Съдържание:ПодготовкаЗалепване на тапетитеЧести грешки при неправилно залепване на тапети ‹›Практичен

...
Съдържание:ПодготовкаЗалепване на тапетитеЧести грешки при неправилно залепване на тапети ‹›Практичен
Коментари Харесай

Как се лепят тапети

Съдържание:

ПодготовкаЗалепване на тапетитеЧести неточности при погрешно залепване на тапети  Как се лепят тапети ‹›  Комплект за унищожаване на развалени винтове, опаковка от 4 Практичен аксесоар за вашия дом:Комплект за унищожаване на развалени винтове, опаковка от 423.00 лева.Виж ››

Лепенето на тапети е един от най-простите типове ремонтни и довършителни работи, който не изисква особено обучение или извънредно умеене. Независимо от това, хората, които се захващат да лепят сами тапети, постоянно вършат неточности, което води до доста потискащи резултати.

Залепеният тапет се отлепва, изпъкнали, мазни петна, изкривявания и от време на време по тях се появяват балончета. И всичко това може да се избегне, в случай че се придържате към елементарни, само че доста значими правила за лепене на тапети. Разберете по какъв начин вярно да залепите тапетите, в случай че това ви е за първи път.

Съвременният пазар на тапети се развива скокообразно. Буквално всеки ден се появява нещо ново и през днешния ден се предлага огромно многообразие от типове. Но все пак тапетът продължава да извършва главната си функционалност - декоративната. В взаимозависимост от типа, методите за слагането им също ще се разграничават, само че като цяло има идентични правила за всички.

Подготовка

Първо, подгответе повърхността, върху която ще се лепят тапетите. За да извършите това, премахнете старите тапети. За да опростите процедурата, ги навлажнете ги с вода, оставете ги да се наквасен и по-късно ги отстранете с железна шпатула.

След това коригирайте дефектите на стените - пукнатините и дупките в стените би трябвало да бъдат запълнени с пълнител.

Следващият стадий е грундирането на стените - належащо е, с цел да може лепилото от тапета да не се всмуква в стената. За тези цели могат да се употребяват както специфични грундове, по този начин и елементарни лепила за тапети с по-ниска централизация. Просто покрийте стените с разтвора, който употребявате, и ги оставете да изсъхнат.

Трябва също по този начин да се означи, че стените, покрити с маслена багра или гланц, би трябвало да бъдат обработени с груба шкурка, като се отстранен всички разслоени сектори. Това ще усили сцеплението на тапета към стената.

В този случай не е нужен грунд. Измийте варосаните стени с вода или изстържете варта изцяло с шпатула. За да се улесни процедурата, тя би трябвало първо да се намокри. В този случай е належащо грундиране на стените. За тънки хартиени тапети стените могат авансово да бъдат покрити с вестници.

Залепване на тапетите

 Правила за лепене на тапети

Нужни принадлежности:

- макетно ножче, ножица;

- ролетка, молив;

- четка или валяк;

- суха чиста кърпа;

- отвес.

В взаимозависимост от типа на тапетите, лепилото ще се нанася непосредствено върху стената или върху платното. Лепилото се нанася върху стената за нетъкан тапет и върху платното - за хартия и винил.

След нанасяне на лепило върху хартиени или винилови тапети, те би трябвало да се оставят да се наквасен, като се сгъне платното на половина с лепилото във вътрешността за 5-7 минути. Нанасяте лепилото отмерено благодарение на валяк или огромна четка. Също по този начин би трябвало да се помни, че за всеки вид тапет се употребява подобаващият тип лепило.

Трябва да започнете да лепите тапета от най-близкия до прозореца ъгъл, откакто авансово сте маркирали вертикала на стената благодарение на отвес. Нетъканите тапети се залепват от ролката - нужната дължина се изрязва по продължение на цокъла. Виниловите и хартиените тапети се нарязват на ленти според от височината на стената плюс 10 сантиметра. След залепването остатъкът се отрязва.

Не си коства да залепите цялата широчина на платното в ъгъл, защото най-вероятно ще се окаже неравномерно и тапетът може да се набръчка или вертикалата да се наруши. Необходимо е да залепите тапета до ъгъла на мечтаната широчина плюс два сантиметра. Следващата лента се припокрива от ъгъла, след което отрязваме непотребното с остро макетно ножче.

Когато залепвате ленти до крилото на вратата, измерете дистанцията и изрежете авансово, с цел да залепите тапета паралелно на вратата.

Изгладете платното със суха, чиста забрадка, движейки се от центъра до ръба от двете страни. Притиснете добре краищата на тапета. Останалото лепило по краищата би трябвало да се в профил с гъба.

Не забравяйте, че неотдавна залепените тапети не би трябвало да се подлагат на ускорено изсъхване, т.е. не е целесъобразно да са на течения, директна слънчева светлина, в противоположен случай тапетът може да се отлепи от стените и ремонтът вкъщи да бъде провален.

Ако сте създали всичко вярно, тапетът ще издържи дълго време, в противоположен случай ще се сблъскате с проблеми като деформиране, противоречие на шаблона, отичане, обелване, скъсване в ъглите и забележими шевове. Проверете вероятните неточности, с цел да избегнете спомагателни проблеми.

Чести неточности при погрешно залепване на тапети

 Грешки при лепенето на тапети

Фигурите на тапетите не съвпадат

Може би най-често срещаната неточност, когато лепите сами тапети. Много е елементарно да я избегнете, просто би трябвало вярно да съчетаете фигурите тъкмо преди изрязването. Естествено не би трябвало да изрязвате цялото руло авансово. Максимум две или три ленти.

Несъответствие на шевовете на изрязани ленти

Втората най-често срещана неточност е несъответствието. Когато лентата към този момент е залепена за стената, не е добра концепция да коригирате тази неправилност като я издърпате нагоре, защото това може да докара до разкъсване на материала. В такива случаи е по-добре да премахнете лентата от тапет и да я залепите още веднъж, а с цел да избегнете сходни неточности в бъдеще, би трябвало да употребявате отвесна или отвесна линия, чиято роля може да играе елементарна тежест върху тънка нишка.

Петна, гънки и неравности

Като предписание повода за тези неприятни феномени е неспазването на температурния режим, както и инструкциите за подготвяне на лепилото. Мехурчета се образуват, когато в тапета попадне въздух. За да се предотврати появяването им, незабавно след залепването на лентата на стената, тя би трябвало деликатно да се изглади с мека, чиста забрадка от центъра към краищата.

Мехурчета на тапета

Също по този начин, повода за появяването на отичане, гънки и други деформации може да бъде ниската температура на помещението, адхезивният състав, както и теченията.

Правилното залепване на тапета би трябвало да се прави при стайна температура, прозорците да бъдат затворени в стаята, а температурата на лепилото да бъде почти 30-35 градуса по Целзий. Ако работата се прави през лятото при рискови горещини, стаята първо би трябвало да се навлажни, като се слагат няколко контейнера с вода на пода. След привършване на работата, помещението би трябвало да остане непроветрено най-малко един ден.

Спазвайте прецизно инструкциите за подготвяне на лепилото. Лепилата не би трябвало да се нагряват прекалено много, защото това може да докара до загуба на свойствата им. Също по този начин не забравяйте да употребявате друг вид лепило за всеки вид тапет.

Малки подутини могат да бъдат отстранени посредством инжектиране на лепило под проблематичната област със спринцовка. След това зоната деликатно се изглажда.

Отлепване на тапет

Това се случва, когато не се съблюдават технологиите за подготвяне на температурата и лепилото (виж по-горе), както и при залепване върху неподготвена повърхнина. Преди да започнете главната работа, стената би трябвало да бъде добре почистена от остатъците от остарели тапети, пукнатини от шпакловки и неравности и по-късно да покриете повърхността с акрилен грунд, който може да бъде закупен във всеки железарски магазин.

Пропуски във вътрешните ъгли

Това се случва, когато вътрешният ъгъл е затрупан с компактно платно. За да се избегне това, тапетът би трябвало да бъде изрязан по подобен метод, че първата лента да припокрива ъгъла единствено с 3 сантиметра. Следващата лента се залепва против ъгъла, застъпвайки се с три сантиметровата част от другата лента.

Силно забележими съединения (шевове)

Съединенията могат да бъдат забележими, в случай че не се вземе поради вярната посока на светлината. Тапетът би трябвало да бъде залепен, като се стартира от прозореца и се премине по-навътре в стаята. И единствено когато залепвате тънки тапети с припокриване, би трябвало да се придържате в противоположна посока, т.е. от ъглите към прозореца.

Когато знаете тези елементарни правила, лепенето на тапети може да се трансформира в развлечение и да се насладите на добре свършената работа в красивия си нов дом.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР