Съдържание:Бройте до десетДайте си малко времеПогледнете се отстраниНамерете начин да

...
Съдържание:Бройте до десетДайте си малко времеПогледнете се отстраниНамерете начин да
Коментари Харесай

Как да спра да се ядосвам

Съдържание:

Бройте до десетДайте си малко времеПогледнете се отстраниНамерете метод да се отпуснетеСпособи за дълготрайно преодоляване на гневаОсъзнайте болката сиОсъзнайте, че никой не е отговорен за вашите нещастияВземете решение да проститеЗапитайте се за какво държите на болката сиПомислете за преимуществата на живота без гнявОбърнете внимание на това, което ви споделят вашите близкиПрактикувайте емпатия  яд

Гневът е разрушително възприятие, което визира съвсем всички сфери на живота и не ви разрешава да се отпуснете даже за минута. Въпреки обстоятелството, че е характерен на човешката природа, невъзможността да го контролирате може доста да усложни вашето битие.

Много хора се сблъскват с казуса на непрекъснатия яд и нервност и не знаят по какъв начин да се оправят с него. Животът може да ни сервира доста неприятни изненади, които елементарно ни изваждат от равновесие и ни карат да се ядосваме.

Уязвимостта, слабостта и загубата на надзор над обстановката са главните аргументи за гнева, които не ни разрешават да възстановим хармонията в връзките с другите хора. И даже обидата да е последвана от откровено опрощение, може да ни е мъчно да стартираме още веднъж да се доверяваме на индивида, който ни е наранил.

Ако никой не изиска амнистия, справедливият яд става изцяло разбираема и естествена реакция. В такава обстановка доста хора считат, че имат право да се ядосват и да изискват нараснало внимание и грижа. Но не е толкоз елементарно да се помогне да се успокои афектиран и злобен човек. Ако се окажете в това състояние или търсите облекчение от гнева и незаслуженото страдалчество, терапевтите предлагат няколко метода да си помогнете в този сложен въпрос. Как да реагирате сега, в който се ядосате?

Бройте до 10

Ако се чувствате раздразнени или ядосани, поемете няколко дълбоки вдишвания. Правилното дишане е ключът към самолечението. Когато човек е сърдит, той диша бързо и незадълбочено или даже задържа дъха си. Ако стартираме да дишаме равномерно и надълбоко, напрежението понижава. Най-често срещаният метод е да броите постепенно до 10, като се концентрирате върху дъха си. Опитайте се да извършите издишванията по-дълги от вдишванията. Така освен ще намалите равнището на адреналина, само че и ще отвлечете вниманието от това, което ви тормози.

Дайте си малко време

При мощна прочувствена възбуденост хората са склонни да правят оценка обстановката несъответстващо. Ако чувствате, че повишавате звук, дайте си време. Това ще ви помогне да избегнете да кажете нещо, за което ще съжалявате по-късно. Помислете какво тъкмо желаете да предадете на събеседника си и най-важното по какъв начин да го извършите без нервност.

Най-доброто решение би било 20-минутна разходка самичък. Това ще ви разреши да се разсеете и да дадете воля на гнева си, без да нараните себе си или другите. Опитайте се да вървите бързо и да обръщате внимание на всичко, което се случва към вас. Вместо да ходите, можете да танцувате, да отидете на подготовка или да се разтягате. Когато се върнете, можете умерено да продължите диалога.

Погледнете се в профил

 по какъв начин да се оправим с гнева

Помислете по какъв начин изглеждате в очите на хората към вас и на този, който ви е ядосал. Също по този начин е потребно да отидете до огледалото и да се погледнете по време на идващия изблик на яд. Спомнете си по какъв начин изглеждате и помнете всякога, когато желаете да изкрещите.

Намерете метод да се отпуснете

Превключването на вниманието от обекта на експанзия е първостепенна задача. Превъртайки неприятните обстановки в главите си, ние ставаме нервни и предизвикваме нов припадък на яд. Ако човек си спомни нещо обидно, той реагира по-остро и на най-малкото неспокойствие. Така че, намерете метод да отвлечете вниманието си от това, което ви ядосва.

Способи за дълготрайно преодоляване на гнева

Осъзнайте болката си

Бъдете изцяло наясно каква е вашата засегнатост и се пробвайте да изразите възприятията си. Ако нямате сили да говорите, пробвайте се най-малко да запишете прекарванията си в дневник, блог или писмо до нарушителя на спокойствието ви. Говоренето за казуса води до невероятни резултати и стартира значим развой на прочувствено преструктуриране. Така че, не мълчете за това, което ви боли, а се пробвайте ясно да формулирате това, което ви тормози. Това ще ви помогне да разберете с какво тъкмо би трябвало да се борите.

Осъзнайте, че никой не е отговорен за вашите несгоди

Ние сме създатели на личната си орис. И ние също сме си отговорни за проблемите си. Не дамата на опашката, която стъпва на крайници ви, нито мъжът, ненадейно кихащ в киносалона, а същият човек, който виждате в огледалото всеки ден. И си напомняйте за това всеки ден! Това ще ви помогне да не излеете гнева си върху другите. Както се споделя, спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Вземете решение да простите

Може да не е елементарно, само че в последна сметка първо ще си помогнете. Прошката не значи, че несъмнено ще би трябвало да забравите обидата и да се преструвате, че нищо не се е случило. Напротив, ще би трябвало да го приемете и да живеете, осъзнавайки, че не можете да върнете предишното, само че това не е краят на света. Тази стъпка е добра и за самопрощаване, в случай че знаете, че сте създали неточност и желаете тя да не се повтори в бъдеще.

Разберете, че прошката не е проваляне. Прошката не значи да приемете, че породеното ви страдалчество е целесъобразно. По-скоро значи да приемете, че предишното не може да бъде променено, тъй че няма смисъл да бъдете безпределно ядосани на това, което е останало. Все още си засегнат и го знаеш, само че имаш силата да продължиш да живееш естествен живот, без да разрешаваш на болката да пречи на съществуването ти.

 по какъв начин да не се ядосваме

Запитайте се за какво държите на болката си

Гневът, както всички останали усеща, има период на валидност и след известно време просто губи смисъла си. Но все пак постоянно умишлено не си разрешаваме да спрем да се ядосваме, тъй като сме привикнали с това положение и се опасяваме, че откакто се освободим от болката, ще оставим единствено празнина в сърцата си. Но това не е правилно, тъй като освободеното място може да бъде изпълнено с позитивни и по-здравословни усеща и страсти, които ще ви разрешат да станете още веднъж щастливи.

Помислете за преимуществата на живота без яд

Гневът е унищожителен. Той яде от вътрешната страна, предизвика спорове с другите, мощно скапва живота и най-важното е, че безусловно нищо в него не се трансформира към по-добро. Съгласете се със себе си, че няма да губите силата си на вятъра, тя ще бъде потребна за реализиране на напълно други цели. Умът ви най-сетне ще откри покой, виталната сила и чувството за независимост ще се върнат към вас. Не е ли прелестно? Освен това, като се успокоите, можете да научите житейски уроци, които ще ви оказват помощ да не се хванете на същата примамка идващия път.

Не позволявайте на гнева да бъде вашата определяща линия. Хората могат да простят даже най-отвратителните закононарушения, без да оставят гнева да ги завладее. Това не значи, че откакто сте дали прошка на човек, няма да желаете да видите по какъв начин възмездието ще го сполети. Все отново справедливостта би трябвало да спечелва. Просто прошката няма да ви разреши да се превърнете в доктор Зло, който постоянно е разгневен от всичко.

Обърнете внимание на това, което ви споделят вашите близки

Можете да употребявате приятелите си дълго време като безвъзмездни терапевти, които ще слушат всичките ви гневни словоизлияния и ще избършат сълзите ви. Но всичко си има граници и даже най-близките и съпричастни хора могат да се уморят от безкрайното ви страдалчество.

Ако разбирате, че вашите прекарвания към този момент са в гърлото на всички, време е да промените записа и да спрете да се ядосвате. Ако сте се трансформирали в другар, който би трябвало да съчувства и да слуша, тогава сменете тематиката, когато в действителност ви тормози. Просто го направете по този начин, че да не наподобява като равнодушие и неучтивост от ваша страна. Опитайте се нежно да обясните, че слушането на едно и също нещо всякога е уморително, а от време на време също се нуждаете от поддръжка и схващане.

Практикувайте емпатия

Опитът да се поставите на мястото на другия може да ви помогне доста и да ви помогне да се освободите от гнева си. Най-вероятно освен вие се чувствате зле и страдате от непоносима болежка. Разбирането на другия е ключът към разрешаването на вашите проблеми, тъй че пробвайте се да намерите сили в себе си за състрадание и съпричастност. Техники като медитация и постоянно наблюдаване на страстите ви могат да бъдат положително упражнение за намиране на вътрешен баланс.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР