Събитията в Грузия напоследък много напомнят на майдана“ в Киев,

...
Събитията в Грузия напоследък много напомнят на майдана“ в Киев,
Коментари Харесай

Лавров: Събитията в Грузия много приличат на киевския „майдан“

Събитията в Грузия в последно време доста припомнят на „ майдана “ в Киев, а обстановката към законопроекта за задграничните сътрудници е единствено мотив за начало на опити за насилствена промяна на властта, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров в телевизионно изявление, съобщи ТАСС.

„ Много наподобява на киевския „ майдан “. Няма никакви подозрения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават задгранично финансиране в размер на 20 % от своя бюджет, беше единствено мотив за започване в действителност на опит за силова промяна на властта “, сподели Лавров по телевизия Първи канал.

Според него законът „ бледнее спрямо това по какъв начин се контролира активността на нетърговските организации в Съединени американски щати, Франция, Индия, Израел “.
„ Освен това за нарушение на сходно законодателство в Съединени американски щати се планува санкция до 250 000 $ и до 5 години затвор в границите на наказателно гонене “, съобщи той.

„ В Грузия сумата е извънредно по-малка – 9000 $ и никакво наказателно гонене “, сподели Лавров.
Той дефинира като двуличие изявлението на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка със събитията в Грузия.

„ И въпреки всичко, макар че в редица европейски страни има сходни правила, доста по-строги правила по този въпрос, господин Борел, без да му мигне окото, съобщи, че законът, който грузинците прокарват в ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ , опонира на европейските полезности, слага затруднение по пътя на присъединение на Грузия към Европейски Съюз. Като цяло лицемерието, несъмнено, е явно “, сподели Лавров.

Руският външен министър също по този начин съобщи, че диалогът му с американския държавен секретар Антъни Блинкън в коридорите на срещата на Г-20 в Индия е бил градивен.

„ Разговаряхме градивно, без каквито и да е страсти “, сподели Лавров. „ Това беше естествен диалог. Не знам до каква степен това отразява разбирането на Съединени американски щати за безспорната аномалия на обстановката, в която всички канали за разговор са прекратени, само че просто един човешки диалог в коридорите на някакво събитие в никакъв случай не е бил сензация. Беше безусловно цивилизован диалог ", съобщи той.

„ Но това още един път демонстрира какъв брой ниско сме паднали всички ние в нашата многостранна дипломация, щом една естествена среща в коридорите, каквито имаше стотици, в този момент се преглежда като някакъв мотив да се гадае дали това е пробив или не, дали има някаква вяра, че разговорът ще бъде възобновен. Това е тъпо, това е тъжно “, сподели Лавров.

По думите му в диалога с Блинкън е ставало въпрос единствено за обстановката със стратегическата непоклатимост в подтекста на Договора за редуциране на стратегическите нападателни оръжия и Украйна .

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР