Съдържание:Какви са условията, при които е налице трудова злополука? Какви

...
Съдържание:Какви са условията, при които е налице трудова злополука? Какви
Коментари Харесай

Трудова злополука - всичко, което трябва да знаем

Съдържание:

Какви са изискванията, при които е налице трудова акцидент? Какви са стъпките при такава обстановка? Какви прерогативи има ощетеното лице?  трудова акцидент Снимка: Free-Photos / pixabay.com‹›  Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг Страхотен аксесоар за вашата кухня:Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг18.50 лева.Виж ››

Трудовата акцидент е противен миг за двете страни на всеки работен развой – шеф и служащ. За това събитие приказваме в случаите, когато възникне здравословно увреждане на служащия, което е вследствие на осъществявана работа. Също по този начин, за трудова акцидент се счита всеки случай на работното място, който предизвиква краткотрайна или трайна нетрудоспособност на служителя, или гибел.

Какви са изискванията, при които е налице трудова акцидент?

За да определим един случай за трудова акцидент, то събитията би трябвало да сочат, че:

- злополуката е резултат от външно влияние, обвързвано с изпълняването на съответни трудови задачи;

- злополуката се случва в работно време или при положение на спомагателен ангажимент, отвън работното място – командировки, семинари, планове и т.н.;

Какви са стъпките при такава обстановка?

- първата и най-адекватно подхваната стъпка е повикването на здравна помощ. След обширен обзор и определяне на контузиите, ощетеният може да потърси своите права. Изготвянето на документ за нетрудоспособност става посредством приемането на болничен лист и експертно решение от НЕЛК/ТЕЛК.

 установяване на трудова акцидент

- втората стъпка е декларирането на трудовата акцидент. Това се реализира от работодателя в период от 3 дни след случая. Декларирането става пред Национален осигурителен институт или пред ощетеното лице.

- изследване на злополуката. Това е значителен детайл от целия развой, който е еднообразно потребен и за двете страни от злополуката. Вземат се поради всички належащи доказателства, като най-после се сформира решение, което дефинира дали това фактически е трудова акцидент.

Какви прерогативи има ощетеното лице?

В случай на трудова акцидент всяко обезпечено лице има права, които носят избран вид обезщетение. В взаимозависимост от случая, пострадването и последствията, ощетеното лице може да получи обезщетение за нетрудоспособност, пенсионно покритие, разходи за рехабилитация и така нататък

В взаимозависимост от сериозността на обстановката могат да се наложат строги наказания на работодателя, които да бъдат неимуществени или имуществени. Последните се отнасят най-вече за разноските по лекуването и възстановителния развой на служителя.

Неимуществените са за по-сериозните случаи, като могат да варират по отношение на интервала на лекуване, възрастта на потърпевшото лице, типа на злополуката и други

При открита заявена акцидент, работодателят е задължен да поеме отговорност за последствията. Ако не го направи непринудено, то се подхваща правосъдна процедура, в която ощетеното лице може да пази своите права.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР