте изложени на риск от различен инфаркт или положения като инсулт, бъбречни нарушавания и периферна артериална болест.

Можете да намалите риска за бъдещи здравословни проблеми след инфаркт с тези стъпки:

1. Физическа активност

Говорете с вашия здравен екип за нещата, които вършиме всеки ден в живота и работата си. Вашият доктор може да изиска да ограничите работата, пътуването или половата интензивност за известно време след инфаркт;

2. Промени в метода на живот

Придържането към по-здравословна диета, увеличението на физическата интензивност, отказването от тютюнопушенето и ръководството на напрежението, в допълнение към приема на предписани медикаменти, може да помогне за възстановяване на здравето на сърцето и качеството на живот;

3. Сърдечна рехабилитация

Сърдечната рехабилитация е значима стратегия за всеки, който се възвръща от инфаркт, сърдечна непълнота или различен сърдечен проблем, изискващ интервенция или медицински грижи. Сърдечната рехабилитация е следена стратегия, която включва:

- Физическа дейност;

- Обучение за здравословен метод на живот, в това число здравословно хранене, приемане на предписани медикаменти и способи да ви помогнем да се откажете от пушенето;

- Консултации за намиране на способи за облекчение на напрежението и възстановяване на психологичното здраве.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР