С дигиталния инструмент земеделските производители могат да изчислят въглеродния отпечатък

...
С дигиталния инструмент земеделските производители могат да изчислят въглеродния отпечатък
Коментари Харесай

ОББ представя иновативен агрокалкулатор на въглеродните емисии

С цифровия инструмент земеделските производители могат да изчислят въглеродния отпечатък на стопанствата си
Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група КВС, създаде неповторим за България цифров инструмент за резистентност в бранш Земеделие -, който непосредствено и изцяло безплатноe наличен на уеб страницата на банката. Иновативната услуга разрешава на всички аграрни производители, клиенти и неклиенти на финансовата институция, в няколко лесни стъпки да създадат пресмятане на въглеродния отпечатък на стопанствата си – парниковите газове от активността им, в еквивалент на въглероден двуокис.

Въз основа на базови индикатори, напълно онлайн, пресмята емисионния отпечатък от селскостопанските действия и генерира самостоятелен отчет. В него са посочени областите в производството, на които следва да се обърне внимание и се дават съответни рекомендации в кои действия всяко стопанство ще може да усъвършенства екологичното си влияние.

-->

Създадена като част от Програмата за стабилно финансиране на ОББ, методологията на Калкулатора е създадена със съдействието и експертизата на Института за земеделска стопанска система. Цялостното решение е лично ноу-хау на банката в помощ на всички представители на земеделския бранш. В обсега на цифровия инструмент попадат 28 от най-често упражняваните аграрни действия в България, като фокусът е върху знаците на тези от тях, които образуват главната част от парниковите излъчвания на бранша – метан (CH4), диазотен диоксид (N2O) и въглероден диоксид (CO2).

Изчисленията за растениевъдството се базират на употребяваните за едногодишен интервал в обещано стопанство количества торове, химикали, горива и получените междинни добиви.В отглеждането на животни се регистрират практиките на развъждане и хранене на животните, както и за предпазване на оборския тор. Паралелно с изчисляването на резултата, стойностите автоматизирано се съпоставят с осреднени индикатори за България, с което се дава оценка на въглеродния отпечатък за всяко стопанство, като се обгръщат всичките му действия с опция за приемане на доклад за резултата от оценката.

Темата за климатичните промени, следствията от Глобалното стопляне и честите естествени бедствия от ден на ден постановат слагането на устойчивото развиване в центъра на вниманието на обществото. Бързото адаптиране на бизнеса и съответно на селскостопанския бранш към трансформацията, в резултат на екологичните промени и в отговор на политиките в тази посока, ще бъде от решаващо значение за страната, икономическото развиване и конкурентоспособността през идващите години.

„ Нашите задължения към устойчивото развиване, в комбиниране със устрема на ОББ да отговори на потребностите на своите клиенти и да бъде техен сътрудник в оправянето с регулаторните провокации по тематиката, предизвикаха основаването на новаторски артикул за земеделския бранш. е работещо решение за земеделците, с което им даваме опция за оценка на въздействието върху околната среда и след това да възнамеряват ограничения за прехода към стабилно земеделие. ОББ поредно ще дава експертиза и ще спомага на фирмите в бранша с финансиране на вложения за трансформацията им във връзка с резистентност и понижаване на въглеродния отпечатък. ”, разяснява Десислава Симеонова, изпълнителен шеф „ Малки и междинни предприятия “ в ОББ и водач на програмата „ Устойчиво финансиране “ на KBC Груп в България.

В помощ на земеделците ОББ ще продължи да надгражда плана, като създава Партньорска стратегия с компании, които експертно да поддържат стопанствата в процеса на преход с насоки и препоръки за точно и дейно земеделие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР