С претенциите си за правата върху сирийския петрол американският президент

...
С претенциите си за правата върху сирийския петрол американският президент
Коментари Харесай

Претенциите на Тръмп към сирийския петрол повдигат много въпроси

С претенциите си за правата върху сирийския нефт американският президент Доналд Тръмп добави трудност, както и сили и време, към американската военна задача, която на два пъти разгласи за завършена, с цел да могат бойците да се завърнат вкъщи.

Удължаването на задачата за гарантиране на сигурността на петролните полета в Източна Сирия наподобява се вписва изцяло в позицията на Пентагона, подсилен от някои съдружници на Тръмп в Конгреса, че едно цялостно евакуиране в този миг може да форсира възобновление на групировката "Ислямска страна " (ИД), даже откакто екстремистите изгубиха своя водач Абу Бакр ал Багдади при интервенция на Съединени американски щати, написа Асошиейтед прес.

Вчера американската войска призна, че нейни елементи с бронирани машини, в това число бронетранспортьори "Брадли ", в този момент работят в богатата на нефт провинция Дейр аз Зур. Тя не посочи какъв брой бойци са изпратени там, само че съгласно представители на американските управляващи окончателният им брой евентуално ще бъде към 500, в това число почти 200 военни, които са били там още преди Тръмп да бъде уверен да преразгледа своя проект за съвсем цялостно евакуиране, който разгласи на 14 октомври.

Тръмп излезе с разнообразни пояснения за ролята американската войска в Източна Сирия. На 25 октомври президентът на Съединени американски щати съобщи: "Обезпечаваме сигурността на петрола и по тази причина дребен брой американски бойци ще останат в региона, където се намират той ". Три дни по-късно Тръмп отиде още по-далеч, като сподели, че петролът принадлежи на Америка.

"Запазваме си петрола - помнете това ", сподели президентът на Съединени американски щати в Чикаго и добави: "Винаги съм казвал: "Пазете петрола ". Искаме да запазим петрола. Четирийсет и пет милиона $ на месец? Запазваме петрола. "

Представители на Белия дом от този момент отклоняват запитванията за коментар какво е имал поради Тръмп под "запазваме петрола " или оценката му за неговата стойност. Служители на Пентагона споделиха в частни диалози, че не са получили заповед да поемат владението върху каквато и да било част от петролните запаси на Сирия, в това число кладенците и запасите от недопечен нефт.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър съобщи през вчерашния ден, че пояснява думите на Тръмп за опазване на сирийския нефт в смисъл, че би трябвало да бъде предотвратен достъпът на екстремистите до него.

Сирия е затънала в революция от 2011 година За това време производството й на нефт се сви от пика от към 400 000 барела дневно до 80 000 барела, сподели Джим Крейн, енергиен специалист от Университета "Райс ".

Русия изрази отвращение от претенциите на Тръмп към петрола, като ги назова "държавен бандитизъм ". Говорителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че заграбването на нефт влиза в прорез с изказванията на Съединени американски щати, че се борят с тероризма, и "е надалеч от идеалите, провъзгласени от Вашингтон ".

В продължение на години Съединени американски щати настояват, че интервенциите им по света са ориентирани към укрепването на мира и сигурността, а не към придобиването на естествените запаси на която и да било страна.

Стивън Владек, професор по право в региона на националната сигурност в Университета на Тексас в Остин, съобщи, че не съществува солидна юридическа аргументация, която държавното управление на Тръмп може да употребява за претенциите си към сирийския нефт.

Отвъд правния аспект анализатори споделят, че задачата е изпълнена с заплаха.

"Това е деликатна, рискована задача ", съобщи Лорън де Йонг Шулман, заместник-директор по изследователската активност в Центъра за нова американска сигурност, която е била почитан чиновник на Пентагона и Белия дом при президента Барак Обама.

"Американските войски се изпращат с допустимо най-съмнителната юридическа дефиниция, като знаят, че техният висш главнокомандващ може да размишления, както неведнъж го е правил в предишното ", сподели тя и добави, че заграбването на нефт е това, което мнозина в Близкия изток от дълго време подозират, че е задачата на американските военни интервенции.

Тръмп съобщи също, че желае американска петролна компания да влезе в Източна Сирия, с цел да влага във възобновяване на петролното произвеждане. Според самостоятелни специалисти обаче това е проблематично.

"Скромното количество на ресурсите, рискът от спор и юридическите спънки пред вложенията заради американските наказания вършат малко евентуално огромна американска петролна компания да сметне за стопански привлекателно да влага в сирийския петролен бранш ", сподели Джейсън Бордоф, шеф на център за енергийна политика в Колумбийския университет.

"Сирия може да бъде по-голям снабдител на енергийни запаси, в сравнение с е през днешния ден, само че годините на неприятно ръководство оставиха петролните полета в съсипия и по тази причина ще е нужна огромна политическа непоклатимост и вложения, с цел да бъдат възобновени ", сподели Майкъл Уебър, професор в региона на енергийните запаси от Университета на Тексас в Остин.

Еспър съобщи, че обезпечаването на сигурността на петролните полета в провинция Дейр аз Зур е законна стъпка за блокиране на главен източник на приходи за ИД, както и за финансиране за сирийските кюрди, които към момента се борят с групировката. Преди няколко години екстремистите използваха петрола, с цел да финансират така наречен халифат, основан върху обширни територии в Сирия и Ирак, с войска, която в този момент е съвсем унищожена.

През 2015-2016 година американските въоръжени сили започнаха въздушна акция, наречена интервенция "Приливна вълна 2 ", по името на интервенция от Втората международна война против петролни уреди в Румъния, като унищожиха цистерни, употребявани от екстремистите за превозване на нефт за продажба на черния пазар, и повредиха доста петролни уреди.

"Изобщо не преследвахме милициите, преследвахме парите, и като взривявахме (петролните обекти), в действителност отслабихме (екстремистите) доста ", съобщи Катрин Зимърман, специалист по битката с тероризма в института "Американ ентърпрайс ".

"Отнемайки им достъпа до запаси като петрола е метод, по който би трябвало да се борим с тях ", добави тя.

Оттогава подкрепяните от Съединени американски щати сили на сирийските кюрди управляват петрола, подкрепяни от дребен контингент американски бойци. Между кюрдите и сирийското държавно управление има мълчешком съглашение, според което Дамаск купува остатъка - интервенция, която продължава макар политическите разлики. Ръководената от кюрдите администрация продава петрола на частни бизнесмени, които употребяват примитивни спонтанни рафинерии, с цел да създават бензин и дизел и да ги продават назад на администрацията.

Очаква се петролът да бъде разменната монета на кюрдите за договаряне на съглашение със сирийското държавно управление, което несполучливо се опита да стигне до петролните полета и да ги отвоюва от ИД.

Еспър сподели пред публицисти, че задачата в провинция Дейр аз Зур включва блокирането на евентуални опити на съветската и сирийската войска да обхванат в този регион на изток от река Ефрат и да оспорят американското наличие. Няколко дни по-рано представители на американското държавно управление се свързаха с съветските управляващи, с цел да насочат питане за скупчването на сирийски и съветски сили на отсрещния бряг на Ефрат - военни мерки, които допускат евентуална борба. През февруари 2018 година група от няколкостотин русни наемници стреля с артилерия наоколо до американските сили в богатия на нефт регион и американците отвърнаха, като убиха доста от тях.

Самият Тръмп призна капацитета за спор за петрола.

"Оставяме бойци да пазят петрола ", сподели той в неделя и добави: "И може да е належащо да се бием за петрола. Добре тогава. Може би някой различен ще изиска петрола, следователно той ще би трябвало да се бие крепко за него. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР