С паритета между двете най-големи политически сили ГЕРБ и ПП

...
С паритета между двете най-големи политически сили ГЕРБ и ПП
Коментари Харесай

Всички чакат третия мандат

С паритета сред двете най-големи политически сили ГЕРБ и Политическа партия първият и вторият мандат наподобяват обречени, даже при препоръчан състав на държавно управление След като получи отвод от Политическа партия и Демократична България за общо държавно управление с ГЕРБ, Бойко Борисов заприказва за кабинет с третия мандат на " Български напредък " Крайната дума обаче коя от останалите обединения отвън ГЕРБ и Политическа партия ще получи третия мандат обаче ще е на президента
Близо месец и половина след парламентарните избори въпросът ще може ли това Народно заседание да образува ръководещо болшинство или ще се върви към следващ предварителен избор в края на зимата към момента няма отговор. Президентът Румен Радев тактически бави връчването на първия изследователски мандат за сформиране на кабинет на ГЕРБ, само че изискванията на комплицираното политическо уравнение кой с кого и по какъв начин би могъл да образува постоянно държавно управление не престават да мъчат партиите в Народното събрание, макар че тази седмица отпадна едно от тях.

" Продължаваме промяната " (ПП) обявиха, че " няма да влизат в коалиция с ГЕРБ в нито един мандат ", с което парираха опитите на водача й Бойко Борисов да притегли за възможни сътрудници Кирил Петков и Асен Василев. Същото обявиха и от " Демократична България " (ДБ), които приканиха ГЕРБ да поддържат държавно управление на Политическа партия и Демократична България с втория мандат, само че без да вземат участие директно в него. Така бяха попарени и очакванията на Борисов обединяването да бъде мост сред ГЕРБ и Политическа партия в предполагаем кабинет с възможен трети мандат на Демократична България.

При тази обстановка пред Борисов остават два вероятни хода. Единият е да одобри предлагането на " Демократична България ", само че това с изключение на отвод от присъединяване във властта ще значи и поемането на съществени задължения за поддръжка на правосъдна промяна, в това число и за оставката на основния прокурор Иван Гешев. Тези условия явно не устройват Борисов, тъй като той към този момент отговори, че няма по какъв начин първата политическа мощ да поддържа кабинет на втората, без да взе участие в него, също така и доста елементарно " може да го смъкна ". За водача на ГЕРБ наподобява недопустим и вторият вид - да влезе в очевидна коалиция с Движение за права и свободи и вероятно Българска социалистическа партия, най-малкото тъй като това ще нанесе репутационни вреди на партията му, които най-малко до момента се опитваше за избегне.
Реклама
При това развиване обстановката все още наподобява по този начин:

С паритета сред двете най-големи политически сили ГЕРБ и Политическа партия първият и вторият мандат наподобяват обречени, даже при препоръчан състав на държавно управление. Известен късмет за сформиране на кабинет има с третия мандат, при който биха могли да се замаскират неприемливи колаборации под формата на програмен или експертен, само че вероятността това да се случи към този момент не наподобява огромна. Крайната дума за това коя от останалите обединения отвън ГЕРБ и Политическа партия ще получи третия мандат обаче ще е на президента, а от решението му значително ще зависи дали е допустимо съставянето на някакво държавно управление или ще се върви към предварителен избор.

В този комплициран танц сред Народното събрание и президента има единствено две ясни неща. Едното е нежеланието на част от обединенията да отидат още веднъж на предварителни избори поради действителната заплаха да се повтори същият резултат. Другото е страхът, че в случай че и този парламент се провали, гласоподавателите ще продължат да санкционират партиите с още по-ниска интензивност, а тази, която бъде нарочена за основен провинен, може да получи червен картон, както се случи с партията на Слави Трифонов " ИТН ". По тази причина градусът на политическото опълчване в настоящето Народно заседание е доста по-нисък спрямо предходните три. Това прави вероятни публични срещи и диалози сред непримирими политически съперници като ГЕРБ и Политическа партия или ГЕРБ и Българска социалистическа партия да вземем за пример, които другояче надали биха седнали на една маса. Липсват и бурните кавги в пленарната зала, а по-голямата част от гласуваните значими решения минават с огромно болшинство, при някои даже и конституционно.
Кой по какъв начин гледа към предварителния избор
Първата политическа мощ ГЕРБ няма интерес от предварителни избори за парламент поради идните следващата година локални избори. До огромна степен силата на партията се крепи на позициите й в локалната власт, а присъединяване в държавното ръководство е запас, посредством който групировката на Борисов може да задържи въздействието си в регионалните градове и по-малките обитаеми места. По същите аргументи Движение за права и свободи също не желае нови избори, а се надява посредством включването си в някакво болшинство да получи още веднъж изход към властта. В Демократична България са скептични, че възможни нови избори ще възпроизведат доста по-различна парламентарна настройка от сегашната и пред тях още веднъж ще стои алтернативата за някакъв тип партньорство с ГЕРБ. Представители на Политическа партия също споделят, че преобладаващото мнение в партията е, че не може да се планува какво би се трансформирало при избори през пролетта.
Реклама
При нови избори пък въобще не е несъмнено влизането на " Български напредък " в Народното събрание, които едвам прескочиха 4-процентната преграда през октомври.

Най-драматично обаче е ситуацията в Българска социалистическа партия, които наподобяват притиснати като в менгеме. От една страна, социалистите не желаят да отидат още веднъж на избори поради терзанията от нов рекорден срив. В същото време обаче и оставането на служебното държавно управление на президента Румен Радев на власт също е опасност най-много за водача Корнелия Нинова и партийното управление - поради спора с назначаваните на управнически позиции представители на вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия. Опонентите на Нинова имат интерес настоящето управление на партията да се провали и от тази позиция вероятно връщане на Българска социалистическа партия във властта би могло в случай че не да спре този развой, то най-малко да го тушира. По тези аргументи Нинова зае по-неутрална позиция в този парламент и държи открехната вратата и в двете направления - както към някогашните си съдружни сътрудници от Политическа партия, по този начин и към ГЕРБ и Движение за права и свободи. С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия Вежди Рашидов беше определен за ръководител на Народното събрание и беше върната хартиената бюлетина.

Всички тези страхове карат политическите сили да калкулират изгодите и вредите от алтернативата, която в най-скоро време би трябвало да решат - дали да образуват някакво държавно управление, или да отидат на предварителен избор.

За бързи нови избори приказват единствено от " Възраждане " - с вярата, че поддръжката за тях ще продължи да пораства, както се случи на последните избори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР