Руското приложение за криптирани съобщения IMO отказа регистрация на американски

...
Руското приложение за криптирани съобщения IMO отказа регистрация на американски
Коментари Харесай

Най-тайният и криптиран чат е руски и пъди американците

Руското приложение за криптирани известия IMO отхвърли регистрация на американски мобилни номера. До невъзможността да споделят с другари и сътрудници оттатък океана сигнализираха консуматори на мобилното приложение в България, написа Труд.

IMO набира известност у нас, защото се оказа доста добра опция за сигурни диалози на политици, съдии и предприемачи, признаха магистрати и търговски представители.

Неговата връзка, обаче, е извънредно мощна сред Дубай, Пакистан и изобщо страни отвън Европейския съюз.

Разработчиците му са блокирали достъпа до протоколи на трети страни (vk.com, od.ru, facebook, icq и други подобни) до техния план.

Програмата работи на всички модерни телефони, в това число iOS и Android, само че някои от функционалностите му не са преведени на британски и остават в менюто на съветски език.

На пазара на приложенията за връзка съвсем несъмнено преобладават и колосите Viber и WhatsApp.

Плюсовете и на двете е, че могат да се употребяват и на десктоп, като WhatsApp се отваря на екрана на преносимия компютър единствено с QR-код.

Само с удостоверение от мобилното устройство, компютърът получава достъп.

Не можете да се скриете изцяло

За да получи акаунт в приложение за връзка, потребителят не може да остане изцяло неизвестен, тъй като попълня телефонния си номер.

В България, с цел да получиш номер, даваш името си. Там където е належащо да оставиш телефонния си номер, не може да става въпрос за цялостна анонимност – информацията на връзката не се чете, само че е ясно самоличността на участниците, обясниха IT специалисти.

Криптиране “от край до край”

Криптиране на връзка сред две страни или “от край до край” се прави за ограничение на достъпа на трети лица (доставчици на интернет услуги, създателя на приложението, държавното управление или др.).

Така, когато две или повече устройства споделят посредством приложение, което разполага с това равнище на криптиране, информацията ще бъде предадена благодарение на конфиденциален код, а не с нерешителен елементарен текст.

При потребление на този способ на криптиране – ключът за криптиране се съхранява локално на самите устройствата на комуникиращите страни, за по-добра отбрана.

Сноудън и Шнайер залагат на Signal

С Telegram файловете ви се самоунищожават

Бившият чиновник на американското разузнаване Едуард Сноудън и Брус Шнайер, който е измежду най-уважаваните специалисти по компютърна сигурността в света, залагат на Signal – Private Messenger.

Това разяснява Ангел Ангелов, лекар по методика на образованието по информатика.

По думите му WhatsApp все още е с повече от 1,5 милиарда консуматори. След него по известност се подреждат Viber – с повече от 900 милиона регистрирани консуматори, Line – с над 700 милиона, Telegram – с над 220 милиона.

В изгода на криптирането при Telegram е опцията, че когато изтриете известия от вашата страна на диалога, на приложението от другата страна на тайния чат ще бъде подредено да ги изтрие известието.

Също по този начин можете да поръчате вашите известия, фотоси, видеоклипове и файлове да се самоунищожават за избран интервал от време, откакто са били прочетени или отворени от получателя.

Класация на браузърите

Кралят на анонимността е Tor Безспорно измежду най-разпространените браузъри, които подсигуряват сигурността и най-много анонимността на потребителите е браузъра Тоr.

Наричат го Краля на анонимността, тъй като освен крие IP – адресите, само че и данните се криптират цели три пъти. Всеки идващ сървър няма и концепция за предходната точка на прекосяването на пакетите с данни.

Браузърът Tor се създава от плана TorProject.

В самата абревиатура на Tor се крие думата лук (onion, б.р.), а в логото на браузъра е заложен и самият зарзават.

Това е по този начин поради множеството пластове на отбрана, които крият цифровите следи на потребителите.

Tor разрешава на потребителите и да теглят файлове безвредно и анонимно.

Друг сигурен и неизвестен браузър е Epic Privacy Browser.

Познатите Гугъл Chrome, Microsoft Edge и Opera също оферират извънредно висока степен на сигурност на потребителите, без обаче да подсигуряват такава анонимност, както първите упоменати два браузъра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР