С аспержи могат да се приготвят много и разнообразни ястия.

...
С аспержи могат да се приготвят много и разнообразни ястия.
Коментари Харесай

Аспержите са богати на антиоксиданти и заздравяват костите

С аспержи могат да се подготвят доста и разнородни ястия. Със сигурност ще започнете да включвате зеленчука в менюто си, откакто разберете какъв брой потребен е той за здравето.

За разлика от множеството зеленчуци, аспержите имат по-дълъг период на валидност. Те не стартират да вехнат незабавно откакто са били откъснати. При подобаващи условия могат да се съхраняват за дълъг интервал от време.

Аспержите са едни от най-хубавите източници на витамините A, K, B, C и фолиева киселина. Минералите триптофан, манган и мед също влизат в състава на растението. Всички тези съставки покачват цялостното богатство на организма.

 Риба с Аспержи

Вижте какви свойства имат аспержите:

Имат противовъзпалително деяние: Това се дължи на субстанции като протодисцин, сапонини и други Тези съставни елементи оказват помощ против амиотрофична латерална склероза, също известна като " Болестта на Лу Гериг " (заболяване на нервните кафези в мозъка и гръбначния мозък).

Високо наличие на антиоксиданти: Аспержите имат в състава си антиоксиданти като да вземем за пример витамин С, бета-каротин, минерали като цинк, манган и селен. Зеленото растение съдържа и субстанцията глутатион, който се смята за един от най-мощните антиоксиданти.

 Зелени Аспержи

Както е известно антиоксидантите отстраняват свободните радикали в организма, поддържат здравословни равнища на холестерол и усъвършенстват активността на сърдечния мускул, подобрявайки положението на артериалните стени. Заедно с противовъзпалителните хранителни субстанции, антиоксидантите, могат да оказват помощ за понижаване на риска от чести хронични здравни проблеми, в това число диабет вид 2 и сърдечни болести.

Поддържат костите здрави: Аспержите са отличен източник на витамин К. Една купа варени аспержи дава повече от нужния дневен банкет на този витамин. Витамин К е значим фактор освен са съсирването на кръвта, само че също и за костната минерализация, клетъчния напредък и обновяването на тъканите.

Някои изследвания демонстрират, че витамин К индиректно контролира процесите, свързани с попиване и депозиране на калций от организма. Недостатъчно количество на витамин К понижава костната компактност и издръжливост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР