Съдържание:Пестете електроенергияИзползвайте по-малко автомобила сиКупувайте продукти местно производство и втора

...
Съдържание:Пестете електроенергияИзползвайте по-малко автомобила сиКупувайте продукти местно производство и втора
Коментари Харесай

Как да се грижим за околната среда

Съдържание:

Пестете електроенергияИзползвайте по-малко автомобила сиКупувайте артикули локално произвеждане и втора употребаПестете водаНе използвайте токсични химикалиНамалете отпадъцитеАко имате селска къщаЗасаждайте дърветаПрисъединете се към локална организация за отбрана от замърсяване на околната среда  Как да се грижим за околната среда

От момента на появяването си на планетата Земя индивидът зависи от природата. Колкото и да желаеме да ѝ потвърдим своята самостоятелност, без естествените благосъстояния животът ни би бил неосъществим. Днес природата също зависи от индивида, както той зависи от нея. Възможностите на човечеството са нарастнали доста, което безспорно е повлияло на количеството и качеството на асимилиране на естествените запаси.

Необходимо е да се разбере, че хората без значение се държат към заличаване. Те тровят въздуха, водата и земята, замърсяват планетата с разнообразни токсични боклуци, изсичат горите, унищожават озоновия пласт, като безусловно не мислят за следствията и не осъзнават виновността си.

Това може да се назова единствено нелепост и се изяснява с обстоятелството, че човек желае да оцелее тук и в този момент, забравяйки какво бъдеще чака своите потомци.

Не забравяйте, че освен управниците на страната или общината дават отговор за опазването на околната среда, само че и всеки човек поотделно. Започнете да променяте света със себе си. Какви са методите всеки да способства за грижата за околната среда?

Пестете електрическа енергия

Електричеството, което осветява дома ни, задвижва домашен уреди и се употребява в други области от живота ни, се генерира в електроцентрали, които способстват доста за замърсяването на околната среда. Ето няколко метода да намалите потреблението на сила:

- Изключвайте крушките, когато не са необходими;

- Изключвайте електрическите уреди, когато не се използват;

- Използвайте енергоспестяващи лампи и електрически уреди с ниска мощност;

- Погрижете се за добра топлоизолация на личния си дом, това доста ще понижи енергийните разноски за отопление и изстудяване на помещениеята.

Използвайте по-малко автомобила си

 Грижа за околна среда

Автомобилите способстват доста за замърсяването на въздуха. Освен това обилни количества замърсители се отделят по време на производството на коли и горива, както и по време на строителството на автомагистрали. Най-доброто, което можете да извършите, е да употребявате коли. допустимо минимум като главно транспортно средство. Ето някои хрумвания:

- Използвайте градския транспорт;

- Придвижвайте се с колело, когато е допустимо и безопасно;

- Опитайте се да ходите пеш, когато е допустимо. До всяка точка, до която можете да стигнете с кола или велосипед за пет до 10 минути, можете елементарно да стигнете пеша;

- Обединете се с другари или сътрудници, с цел да стигнете до работа или учебно заведение с едно транспортно средство.

Купувайте артикули локално произвеждане и втора ръка

 Местно земеделие и околна среда

Продуктите постоянно се транспортират на огромни дистанции със самолети, кораби, тежки камиони, коли, преди да стигнат до рафтовете на магазините ви. Закупуването на храни с локален генезис ще помогне за понижаване на енергийните разноски и излъчванията на замърсители, свързани с обезпечаването на храна за вас и вашето семейство. Ако в действителност държите на околната среда, пробвайте се да купувате храна от фермерските пазари във вашия регион.

А за какво да не отглеждате сами зеленчуци и плодове? Научете повече за градинарските партньорства във вашия регион и помислете дали желаете да започнете да отглеждате зеленчуци. Дори да нямате земеделска земя или градина, на дребен имот земя, а даже и в саксии на балкона можете елементарно да отглеждате задоволително количество зеленчуци и билки през лятото.

Купувайте използвани предмети. Ако не е належащо да употребявате нов детайл, пробвайте се да купите детайли, които към този момент са били употребявани. В този случай ще ви разреши да спестите сила, която би била изразходвана за производството на същото ново нещо.

Пестете вода

 Пестене на вода и околна среда

Използвайте спестовно водата. Тя е жизненоважен запас, който постоянно одобряваме за даденост. Водата, която тече от крана ни, се хаби доста. Трябва да се изпомпва от източник на водоснабдяване, да се филтрира и обработи с химически реактиви и да се достави до нашата къща посредством водоснабдяването. За да спестите вода, можете да извършите следното:

- Не оставяйте крана отворен, до момента в който миете чинии. Опитайте се да употребявате по-малко вода, когато миете чиниите си;

- Опитайте се да се къпете бързо. Това спомага за доста понижаване на потреблението на вода;

- Поправете течащите кранове, като по този метод намалите загубата на вода.

- Опитайте се да не употребявате вода от чешмата за напояване на вашата градина. Добре е, в случай че тревата ви получава задоволително вода по време на дъждовете. Освен това можете да употребявате непитейна вода (например, останала след домакинска употреба).

Не използвайте токсични химикали

Много почистващи препарати съдържат токсични съставни елементи, които могат да влязат във водоносната мрежа и да повлияят неподходящо на качеството на водата. Опасно е както за хората, по този начин и за природата и околната среда като цяло. Опитайте се да употребявате екологично чисти артикули във вашето всекидневие. Като опция можете да опитате да извършите домакински препарат сами. Можете да употребявате естествени артикули за разчистване като оцет, сода, сол, билкови отвари, както и натурални артикули за персонална хигиена и козметика.

Намалете отпадъците

 Как да се грижим за околната среда

Голямо количество битови боклуци води до обстоятелството, че към градовете порастват депа, които безусловно гълтам големи площи земя. Депата предизвикват замърсяване на почвата, въздуха и водата и утежняват качеството на живот на всички живи същества в покрайнината. Когато приказваме за битови боклуци, можем да посочим няколко метода за понижаване на отрицателното им влияние върху околната среда:

- Купувайте храни с допустимо минимум опаковки, в по-големи опаковки, в екологични опаковки или най-добре без опаковка;

- Пазарувайте с многократни пазарски чанти;

- Не използвайте съдове и принадлежности за еднократна употреба;

- Рециклирайте опаковката и найлоновите торби, в случай че е допустимо.

- Компостирайте хранителни отпадъци;

- Продайте ненужните предмети, разменете ги или ги дарете за щедрост, вместо да ги изхвърляте;

- Не изхвърляйте здрави облекла, а ги разменете с другари, в случай че са ви омръзнали или дарете на благотворителна организация - доста хора не могат да си разрешат нови дрехи;

- Можете също по този начин да преработите неща, които към този момент не са ви нужни в нещо потребно. В интернет можете да намерите доста хрумвания, като да вземем за пример плетени изтривалки от найлонови торбички, или саксии от пластмасови бутилки. Бъдете изобретателни, всичко остаряло може да послужи за нещо!

Ако имате селска къща

 Как да се грижим за околната среда

Много естествени местообитания са унищожени от хората в процеса на живота, тъй че дивите животни и растения заслужават да се грижим за тях и да им оказваме помощ да оцелеят. Ако живеете в селска къща, пробвайте се да накарате животните да се усещат в сигурност покрай дома ви.

- Не пръскайте околната среда с хербициди или пестициди;

- Оставете дребна част от местността необработена. Нека там свободно да порастват диви растения и бурени. Това ще сътвори естествени местообитания за дивата природа;

- Отглеждайте медоносни растения, които ще притеглят пеперуди и пчели във вашия дом;

- Инсталирайте хранилка и поилка за птици. Освен това можете да оборудвате хранилка за катерици и специфична кутия, в която прилепите могат да се укрият;

- Оборудвайте малко езерце, където дивата природа може да откри питейна вода;

- Не бива да убивате, хващате или плашите змии, жаби, гущери, белки и други живи същества, които желаят да се заселят покрай вас.

Засаждайте дървета

 Как да се грижим за околната среда Снимка: fietzfotos/ pixabay.com

В множеството климатични условия дърветата, които порастват на открити площи, способстват за здравето на почвата. Дърветата оказват помощ за попречване на ерозия на почвата, филтриране на въздуха и основаване на удобни условия за животните. Намерете информация за това какви типове дървета порастват естествено във вашия регион. Засадете тези типове в региони, където естествените зелени площи са нищожни. Присъединете се към групи от общността във вашия регион, които се борят с противозаконната сеч и пазят естествените пейзажи от заличаване.

Присъединете се към локална организация за отбрана от замърсяване на околната среда

Има екологични общества, които работят, с цел да убедят държавните управления, бизнеса и хората да вземат решения за понижаване на замърсяването на въздуха, водата, горите, растенията, животните и прочие Вашите персонални старания също са доста значими, само че като се обедините със съидейници, можете да постигнете повече и гласът ви няма да остане неусетен.

Съберете допустимо най-вече информация за екологичните проблеми във вашия район и ще разберете къде тъкмо вашата помощ ще бъде най-ефективна. Можете също да участвате и даже да организирате начинания по разчистване на вашия регион или по прекъсване на унищожителни дейности от други лица или организации.

Много скотски и растителни типове на Земята са застрашени от изгубване и всеки от нас би трябвало да постави старания да избави тези, които към момента са непокътнати на планетата. Проучете кои типове са застрашени и редки във вашия регион, разговаряйте с хората по тази тематика и пробвайте сами да започнете самодейност по опазването им. Погрижете се за местообитанията им, следете за дейности, които ги заплашват.

Научете децата си да пазят околната среда и говорете за това с възпитаници и младежи, организирайте информативни събития и мероприятия по почистването ѝ.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР