Руският външен министър предупреди, че прехвърлянето на американските изтребители F-16

...
Руският външен министър предупреди, че прехвърлянето на американските изтребители F-16
Коментари Харесай

Лавров: Прехвърлянето на F-16 на Украйна е заплаха в ядрената сфера

Руският външен министър предизвести, че прехвърлянето на американските изтребители F-16 в Украйна може да се преглежда като опасност в нуклеарната сфера, защото тези самолети теоретично могат да носят нуклеарни оръжия, оповестява съветската редакция на Би Би Си.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11132
" Информирахме нуклеарните сили на Съединените щати, Англия и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят нуклеарни оръжия. Тук никакви уверения няма да оказват помощ ", сподели Лавров в изявление за Lenta.ru.

Външният министър уточни, че по време на военни дейности съветските войски няма да имат опция да схванат дали съответен F-16 е оборудван с нуклеарно оръжие или не. Затова самата поява на тези системи в украинските въоръжени сили ще бъде обсъждана като опасност от Запада в нуклеарната сфера.

Според Будапещенския меморандум от 1994 година, Украйна изостави част от руския си нуклеарен боеприпас на своята територия под гаранции за сигурността си, в това число от Русия. В сегашния миг няма информация, че Украйна има желание да придобие нуклеарно оръжие в бъдеще.

Планирано е образованието на украински водачи на F-16 да стартира през август в Румъния, а прехвърлянето на първия аероплан в Украйна, съгласно изказвания на украински и съюзнически представители, може да се случи към шест месеца по-късно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР