Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада

...
Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада
Коментари Харесай

16 години след 11 септември Ню Йорк се бои от нова атака

Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада - един от най-прочутите в целия свят, обграден от небостъргачи с великански неонови пана.

Насред площада има четири полицейски коли, а островчетата за пешеходци са оградени с защитни стълбчета, с цел да не може автомобил да се вреже в тълпата.

- Не ми харесва тук - споделя добродушно Сю Гарсия, кинезитерапевтка от Бруклин. А и на всички места, където стават произшествия, страхът се връща.

Страхът от атентати. Страхът от нов 11 септември 2002 година - най-кръвопролитния атентат в историята на Съединени американски щати, когато срутилите се кули на Световния търговски център погребаха близо 3000 души.

Трийсет и три годишната през днешния ден Гарсия била на учебно заведение в Бруклин, когато самолетите се разрушили в кулите близнаци. Видяла по какъв начин постройките избухват в пламъци и след това рухват. Върнала се у дома пеш, както още стотици хиляди нюйоркчани, тъй като метрото спряло.

" Бях тук, видях какво стана и всичко се връщаше пред очите ми отново и отново, не желая да мисля за това ", споделя тя.
Но тя го претърпява всякога, щом малкия екран спомене нещо, " всякога, щом чуя да минава аероплан ", прибавя тя. Или когато чака сестра си на Таймс скуеър, " кръстопътя на световете ", пресъздаващ толкоз блестящо нюйоркския въртоп, че наподобява идеалната цел.

На косъм от злополука

През последните години това място на два пъти се разминава на косъм с злополука. През май 2010 година полицията откри там препълнен с експлозиви автомобил, докаран, с цел да сее гибел. А на 18 май т.г. някогашен боен с психологични проблеми преднамерено опустоши с колата си 23 пешеходци и умъртви млада туристка американка.

Шестнайсет години след 11 септември пристъпите на боязън като тези у Гарсия са нещо всекидневно за жителите на Ню Йорк.

За изгубилите близки или оживели по знамение в тази покруса годишнината може да е " най-страшната дата " от календара, а посттравматичният синдром да остане доживот, изяснява Чарлз Строзиър, психоаналитик и създател на книга за 11 септември с описания на очевидци. У другите след " груповата контузия ", провокирана от този атентат " с апокалиптичен обсег ", остава най-много " възприятието за накърнимост ", споделя той.

 16 години след 11 септември Ню Йорк се бои от нова офанзива
© Kevin Lamarque, Reuters

" Преувеличено ще е да считаме, че нюйоркчани са " травматизирани " и до момента, само че те мислят за това. Живи са още страховете им, загнездили се тъкмо под прага на съзнанието, като страха от бомба в метрото ", изяснява професорът, видял сриването на Световния търговски център от своя офис в един от небостъргачите на Юниън скуеър.

Последните атентати бяха ориентирани най-много против Европа, само че мнозина считат, че свръхконцентрацията към момента прави Ню Йорк цел номер едно.

Мишена номер едно

" Каква по-добра цел от Ню Йорк ", обобщи Тим Ламбърт, който работи - както и през 2001 година, в най-южната точка на Манхатън, покрай мястото, където се извисяваше Световният търговски център, знак на американската мощност. Градът " притегля като магнит хора от целия свят. Той символизира свободите, с които разполагаме, парите, с които разполагаме ", споделя нюйоркчанинът.

Експерт по информатика, той счита, че непрекъснатият риск, надлежно и внушителните полицейски сили в Ню Йорк, към този момент са неотменима част от градската среда. " Това ме тормози, само че такава е новата норма. Светът се трансформира и терористичната опасност е част от измененията ", заключава той.

Градските управляващи, наподобява, също са захласнати от мисълта, че може да има ново нахлуване. " Слава богу, това не е терористичен акт, а изолиран случай ", съобщи в края на юни кметът Бил де Блазио, откакто някогашен служител умъртви човек и рани шестима в болница в Бронкс.

Когато в средата на май бяха прегазени пешеходци на Таймс скуеър, началникът на полицията Джеймс О`Нийл също призна, че първо " си е помислил най-лошото ". За да опази своите 8.5 милиона поданици от такива натрапчиви страхове, Ню Йорк се стреми да работи образцово.

За образец

Камери за наблюдаване, непрекъснати напомняния: " Ако видите нещо, съобщете ", униформени служители на реда на всички публични места - Ню Йорк с неговите 38 000 стражи на реда в действителност поставя старания.

От 2001 година градът има и личен антитерористичен отряд, включващ през днешния ден близо 2000 души и представители в редица задгранични столици, отбелязва Робърт Странг, президент на охранителната компания " Инвестигейтив мениджмънт груп ".

Съобщено бе и за известно престарание - полицията за известно време редовно следила хората, посещаващи джамиите в града. Но разузнаването е от основно значение; като цяло " полицията работи сполучливо ", преценя Странг.

Американската финансова столица държи да бъде примерен град и когато уважава паметта на жертвите. След всеки атентат в Европа управляващите сервират съболезнования и оферират в " Туитър " помощ, а светлините на " Емпайър стейт билдинг " угасват в символ на печал.

Напомняйки за последствията от атентатите на 11 септември, излъчени онлайн в целия свят, внушителният мемориал на жертвите с двата големи черни басейна, построени на мястото на кулите близнаци, и с прилежащия музей се е трансформирал в място на интернационално поклонение.

Петдесет и двегодишната Моник Мол, туристка от Холандия, също е пристигнала да уважи паметта на починалите.
" Това е ненапълно и монумент на жертвите от атентати на всички места по света - споделя тя. Убитите като че ли ще останат да живеят тук вечно, сходно на мумиите в египетските пирамиди. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР