Бургас се готви да изгради нов Студентски град с площ

...
Бургас се готви да изгради нов Студентски град с площ
Коментари Харесай

В Бургас вдигат изцяло нов Студентски град

Бургас се готви да построи нов Студентски град с повърхност от 30 декара на територията на Пети километър – сред ж.к „ Изгрев “ и Северния обход.

Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории и цифрова библиотека. Ще има детска градина, както и паркови пространства. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и изложба навън. Студентите ще имат опция да употребяват електрически колела за напредване в зоната, зарядни станции. В непосредственост ще има спирка на градския превоз, както и велоалея, която да свързва градските трасета с новата зона, разкриха от община Бургас за bTV.

Планът е високотехнологичният кампус с жилища за студенти и преподаватели да бъде в сърцето на Студентското градче. Това ще бъде постройка, сплотяваща действия на всички бургаски университети, като им обезпечава място за образование, научна и културна активност. Тя ще е разположена в зелена среда. В нея ще има пространства за настаняване, лаборатории, комфортни и съвременни споделени пространства.

Планира се градежът да стартира от една постройка за общежитие и на образователния корпус, с цел да се обезпечат най-малко най-необходимите здания за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града, а точно четирите университета в Бургас: „ Проф. доктор Асен Златаров “, БСУ, филиалите на НХА и СУ „ Св. Климент Охридски “.

В момента планът е на стадий преди образуване на търг, в който ще стане ясно коя компания ще поеме строителството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР