Жаждата на света за бензин изглежда намалява. Скорошен доклад на

...
Жаждата на света за бензин изглежда намалява. Скорошен доклад на
Коментари Харесай

Електричките намаляват световното потребление на бензин и дизел

Жаждата на света за бензин наподобява понижава. Скорошен отчет на Reuters демонстрира забележителен спад в планувания напредък на търсенето на бензин за 2024 година, изключително в двата най-големи автомобилни пазара в света - Китай и Съединените щати.

Защо е това закъснение? Отговорът - възходът на електрическите транспортни средства и електрическата подвижност. Анализаторите предвиждат, че световното търсене на бензин ще намалее съвсем на половина спрямо предходната година. Това идва след взрива на потреблението след пандемията през 2023 година Консултантската компания Wood Mackenzie предвижда скромното нарастване от 340 000 барела дневно през 2024 година, достигайки общо 26,5 милиона. Това внезапно контрастира с впечатляващото нарастване от 700 000, следено през 2023 година

Процъфтяващият пазар на електрически транспортни средства, изключително в Китай и Съединени американски щати, води до закъснение на търсенето на нефтопродукти за коли. Китай, в миналото неоспорим първенец по ползване на бензин, се трансформира фрапантно. Международната организация по енергетика предвижда, че Китай ще съставлява над половината от всички световни продажби на електрически автомобили през 2024 година Това значи, че търсенето на бензин в Китай ще се усили единствено с 10 000 барела дневно тази година, внезапна смяна по отношение на предходните модели на напредък.

Американският пазар също отразява тази наклонност. Анализаторите цитират скока в приемането на електрически транспортни средства като основна причина за забавянето. Това има обилни последствия за нефтената и газовата промишленост. Тъй като потребителите избират електрически други възможности, търсенето на бензин евентуално ще продължи да понижава.

Ползите за околната среда от тази смяна са ясни. По-малкото потребление на бензин значи по-ниски излъчвания, по-чист въздух и по-здрава планета. Докато дълготрайното влияние върху петролната и газовата промишленост остава да се види, едно нещо е несъмнено - електрическата гражданска война е в ход, като резултатите й се разгръщат в транспортния бранш и отвън него.

Въпреки неотдавнашните диалози за закъснение на продажбите на електрически автомобили, тези числа на потреблението акцентират за какво електрическите транспортни средства са неизбежни, даже и да напредват по-бавно от в началото плануваното. Преходът ще отнеме десетилетия, завършен от пазарните желания и софтуерния прогрес. Стимулите и политическите маневри ще оказват помощ, само че в последна сметка пазарът ще реши.

Едно главно затруднение за мнозина е хипотетичната липса на инфраструктура за зареждане. Въпреки че това може да е правилно за пътуванията на дълги дистанции, 98 % от пътуванията с кола са локални. Зареждането в дома е необятно публикувано (освен в случай че не живеете в многоквартирни жилища). В този случай би трябвало да се разшири достъпът до зареждане към жилищни комплекси и многофамилни жилища.

Следващата вълна на приемане евентуално ще пристигна от продажбите на крупни серии на компании. Например водопроводчиците, фирмите за комунални услуги и държавните транспортни средства работят най-вече на локално равнище. Създаването на зареждане в базата на компания взема решение логистичните проблеми - няма повече зареждане с гориво отвън обекта, промяна на масло или инспекции за вредности. Комбинирайки това със междинен пробег от 400 км и по-малко поддръжка, прекосяването към електрически става още по-привлекателно.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР