S&P 500 прекъсна петдневна поредица от нови рекорди, повлечен надолу

...
S&P 500 прекъсна петдневна поредица от нови рекорди, повлечен надолу
Коментари Харесай

S&P 500 прекъсна 5-дневна печеливша поредица, но завърши седмицата нагоре

S&P 500 прекъсна петдневна поредност от нови върхове, понесен надолу от софтуерните акции.

Широкият показател падна с 0,1%, до момента в който индустриалният Dow се увеличи с 0,2%, или 60 пункта, с цел да доближи нов връх. Технологичният Nasdaq Composite се намали с 0,4%.

И трите показателя въпреки всичко приключиха седмицата с покачване.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации се повиши до 4,159% от 4,131% в четвъртък. Доходността нараства, когато цените падат.

Убеждението, че Федералният запас сполучливо е забавил инфлацията, без да провокира внезапно икономическо закъснение, оказа помощ за подхранването на пазарите през миналата седмица. Предпочитаният от централната банка измерител на инфлацията сподели в петък, че ценовият напън остава най-вече слаб през декември.

Част от пазарната инерция се забави, откакто производителят на чипове Intel даде слаба прогноза за продажбите през настоящото тримесечие. Акциите му паднаха с 12%, което е най-големият им процентен спад от юли 2020 година

Това повлече надолу и други производители на чипове. Акциите на Advanced Micro Devices, Nvidia и Micron Technology приключиха комерсиалната сесия с намаляване.

Компенсирайки спада в акциите на софтуерните компании, акциите на American Express прибавиха 7,1%.

Въпреки че тримесечните ѝ облаги и доходи не се вписаха в упованията на Уолстрийт, American Express даде по-силна от предстоящата вероятност за 2024 година и сподели, че постоянните потребителски разноски са повишили резултатите през последното тримесечие.

Гигантът за кредитни карти чака заможните му картодържатели да продължат наклонността тази година, прогнозирайки растеж на приходите за 2024 година от 9% до 11%.

Акциите на Colgate-Palmolive нарастнаха с 2%, откакто производителят регистрира по-добри от предстоящите облаги за четвъртото тримесечие.

Инвеститорите обръщат огромно внимание на икономическите данни, които ще хвърлят светлина върху това дали потребителските разноски - гръбнакът на стопанската система на Съединени американски щати - ще останат мощни. Те са нарастнали с 0,7% през декември по отношение на предходния месец, демонстрираха данни, оповестени в петък.

Очаква се Фед да резервира лихвените проценти постоянни на срещата си идната седмица, само че вложителите ще наблюдават в мненията на ръководителя Джером Пауъл за индикации за бъдещи съкращения, които биха могли да подтикват стопанската система. Данните за броя на работните места, добавени този месец, се чакат идващия петък.

От растежа на Netflix до спада на Tesla – още акции, които дефинираха седмицата на Уолстрийт

Акциите на стрийминг колоса Netflix скочиха с 11% в сряда, което го направи най-печелившия в S&P 500.

Компанията разгласи, че е добавила към 13 милиона нови клиенти през последното тримесечие, близо 50% повече от упованията на Уолстрийт.

Netflix също по този начин подписа нова 10-годишна договорка с WWE, като получи права върху шоуто WWE Raw и други. Сделката, оценена на повече от 5 милиарда $, идва в миг, в който Netflix усилва вложенията си в стратегии онлайн.

Акциите на компанията майка на WWE TKO Group скочиха с 16% във вторник, когато договорката беше оповестена.

Във вторник United Airlines надмина упованията на анализаторите за облага, отчитайки 600 милиона $ за последните три месеца на 2023 година

United съобщи, че вижда трайно търсене на пътувания и че приходите нарастват както от премиум предложения, по този начин и от икономичните билети, които се конкурират с предложенията от бюджетни превозвачи.

В четвъртък акциите на IBM скочиха с 9,5% и затвориха над $190,43, което се случва за първи път от юни 2013 година

В сряда компанията заяви, че облагата ѝ е скочила през последното тримесечие, с помощта на ускоряващото се търсене на нейната платформа за изкуствен интелект, стартирана предходната година.

Главният изпълнителен шеф Арвинд Кришна сподели, че потребителско търсене на AI се форсира.

Компанията заяви още, че приходите ѝ са се нараснали с 4% по отношение на миналата година до 17,38 милиарда $, а облагата ѝ нараства с над 20% до 3,29 милиарда $.

Сред губещите на пазара тази седмица беше производителят на електрически транспортни средства Tesla, откакто съобщи, че растежът ще се забави тази година и че маржът на облагата му е намалял през четвъртото тримесечие.

Tesla е изправена пред намаляващо потребителско търсене, свиващи се маржове и засилваща се конкуренция от конкурентни EV производители.

Главният изпълнителен шеф Илон Мъск също по този начин повтори желанието си за по-голям надзор върху компанията, като сподели, че желае да има въздействие да възпира акционерите деятели. На 15 януари Мъск написа в X, че в случай че не управлява към 25% от Tesla, би предпочел да построява изкуствен интелект и роботизирани артикули другаде.

Акциите на Tesla потънаха с 12% в четвъртък, най-лошият им ден от над година.

Отвъд океана панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 1,1%, воден от облагите на фирмите за първокласни артикули.

LVMH – най-голямата компания за първокласни артикули в света – регистрира продажби над прогнозата за 2023 година, макар забавянето на растежа. Собственикът на марките Louis Vuitton, Dior и Hennessy регистрира продажби, еквивалентни на към 93 милиарда $, което е растеж от 13% на органична база по отношение на 2022 година

Акциите на LVMH скочиха с над 12%. Други европейски акции, свързани с първокласните артикули, също се покачиха.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР