България е доста назад по показателя дял на застраховано домашно

...
България е доста назад по показателя дял на застраховано домашно
Коментари Харесай

Как да изберем застраховка на дома

България е много обратно по индикатора " дял на застраховано домашно имущество " спрямо всичките ни съседки от района. Под 10 % от домовете на българите са предпазени със застраховка, като става въпрос нормално за ипотекирани жилища. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Нина Колчакова, общоприет секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

По думите й на българския пазар има огромно многообразие от застрахователни артикули, предопределени за отбрана на домашното имущество.

Цените на застраховките в действителност са за " всеки джоб ". Те могат да варират в приблизителни рамки от 50 лева до 300-400 лева на година и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите опасности, типа на парцела и някои други.

Когато се избира застраховка за дома, е доста значимо потребителят да обърне внимание най-много на това кои опасности са покрити и кои не са. Основната и съвсем единствена причина за отвод за погашение на обезщетение по имуществените застраховки е, че претенцията е била заведена за риск, който не е част от покритието по полицата или е изключен риск, изясни Колчакова.

Българите към този момент са по-склонни да застраховат имуществото си

Тя уточни, че главният пакет покрития включва нормално пожар, естествени бедствия като стихия, вихър, градушка, наводняване, срутване на земни пластове, тежест от естествено струпване на сняг или лед, ВиК повреди, вандализъм, и някои други. Към тях могат да се прибавят и други покрития като земетресение, късо съединяване и токов удар на електрически съоръжения и/или уреди, чупене на стъкла, загуби на приход от наем, наем за различно настаняване, кражба, отговорност към трети лица и някои други.
 istock istock
Обръщам внимание на потребителите, че не постоянно рискът " земетресение " е затрупан от главния пакет, а може да е избираем, т.е. включва се към покритието на застраховката по избор и поръчка на клиента,каза Нина Колчакова.
 
Всичко това може да наподобява комплицирано за потребителите, които подписват застраховка за първи път. Затова от АБЗ изготвихме управление " Практични препоръки: Застраховки " Домашно имущество ", което съдържа потребна за потребителите информация, поднесена по явен и наличен метод и се намира елементарно на нашия интернет уебсайт в рубриката " АБЗ: Мисия застрахователна просветеност ", сподели специалистът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР