S Jaishankar: Индия иска от Канада информация за убийството на лидера на сикхите

...
Индия е отворена за разглеждане на всяка конкретна информация, предоставена
Коментари Харесай

Индия е отворена за разглеждане на всяка "конкретна" информация, предоставена от Канада относно убийството на лидер на сикхи, каза външният министър на страната.

S Jaishankar имаше предвид убийството на Hardeep Singh Nijjar в Канада през юни.

Напрежението избухна, след като Канада наскоро заяви, че разследва „достоверни обвинения“, свързващи индийския щат с убийството.

Индия отхвърли твърдението като "абсурдно".

Г-н Jaishankar каза, че индийското правителство е казало на Канада, че е отворено за разследване на всякакви " уместни" твърдения за убийството, като същевременно настояваше, че Делхи няма никаква роля в него. Той говори на събитие в Ню Йорк преди речта си пред Общото събрание на ООН във вторник.

"Първо, ние казахме на канадците, че това [извънсъдебни убийства ] не е политиката на правителството на Индия“, каза той. „Второ, казахме на канадците, че погледнете, ако имате нещо конкретно, ако имате нещо уместно, знаете, уведомете ни – ние сме отворени да го разгледаме.“

Хардийп Сингх Ниджар беше застрелян пред храм в Британска Колумбия през юни. Той беше определен за терорист от Индия през 2020 г. - обвинение, което поддръжниците му категорично отричат.

Индийското правителство често реагира остро на исканията на сикхските сепаратисти в западните страни за Халистан или отделна родина на сикхите.

Движението Халистан достигна своя връх в Индия през 80-те години на миналия век с жесток бунт, съсредоточен в щата Пенджаб, населен с мнозинство сикхи.

Беше потушено от сила и има малък резонанс в Индия сега, но все още е популярен сред някои от сикхската диаспора в страни като Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Спорът между Индия и Канада съживява болезнени спомени за бомбардировките от 1985 г. Трюдо повтаря обвиненията срещу Индия насред спора

Междувременно министърът добави, че Индия е предоставила на Канада „много информация за организираната престъпност и лидерство“, свързана със сепаратистки сили, действащи извън страната.

"Картината не е пълна без контекста", каза той. „Трябва също така да оцените, че през последните няколко години Канада всъщност стана свидетел на много организирана престъпност, свързана със сепаратистките сили, организирана престъпност, насилие, екстремизъм, всички те са много дълбоко смесени.“

„Има голям брой искания за екстрадиция. Има терористични лидери, които са идентифицирани“, каза г-н Джайшанкар.

Спорът избухна наяве по-рано този месец, след като министър-председателят Джъстин Трюдо каза, че разузнавателните агенции на Канада разследват дали „агенти на правителството на Индия“ са замесени в убийството на Ниджар.

След обвинението на Канада, Индия излезе с остро изявление, в което се казва, че има „силна загриженост относно продължаващите антииндийски дейности на екстремистки елементи в Канада", които обвини в „насърчаване на сепаратизъм и подбуждане към насилие срещу индийски дипломати“ .

Оттогава и двете страни са експулсирали по един дипломат от другата нация. Миналия четвъртък Индия също спря визовите услуги за канадци, позовавайки се на опасения за сигурността на своите дипломатически мисии в страната.

Във вторник г-н Jaishankar също беше попитан за „разузнаването " споделена между Петте очи, мрежа за споделяне на разузнавателна информация, която включва САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - във връзка с убийството на Ниджар.

САЩ дипломат в Канада миналата седмица потвърди, че „между партньорите на „Петте очи“ е имало споделена разузнавателна информация, която е помогнала на Канада да направи изявленията, направени от министър-председателя“.

Г-н Джайшанкар каза: „Аз не съм част от Петте очи, със сигурност не съм част от ФБР. Така че мисля, че питате грешния човек."

САЩ междувременно заявиха, че подкрепят „пълно и справедливо разследване“ на обвиненията на Канада.

"Канада заяви, че се е ангажирала да направи това и ние вярваме, че индийското правителство трябва да й сътрудничи", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър по време на пресконференция конференция във вторник.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР