Руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да

...
Руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат последствията от войната

Руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат следствията от войната, стартирана от Русия в Украйна и единството на страните членки би трябвало да бъде поддържано всеки ден, акцентира висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел в телефонно изявление за Франс прес.

" Не би трябвало да забравяме, че Европейският съюз сплотява страни с друг метод към Русия ", подсети испанският посланик преди предстоящите сложни разисквания на срещата на министрите на защитата и тези на външните работи в Прага на 30 и 31 август.

" Страните членки сами упражняват личната си външна политика. Техните ползи би трябвало да водят до общи решения и постоянно е въпрос на компромис. В случая с правилото за взимане на решения с единогласие, този компромис от време на време е неосъществим ", означи Борел и уточни, че това може да затрудни бъдещото разширение на Европейски Съюз с Украйна и страните от Западните Балкани, друга тематика на срещата в чешката столица.

Като образец Борел даде приемането на шестия пакет от наказания, които постановат ембарго върху по-голямата част от съветския нефт. То докара сложни договаряния с Унгария и Виктор Орбан, който е заявявал желанието си за анулация глобите.

Друга тематика на срещата в Прага идната седмица ще бъде изпращането на подготвителна задача за образование на украински войски, нещо което Англия и Съединени американски щати към този момент вършат. " Трябва да подкрепим Украйна освен с изпращането на военнотехническа помощ. Владимир Путин не се поддава на натиска. Трябва да го продължим със наказания и да окажем помощ на украинските сили ", счита Борел.

" Във войната се следи поврат и украинците са в нахлуване. Атаките по съветски обекти в Крим имат значимо военно и психическо измерение. Все отново Русия резервира потенциал да отвърне ", разяснява ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Той подсети за сериозната угриженост по отношение на обстановката с украинските нуклеарни централи и най-много Запорожката АЕЦ, за обстрелите по която Москва и Киев си разменят взаимни обвинявания.

Още един въпрос, който разделя страните членки, ще бъде разискван в Прага и това е възбраната за издаване на туристически визи на руснаци, нещо което Финландия и балтийските страни поддържат. Според Жозеп Борел " възбраната за влизане в Европа на всички съветски жители, без значение от претекста, не е добра концепция ".

Докато Европа се приготвя за зима без съветски газ Борел прикани за промяна в ценообразуването на силата, която сега се индексира към цените на газа, които се подвигнаха внезапно през последните месеци и се отразиха на тези на електричеството. " Най-големият подарък, юридически за Путин, е електричеството да се заплаща по газовите цени ", разяснява висшият представител.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР