Руските власти са отправили миналата година повече запитвания до Гугъл

...
Руските власти са отправили миналата година повече запитвания до Гугъл
Коментари Харесай

Русия изпратила в "Гугъл" повече молби за премахване на информация от всички държави заедно

Руските управляващи са отправили предходната година повече запитвания до " Google " за унищожаване на " противоправна " информация в мрежата, в сравнение с всички останали страни по света, взети дружно. Това сочи постоянният отчет Transparency Report, оповестен от софтуерния колос всяка година.

От институции в Москва пристигнали 13 000 запитвания през 2016 година, до момента в който останалите страни по света изпратили общо 9 000 за същия интервал, се споделя в отчета. Исканията, изпратени от Русия, са се нараснали с 478% през предходната година по отношение на миналата, и статистически образуват много над половината от всички претенции за ограничение на достъпа до информация. Общият брой от 2009 година насам е близо 18 500.

Отчетът сочи, че 85 на 100 от съветските запитвания са отправени за отбрана на " националната сигурност ". Около пет % са свързани с " рецензии към представители на властта ". Близо 2% са свързани с " подбудителство към самоубийство и други нарушавания на законодателството. " Почти две трети от настояванията са били задоволени, като ресурсите, за които се отнасяли, били блокирани или изтрити, отбелязва " Google ".

В доклада си " Google " дава редица образци за наличие, блокирано от Русия - като информация за терористични произшествия в Грозни, материали на " Ислямска страна " или " Готварска книга на анархиста " (американско издание, което дава насоки за направа на наркотични и взривни субстанции от незабранени химикали и предмети).

Русия е рекордьор за " ЮТюб ", Турция - за " Туитър "

Повечето заявки са подадени във втората половина на 2016 година, когато постъпили 11 000. Почти половината (43.4%) от тях са свързани със наличие в мрежата за видеосподеляне " ЮТюб ". От Министерството на вътрешните работи да вземем за пример пристигнало искане да бъдат блокирани 160 видеоклипа, качени на платформата, за които се предполагало, че са с екстремистко наличие. Близо 1200 от настояванията са свързани с " Туитър ", сочат други документи на компанията, представени от РБК. В " Туитър " по-активна се оказва единствено Турция, където близо 5500 от настояванията се отнасят точно до тази платформа или малко по-малко от половината (11 100) от всички запитвания за унищожаване или блокиране на информация.

" Google " обаче оповестява, че не са били почетени запитвания, свързани с наличие, уличаващо съветски публични представители в корупция. Компанията поискала спомагателна информация по въпроса. Отказ е даден и на молби за премахван на туитове, споделящи " новинарско наличие за териториални спорове " и такива, " критикуващи някогашния руски режим ".

Нови закони и регулации

" Безспорно на интензивността на Русия въздействат и новите закони - за правото да бъдеш пропуснат, против пиратството и други. Но в случай че разгледаме статистиката на запитванията в " Google " и създадем разрес по запаси и вид закани... главно става дума за агитация на тероризъм. Това съответствува с корпоративната политика, която води " Google " по света, " споделя основният аналитик на Руската асоциация за електронни връзки Карен Казарян, представен от РБК. Според други специалисти повода е сързана и с нарасналата интензивност на съветския регулатор " Роскомнадзор ", който през последните месеци стяга и контрола върху всички чат приложения

" Google " дълго време се придържаше към концепцията, че настояванията от Русия може да се удовлетворяват единствено в случай че има правосъдно решение за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР