Данните от черната статистика - за последните две години близо

...
Данните от черната статистика - за последните две години близо
Коментари Харесай

Черна статистика: 2000 загубени животи на пътя с участието на млади шофьори

Данните от черната статистика - за последните две години близо 2000 души са умряли при произшествия с присъединяване на млади водачи със стаж зад кормилото до две години. Очевидно обаче с положително самочувствие и неприятна преценка, тъй като огромна част от тези произшествия са на прави пътни сектори със суха настилка и добра видимост. Какво още демонстрират данните?

За страдание не мога да оповестя положителна наклонност за понижаване на злополуките с присъединяване на млади водачи, тъй като за 2022 и 2023 година броят на тези произшествия, на починалите и на ранените е подобен. Да вземем да вземем за пример предходната година. Данните демонстрират близо 1000 тежки произшествия с водачи с до две години стаж зад кормилото. Броят им съставлява цели 13% от всички тежки произшествия. Загиналите са 59, а ранените - близо 1400. Сега нещо, което звучи по едно и също време стряскащо и изненадващо - близо 300 от водачите при тези произшествия са били без предпазен колан. Много от тях са аварирали сами, без да има конфликт с различен участник в придвижването. На фона на тези данни от полицията приканват за деликатно шофиране със съобразена скорост, а неправителственият бранш още веднъж акцентират потребността от незабавни ограничения.

Без съществено нарастване и без съществено понижение. Това демонстрира анализът на злополуките с млади водачи през последните две години. И в случай че това, че няма доста повече жертви звучи успокояващо, то остава притеснителна неналичието на положителна смяна.

" Най-силно усещане прави това, че е доста огромен броят на независимо авариралите транспортни средства в тези катастрофи или с други думи казано, те самокатастрофират - единствено едно транспортно средство взе участие в тези катастрофи ", сподели основен контрольор Лъчезар Близнаков - Пътна полиция.

Младият водач, който се трансформира в участник в тежка злополука, най-често мощно натиска газта и не се преценява с другите. Често съдбовните конфликти са отвън обитаемоте места, на прави и сухи сектори.

" Наистина несъобразената скорост е бичът, който способства за толкоз висок травматизъм при тези катастрофи. Последван несъмнено от неосигуряване на преимущество, неочаквана смяна посоката на придвижване и останалите нарушавания ", уточни основен контрольор Лъчезар Близнаков - Пътна полиция.

И в случай че скоростта е водещата причина за произшествия, от Асоциацията на потърпевшите при произшествия изострят вниманието на сериозен проблем:

" Във втория по величина град в България стационарните камери за скорост в града са нула. Пътна полиция разполага с четири мобилни камери и тя ги сменя в избрани интервали, когато вършат акции, само че стационарни камери в града няма ", сподели Владимир Тодоров - Асоциация на потърпевшите при произшествия.

И още веднъж припомнят потребността от законодателни промени:

" Да се лимитират използването на мощни коли първите две години, да се създадат рестрикции във връзка с нощното шофиране първите две години, да се понижи допустимата скорост първите две години, да се понижи допустимата централизация на алкохол първите две години. Всички тези ограничения и сходни на тях работят в много европейски страни ", сподели Владимир Тодоров - Асоциация на потърпевшите при произшествия.

След тежките произшествия неизбежно идват апелите и към младите водачи, и към техните близки:

" Да купиш на млад водач джип, мощен джип, голям и той да е с доста дребен стаж, ми това не е синовна или дъщерна любов, това е даваш му едно оръжие в ръцете на едно дете ", счита Владимир Тодоров - Асоциация на потърпевшите при произшествия.

" Ако лимитират скоростта си на придвижване и се движат в допустимите правила, даже да възникне случай, той не би бил с тежки последици ", предизвестява основен контрольор Лъчезар Близнаков - Пътна полиция.

А следствията се мерят в изгубени животи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР