С новото BMW Серия 1 (среден разход на гориво: 7,1 –

...
С новото BMW Серия 1 (среден разход на
гориво: 7,1 –
Коментари Харесай

Всичко за ... Новото BMW Серия 1

С новото BMW Серия 1 (среден разход на гориво: 7,1 – 3,8 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 162 – 100 г/км) стартира ново летоброене. Третото потомство на успешния премиум стилен модел за пръв път употребява модерната архитектура на BMW с предно задвижване, която съчетава типичната за BMW наслада от шофирането и динамиката със доста подобрено предлагане на място. Спортно, красиво, сигурно и висококачествено, със свеж дизайн и най-модерна съгласуваност, новото BMW Серия 1 е едно същинско BMW със силен собствен темперамент.

Модерното окачване и иновативните технологии, както и интеграцията на всички значими за динамичността на управлението съставни елементи и контролни системи обезпечават на BMW Серия 1 осезаемо повишение на пъргавината – както с новото предно задвижване, по този начин и с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive. Решаващо в тази ситуация е това, че при петгодишното създаване на новото BMW Серия 1 BMW е употребило целия опит, натрупан от BMW Group през последните години с технологията на предното задвижване при други модели. Благодарение на това новото BMW Серия 1 реализира една непозната досега при колите с предно задвижване динамичност на ръководството, с която слага стандартите в премиум средния клас.

Третото потомство на BMW Серия 1 ще бъде представено за пръв път в рамките на новата платформа за презентации BMW Group #NEXTGen от 25 до 27 юни в BMW Welt в Мюнхен. Премиерата на ревю на новото BMW Серия 1 ще бъде на международното автомобилно ревю IAA във Франкфурт на Майн през септември 2019 година. Въвеждането по пазарите на целия свят стартира на 28 септември 2019 година.

Благодарение на модерната архитектура на BMW с предно задвижване BMW Серия 1, от което към този момент са създадени над 1,3 млн. екземпляра и което е изключително известно в Европа, ще предлага в третото си поколение доста повече място при почти идентични размери. Това ще е особено осезаемо за пасажерите на задната седалка и разрешава и по-голяма вместимост на багажника. Новото BMW Серия 1, което ще се предлага единствено с 5 порти, е дълго 4 319 мм – или 5 мм по-малко от предшественика. Широчината ме (1 799 мм) е увеличена с 34 мм по отношение на предходния модел, а височината (1 434 мм) – с 13 мм. Междуосието вече е 2 670 мм, или с 20 мм по-късо от моделите от второ потомство.

Ново лице с увеличена BMW бъбрековидна радиаторна решетка

Още в предната си част BMW Серия 1 ярко демонстрира новото си лице и интерпретираните по нов метод икони на BMW. Характерната бъбрековидна радиаторна решетка на BMW е по-голяма, значително по-представителна и за пръв път при това моделно семейство е завършена като съединен по средата детайл. Спортният върхов модел BMW M135i xDrive (среден разход на гориво: 7,1 – 6,8 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 162 – 155 г/км) се отличава с впечатляваща, въодушевена от моторните спортове Mesh бъбрековидна радиаторна решетка с триизмерно завършена мрежа вместо класическите пластини. Фаровете вече са ситуирани под надолнище и придават на автомобила свежо, младежко излъчване. Визията на опционалните Full LED фарове – които по избор са и адаптивни – наподобява изключително съвременна.

Изразен Sharknose и ясна клиновидна форма

В силуета на новото BMW Серия 1 веднага прави усещане ясно изразения Sharknose, подчертаната клиновидна форма и тясната графика на прозорците, която приключва в интегрираната в задните колони извивка на Хофмайстер. Ясните и прецизни линии, както и подчертаните моделирани форми придават атлетично лъчение на новото BMW Серия 1. Задната част е доминирана от широката стойка в долната част и стесняващата се нагоре каросерия. Благодарение на основаните по този начин „ плещи “ автомобилът изглежда стъпил доста устойчиво на пътя. Широките двойни задни светлини укрепват това впечатление и наподобяват доста модерни благодарение на тясната си форма и редуцираната си визия. Предлаганите като опция Full LED разновидности интерпретират по съвсем нов метод познатата L-образна визия посредством обособен стеснен детайл с характерна извивка встрани. Ярко моделираните повърхности и характерните ауспухови накрайници с диаметър от 90 мм (100 мм, скосени надолу при BMW M135i xDrive) допълват спортното лъчение на задната част. За BMW Серия 1 се оферират множество нови алуминиеви джанти с размер от 16 инча, като алтернатива за пръв път се предлагат и джанти с размер 19 инча.

Панорамен покрив и осветени декоративни лайстни

Електрическият панорамен покрив, който за пръв път се предлага като алтернатива за BMW Серия 1, пропуща повече светлина в интериора, в който увеличеното предлагане на място и подобреното усещане за шир са комбинирани с висококачествени материали и иновативни решения в детайлите. Например предлаганите за пръв път при BMW опционални декоративни лайстни със задно осветление, които предлагат въодушевяващи светлинни резултати с трите си разнообразни дизайна и избора от 6 цвята. Групираните острови за ръководство, например на отоплението и климатизацията или на различните функции при шофиране обезпечават лесно управление, а функционалните поставки – допълнителен комфорт, например поставката пред селектора на трансмисията, която като алтернатива може да бъде оборудван с опция за безжично зареждане на смарт телефони.

Достъпът до опционалната гама от Infotainment гама на BMW Operating System 7.0 – по избор и с управление с жестове - се прави чрез комбинация от два екрана, които при BMW Live Cockpit Professional са с диагонал от 10,25 инча. Като форма и оформление дизайнът на индикаторите при този вид цитира оформената по нов метод бъбрековидна радиаторна решетка на BMW. Централният контролен екран с тъчфункция е ориентиран към лидера в типичния за BMW стил и е ситуиран оптимално в зрителното поле на лидера. С пълноцветния 9,2-инчов BMW Head-Up екран, който за пръв път се предлага като опция за BMW Серия 1, лидерът може да получава информации, без да отклонява погледа си от пътя.

Голям скок напред по повод на предлагането на място

Новото BMW Серия 1 предлага значително повече място от предшественика си, и то най-вече откъм гърба. Качването е по-лесно, а пространството за коленете на пътниците отзад е увеличено с 33 мм. Мястото над главите откъм гърба е увеличено със значителните 19 мм, когато автомобилът е оборудван с отварящия се на открито панорамен подвижен покрив. Освен това пътниците отзад се любуват на увеличено с 13 мм пространство за лактите, като начело то е увеличено даже с 42 мм. Вместимостта на багажника е увеличена с 20 до 380 литра, като при сгъната задна седалка се увеличава до 1 200 литра. Освен това минималната ширина на багажника е увеличена с 67 мм. За пръв път за BMW Серия 1 се предлага и електрическо задвижване на задния похлупак.

Четири линии на съоръжение и един върхов модел

Освен като Модел Advantage като базов вариант новото BMW Серия 1 се предлага в три други линии на съоръжение, които се различават в екстериора и интериора. Модел Luxury Line подчертава изисканото и комфортно излъчване с приложения по каросерията от матиран алуминий и кожена тапицерия Dakota. Модел Sport Line с черни акценти, графика на прозорците в BMW Individual High Gloss Shadowline, както и спортни седалки и Модел M Sport с акценти от матиран алуминий, предна ризница със специално завършени въздухозаборници и гланцирано черна BMW M престилка на задната ризница последователно водят BMW Серия 1 към върховия модел BMW M135i xDrive. Той се разпознава по BMW бъбрековидната радиаторна решетка с Mesh дизайн и скосените ауспухови накрайници в Cerium Grey, както и BMW M задния спойлер в цвета на каросерията.

Модерна BMW архитектура с предно задвижване с новаторска технология

Третото потомство на BMW Серия 1 за пръв път е построено на модерната архитектура на BMW с предно задвижване. Благодарение на това то комбинира динамичност на управлението, която слага стандартите в този сегмент със доста увеличено предлагане на място. Благодарение на събрания през миналите години опит с моделите с предно задвижване на BMW Group и трансфера на технологии от BMW i към основната марка BMW след 5 години разработки новото BMW Серия 1 е едно истинско BMW със личен темперамент. Както с предното задвижване, по този начин и с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive то е доста по-пъргаво от предшественика си. Бързите и прецизни реакции се усещат непосредствено и осигуряват оптимизирано преживяване при шофиране. Основен съставен елемент за това е познатата от

BMW i3s (среден разход на електрическа енергия: 14,6 – 14 кВтч/100 км, СО2 излъчвания (комбинирани): 0 г/км) технология ARB (actuator contiguous wheel slip limitation), която в този момент чества премиерата си в един автомобил с мотор с вътрешно горене и която разрешава значително по-фин и бърз надзор. При серийната технология ARB датчикът за превъртане е разположен непосредствено в блока за управление на мотора вместо в управляващия блок на системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността). Без дълги ходове на сигнала информациите се предават три пъти по-бързо, а доловимия от клиентите надзор се прави даже 10 пъти по-бързо. В тясно взаимоотношение със системата за надзор на стабилността DSC това ограничаване на приплъзването значително редуцира недозавиването под влияние на мощността без стабилизиращи намеси, които другояче са типични за автомобилите с предно задвижване. Технологията ARB се подкрепя и от серийния BMW Performance Control (инерционното разпределение на въртящия момент). Той повишава пъргавината на BMW Серия 1 още преди достигането на граничния режим чрез целенасочени спирачни намеси на вътрешните за завоя колела и осигурява неутрални реакции при завиване. Освен с много динамичното и настроено индивидуално към съответния двигател серийно окачване и М Спортното окачване със снижена с 10 мм каросерия по желания новото BMW Серия 1 може да бъде оборудвано и с Адаптивно М окачване VDC (Variable Damper Control). При него посредством превключвателя на контрола на шофирането лидерът може да избира между две характерности на амортисьорите - Comfort и Sport. Дори и при базовите мотори новото BMW Серия 1 е оборудвано с многораменно окачване на задната ос.

Два модела с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive

Технологията ARB и BMW Performance Control се използва и при BMW 120d xDrive (среден разход на гориво: 4,7 – 4,5 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 124 – 117 г/км) и BMW M135i xDrive, които серийно са оборудвани с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive. В допълнение към това BMW M135i xDrive се оборудва и с новоразработен механичен Torsen блокаж на предния диференциал, който придава на автомобила още по-спортен темперамент. Блокажът на диференциала е интегриран в серийната осемстепенна трансмисия Steptronic Sport и включва и режим за спортен старт (Launch Control), който обезпечава максимален въртящ миг от 450 Нм още на първа и втора предавка. Реагиращото още по-спонтанно М спортно кормилно управление на BMW M135i xDrive в допълнение и осезаемо покачва пъргавината и поведението при завиване, М спортните спирачки оферират висока издръжливост към натоварвания и високи запаси при всякакви обстановки. М спортното кормилно управление и М спортните спирачки се предлагат като алтернатива и за другите модели на BMW Серия 1.

Три дизелови и два бензинови двигателя при въвеждането на пазара

На новото BMW Серия 1 ще се инсталират три- и четирицилиндрови мотори от най-новото потомство на семейството агрегати BMW EfficientDynamics, които благодарение на множеството усъвършенствания в детайлите са още по-икономични, по-екологични и в някои случаи и по-мощни. При въвеждането на пазара ще се оферират три дизелови и два бензинови мотора с мощ от 85 кВт (116 к.с.) при BMW 116d (среден разход на гориво: 4,2 – 3,8 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 110 – 100 г/км) до 225 кВт (306 к.с.) при BMW M135i xDrive. Неговият нов мотор е най-мощният четирицилиндров елемент на BMW Group. BMW M135i xDrive форсира от 0 до 100 км/ч за само 4,8 сек. (4,7 секунди с M Performance пакет, който ще е разполагаем от ноември 2019 г.), максималната скорост е 250 км/ч (ограничена). Въпреки тези впечатляващи динамични характерности средният разход на гориво е 7,1 до 6,8 л/100 км при емисии на СО2 от 162 до 155 г/ км. Двигателите на BMW Серия 1 дават отговор на строгите изисквания на нормата за нездравословни емисии Euro 6d-TEMP, BMW 116d даже дава отговор на Euro 6d. Бензиновите мотори са оборудвани с бензинов филтър за твърди частици, а дизеловите мотори с дизелов филтър за твърди частици, NOx капацитивен катализатор и SCR система (Selective Catalytic Reduction).

За пръв път три разнообразни технологии на трансмисиите

BMW 116d, BMW 118d и BMW 118i серийно се оборудват с модернизираната шестстепенна механична скоростна кутия. Новост е изключително модерната седемстепенна трансмисия Steptronic с два съединителя, която се предлага като алтернатива за BMW 116d и за BMW 118i.

При осемстепенната трансмисия Steptronic, която се предлага като алтернатива за BMW 118d и е серийна при BMW 120d xDrive, както и при осемстепенната трансмисия Steptronic Sport на BMW M135i xDrive в допълнение са оптимизирани комфортът на превключване и акустиката. Благодарение на интелигентната свързаност двете автоматизирани трансмисии могат да приспособяват своята тактика на превключване към воденето по маршрута и ситуацията на пътя.

Асистиращи системи от моделите на BMW от по-висок клас

Множество асистиращи системи на BMW Серия 1 са заимствани от по-високите класове модели на BMW и за пръв път навлизат в премиум компактния клас. За следене на пространството към автомобила, в зависимост от системата, се ползват изображения от камери, както и данни, събрани от радарни и ултразвукови сензори, с цел да предупредят лидера за опасности респективно да понижат до минимум риска от произшествия чрез целенасочени намеси на спирачките и кормилното ръководство. В Европа серийното съоръжение включва предупреждение за заплаха от конфликт и за пешеходци със спирачна функционалност при градски условия, която оповестява и за велосипедисти, и предизвестието за напускане на лентата с интензивно връщане в лентата, което може да бъде употребено при скорости сред 70 и 210 км/ч. Като алтернатива се предлагат интензивният надзор на скоростта (при колите с автоматична трансмисия с функционалност Stop & Go), който може да бъде употребен до 160 км/ч, както и Асистента за шофиране, който включва предизвестие при промяна на лентата, предизвестие за удар в задната част и предизвестие за напречен трафик.

Асистент за паркиране с иновативен асистент за придвижване на заден ход

При паркиране BMW Серия 1 оказва помощ с опционалния Park Distance Control (PDC), камерата за обратно виждане или асистента за паркиране, който позволява автоматизирано паркиране в паркоместа, разположени паралелно или перпендикулярно на пътното платно, както и автоматизирано изкарване от паркоместа, ситуирани паралелно на пътното платно. Премиера в премиум компактния клас чества иновативният асистент за придвижване на заден ход, който запаметява придвижванията на кормилото по отсечката, измината със скорост до 36 км/ч на челен ход и по-късно води автомобила на заден ход по безспорната линия на разстояние до 50 метра и при скорост до 9 км/ч.

Смартфонът като ключ на автомобила

С BMW Digital Key и BMW Intelligent Personal Assistant по желание в премиум компактния клас на BMW навлизат и две нови интелигентни функции, познати от колите на BMW от по-високи клас. Опционалният BMW Digital Key дава опция за отключване и заключване на автомобила със смартфона чрез Near Field Communication (NFC), което може да направи непотребен стандартния ключ на автомобила. За отключване на автомобила смартфонът просто се слага до дръжката на вратата – даже и батерията на телефона да е изтощена. Двигателят може да бъде стартиран, когато смарт телефонът е поставен в поставката за смарт телефони или в поставката за безжично зареждане. Водачът може да показа цифровия ключ с до 5 индивида или различно да ползва BMW Key Card със същата функционалност. BMW Digital Key се предлага за NFC-съвместимите върхови модели на Samsung Galaxy с операционна система Android 8.0 или по-висока.

BMW Intelligent Personal Assistant: специалист и събеседник

Част от концепцията за ръководство на новото BMW Серия 1 е и показаният за пръв път при BMW Серия 3 Седан BMW Intelligent Personal Assistant, който като същински BMW експерт познава съвсем всички функционалности на автомобила. След малко послание с „ Hey BMW “ ръководството на автомобила и достъпът до функционалностите и информациите може да се реализира елементарно посредством гласови команди. Като самостоятелен дигитален характер BMW Intelligent Personal Assistant изучава процесите, желаните настройки и навиците и може да ги ползва в съответния подтекст или да бъде приятен събеседник. Уникална в съпоставяне с другите цифрови асистенти е опцията да му бъде обещано самостоятелно избрано име.

Спокойно идване с Connected Navigation

Свързаните услуги в региона на Connected Navigation включват вътрешна и външна информация в планирането на маршрута. В бъдеще водачите на BMW Серия 1 ще могат ще могат непосредствено да изпращат цели в навигационната система на своя автомобил от разнообразни приложения, да ги запаметяват и да ги синхронизират с автомобила. Асистентът за паркоместа своевременно и още преди достигането на целта предлага на лидера разнообразни опции при търсенето на паркоместа, неговите услуги включват информации за най-близките многоетажни паркинги, както и рекомендации за маршрут, по който има най-голяма възможност за разкриване на паркомясто наоколо до задачата. В него интелигентно са интегрирани услугите On-Street Parking Information и PARK NOW. Възможно е и директно заплащане на таксите за паркиране в подбрани градове.

Управление посредством iDrive контролер, докосване, глас и жестове При новото BMW Серия 1 другите варианти за управление могат да бъдат комбинирани една с друга според обстановката и желанията. Освен класическите бутони на средната конзола или кормилото съществени детайли за управление са iDrive контролерът – от BMW Live Cockpit Plus с тъч-повърхност – и серийният 8,8-инчов надзорен екран с тъчфункция. Освен това BMW Live Cockpit Plus включва и навигационна система и интелигентно гласово ръководство с онлайн-обработка на гласа. На базата на BMW Operating System 7.0 освен дигитална система за индикации и управление BMW Live Cockpit Professional с два 10,25-инчови предлага и оптимално равнище на свързаност и благоприятни условия за индивидуализация екрана. Той включва и самообучаваща се навигационна система и мултимедийна система с корав диск, като опция е допустимо и ръководство с жестове.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР