С различна степен на ентусиазъм министрите от британското правителство изразиха

...
С различна степен на ентусиазъм министрите от британското правителство изразиха
Коментари Харесай

Партигейт: Британските министри подкрепят Борис Джонсън...засега

С друга степен на възторг министрите от английското държавно управление показаха в четвъртък поддръжката си за премиера Борис Джонсън и отхвърлиха апелите той да подаде оставка поради градинско празненство, на което е бил по време на първия локдаун във Англия. Това съобщи Асошиейтед Прес.

Много други представители на Консервативната партия обаче резервираха безмълвие, изчаквайки да видят дали рецесията, заплашваща премиерския пост на Джонсън, ще отшуми или ще се ускори.

В сряда министър-председателят се извини пред Народното събрание за това, че през май 2020 година е участвал на празненство в градината на резиденцията си на " Даунинг стрийт ". Около 100 чиновници били поканени от върховен премиерски консултант на събитието. По това време на британците беше неразрешено със закон да се срещат с повече от един човек отвън семействата си като част от ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид. Милиони хора бяха откъснати от фамилията и приятелите си и даже им беше неразрешено да посещават умиращи родственици в лечебните заведения.

Борис Джонсън съобщи, че схваща " гнева " на обществеността, само че не призна, че е направил нарушаване. По думите му той считал събирането за работно събитие, с цел да благодари на чиновниците за напъните им по време на пандемията.
 Насред апели за оставката му Джонсън се извини за локдаун празненството
Насред апели за оставката му Джонсън се извини за локдаун празненството

Оцеляването му на поста виси на косъм, считат от партията му

Министърът на Северна Ирландия Брандън Люис разяснява, че извинението на Джонсън е " доста, доста откровено ", само че добави, че министър-председателят не има вяра, че е направил нещо неправилно. Министърът на външните работи Лиз Тръс , която постоянно е посочена за вероятен правоприемник на Джонсън, написа в Twitter: " Заставам 100% зад министър-председателя, до момента в който той води страната ни напред. " Финансовият министър Риши Сунак , различен евентуален противник за висшия пост, беше по-сдържан. Той разгласява в Twitter следното: " Премиерът е прав да се извини и поддържам молбата му за самообладание, до момента в който следствието по случая завърши ".

Политици от опозицията обаче настояват, че Борис Джонсън би трябвало да подаде оставка поради присъединяване си в празненството и поради предходните си отричания, че е имало нарушаване на разпоредбите.

Много консерватори се притесняват, че абсурдът " партигейт " може да се трансформира в повратна точка за водача, който след идването си на власт бе подложен и на редица други рецензии и обвинявания, свързани с разноските му и с моралните му преценки.
 Джонсън няма да остане на поста си до края на 2022 година, съгласно изследване
Джонсън няма да остане на поста си до края на 2022 година, съгласно изследване

Редица кавги раздрусаха ръководството му напоследък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР