У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски

...
У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски
Коментари Харесай

Изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури

У нас изоставаме доста в застраховането на площи със аграрни култури, което в доста европейски страни е наложително. Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Христина Денева, член на работната група " Земеделско обезпечаване " към Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

" Може да се каже, че през последните години се следи наклонност за последователно увеличение на каузи на този тип застраховка. Увеличаването на търсенето се случва с мудни темпове, което е необяснимо поради все по-тежките събития през последните години, също по този начин отчитайки внезапните и бързи промени в климата ", разяснява тя.

Какво обезщетение от застрахователи ще получим при естествени стихии

Експертът изясни, че се застрахова реколтата на база вложените средства за агротехнически мероприятия, като почвени обработки, наторяване и други за произвеждане на културата от 1 декар. Тези застраховки са сезонни и се подписват съгласно вегетацията и интервалите на развъждане на другите типове култури.

В " сезона на градушките " Христина Денева посъветва земеделците да не икономисват от застраховка, в случай че продукцията им е под намерено небе.

 istock istock
" Застраховането е предварителна защита, с използването на която земеделските производители могат доста да понижат загубите си вследствие настъпване на рискови събития в ръководеното от тях стопанство ", разяснява тя. 

По думите й земеделските производители могат да вземат участие в разнообразни схеми за държавна помощ към Държавна фирма " Земеделие ", като от тази година процентът на съфинансиране на застрахователната награда е повишен.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР