С идването на зимния сезон освен традиционните туршии, кисело зеле,

...
С идването на зимния сезон освен традиционните туршии, кисело зеле,
Коментари Харесай

Да си направим домашна сланина

С идването на зимния сезон с изключение на обичайните туршии, кисело зеле, множеството българи си подготвят сланина за студените дни, и макар, че непрекъснато се твърди, че тя е нездравословна и извънредно калорична, това явно не плаши хората.

Но с цел да можем да похапваме сланина, би трябвало да знаем по какъв начин да си я приготвим – не постоянно това, което се продава е положително и в случай че имаме опция, е най-хубаво да си я създадем в домашни условия.

И колкото и да се отхвърля този български деликатес, истината е, че има доста гозби в обичайна кухня, които не биха станали толкоз сочни и вкусни без съществуването на сланина. Да разгледаме рецепта, с която всеки може да си направи вкусна сланина – да я похапва като мезе за виното или да я поставя на ястия.

Сланина със сол

Трябва хубаво да измиете сланинката, след което да я нарежете на части с широчина към 10 см и дължина 20 см. Все отново размера на частите зависи и от съда, в който ще ги слагате. Съдът може да бъде всевъзможен, най-добре дървен, само че ще се получи и в пластмасова кофичка.

След като сте измили и нарязали сланината, на дъното на определения от вас съд, поставяте сол към един пръст. Парчетата се намазват също със сол и по този начин се слагат в съда. Важно е да поставите частите с кожата надолу. След като наредите един ред от сланинката, още веднъж посипвате със сол – хубаво да се покрие и слагате другите части.

Продължавате по същата процедура, до момента в който не свърши сланината. Няма никаква опция да я пресолите, защото тя поема тъкмо толкоз сол, колкото и е належащо. При последния ред сланина е значимо също да оставите малко свободно място, с цел да поръсите добре със сол, след което би трябвало да пандизите съда с похлупак.

Сланината би трябвало да бъде подготвена след 3 седмици. Преди да сложите на масата от този деликатес, измийте я добре, по-късно я нарежете на тънки части и налейте по чаша алено вино.

В уеб страницата сме събрали много предписания за подготвяне на сланина, по тази причина предлагаме да разгледате още:

- домашно осолена сланина;

- сланина в зелев сок;

- паприкована сланина;

- по какъв начин да осоляваме сланина;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР