Руският външен министър заяви, че в отговора на САЩ на

...
Руският външен министър заяви, че в отговора на САЩ на
Коментари Харесай

Лавров: Питах Блинкен за позицията му, но той само сви рамене

Руският външен министър съобщи, че в отговора на Съединени американски щати на предложенията на Русия за гаранции за сигурност липсва позитивна " реакция " на главния й въпрос за неразширяването на НАТО на изток.

Отговорът дава съображение за съществени диалози единствено по въпроси от второстепенно значение, съобщи Сергей Лавров във видеообръщение.

Top Russian diplomat Sergei Lavrov said that the United States` response to Moscow`s security demands gave hope of starting a serious dialogue, but only on secondary questions and not the fundamental issues https://t.co/63Nu5a6N6w pic.twitter.com/PPCvlrVkn2
— Reuters (@Reuters) January 27, 2022

Той " ни разрешава да разчитаме на началото на сериозен диалог, само че по второстепенни въпроси. В този документ няма позитивна реакция по главния въпрос ", сподели Лавров. " Основният въпрос е по-нататъшното разширение на НАТО на изток и разполагането на оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация ".

Русия е струпала огромен брой войски на границата с Украйна - развиване, което западните страни преглеждат като подготовка за инвазия. Москва отхвърля това.
Лавров заплаши с ответни ограничения, в случай че Москва не получи отговор от Запада за настояванията си
Русия ще предприеме нужните ответни ограничения, в случай че Западът не даде градивен отговор на самодейността на Москва по гаранциите за си...
Прочети повече
През декември предходната година тя показа на Съединени американски щати и НАТО своето предложение за даване на гаранции за сигурност в Европа, което регистрира ползите на страната.

В писмен отговор на тези претенции Вашингтон съобщи, че се ангажира да поддържа " политиката на отворени порти " на НАТО. НАТО съобщи и личния си отговор " паралелно със Съединени американски щати ".

Лавров съобщи, че съгласно него американският документ " скоро ще изтече " в медиите и наличието му ще стане притежание " на необятната общност ".

Той съобщи, че Русия показва своята угриженост за сигурността по отношение на разширението на НАТО на изток още от 90-те години на предишния век, само че без резултат.

Министърът съобщи, че разширението на алианса опонира на интернационалните контракти като Истанбулската декларация от 1999 година и Декларацията от Астана от 2010 година сред членовете на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).
Лавров: Русия не чака пробив от договарянията със Съединени американски щати за Украйна
Русия не чака никакъв пробив по време на днешните договаряния със Съединените щати по отношение на опасенията от война в Украйна, предизвести въ...
Прочети повече
Той твърди, че съгласно декларациите страните имат право свободно да избират военните си съюзи, само че всяка страна е длъжна " да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на другите ".

" С други думи, правото на избор на съюзи е ясно обусловено от нуждата да се регистрират ползите на сигурността на всички останали страни от ОССЕ, в това число на Руската федерация ", изясни той.

Не можем да приемем сходна обстановка... имаме тези писмени задължения и те са доказани в границите на ОССЕ нееднократно... в този момент ще се съсредоточим върху обяснението на тази хитра позиция на нашите западни сътрудници ", сподели той.

Лавров съобщи, че е попитал държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен за позицията му, само че той единствено " свил плещи ".

За изясняване на обстановката в близко бъдеще Русия ще изпрати публични претенции до всички страни, чиито водачи са подписали двете заявления, сподели той.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР