Руските сили се насочват към следващите си цели в източния

...
Руските сили се насочват към следващите си цели в източния
Коментари Харесай

Украйна се готви за защитата на Донецк

Руските сили се насочват към идващите си цели в източния район Донецк в Украйна, откакто президентът Владимир Путин разгласи победа в прилежащия Луганск. С завладяването на град Лисичанск в неделя Русия овладя Луганск в продължаващата към този момент пет месеца война. И двете страни претърпяха тежки загуби в борбата за Луганск. Според военни анализатори, в борбата за Донецк се чака за Киев да е по-лесно да пази укрепените си позиции в региона. Русия обаче е съсредоточила над 60% от воиските си в Донбас, считат украинските военни.

Първоначалните военни цели на Русия надхвърляха региона Донбас и евентуално включваха цялостна промяна на държавното управление или най-малко смяна на западната ориентировка на Украйна, споделя пред Reuters Роб Лий от основания в Съединени американски щати Изследователски институт за външна политика. Плановете на Москва също по този начин включваха " демилитаризирането " на Украйна. След отстъплението на съветските войски при започване на войната, задачите на Москва наподобява завършват с завладяването на двата района. От началото на спора Русия желае от Украйна да съобщи Луганск и Донецк на подкрепяните от нея сепаратисти, които оповестиха областите за самостоятелни страни.

Украинският губернатор на Луганска област изяснява пред организацията, че завладявянето ѝ, откакто Украйна се изтегли от град Лисичанск, е " мъчителна " загуба, само че по този начин бойците са били избавени. " По отношение на военните е неприятно да се напущат позиции, само че няма нищо сериозно. Трябва да спечелим войната, а не борбата за Лисичанск ", прибавя губернаторът Сергий Гайдай.
Реклама
Той предвижда, че град Славянск и град Бахмут в Донецка област ще бъдат задачите на идната съветска атака, и прикани непознатите сили да усилят доставките на тежки оръжия, като сподели, че Западът е " схванал прекомерно късно " обстановката в Украйна.

Досега съветската инвазия взе десетки хиляди жертви, направи милиони бежанци и срина градове, изключително в рускоезичните региони в източната и югоизточната част на Украйна. В борбата за Луганск и двете страни претърпяха тежки загуби, най-очевидни по време на обсадата на градовете Лисичанск и Северодонецк. И двата града са оставени в руини от съветски бомбардировки.
Надежда за контраатака на Украйна
" Това е последната победа на Русия на украинска територия ", съобщи на видеозапис, оповестен в интернет, Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски. " Това бяха средноголеми градове. А им бяха нужни 90 дни - от 4 април до 4 юли. Толкова доста загуби ", сподели той и изрази вяра, без значение от борбата за Донецк, украинската войска да стартира контраофанзиви в южната част на страната.

Някои военни специалисти считат, че мъчно извоюваната победа не е донесла на съветските сили огромно стратегическо преимущество, а резултатът от така наречен " борба за Донбас " виси на косъм. " Мисля, че това е тактическа победа за Русия, само че на голяма цена ", сподели Нийл Мелвин от основания в Лондон мозъчен концерн Кралски институт на единните въоръжени сили. Той съпостави борбата с огромните сражения за нищожни териториални придобивки, които са били присъщи за Първата международна война.
Реклама
" Постигането на доста дребен прогрес лиши 60 дни. Мисля, че руснаците могат да разгласят някаква победа, само че основната борба към момента следва ", съобщи Мелвин. Според него решаващата борба за Украйна евентуално няма да се състои на изток, където Русия е съсредоточила главното си нахлуване, а на юг, където Украйна стартира контраатака, с цел да си върне изгубени територии.
Свързани публикации Украинската войска удостовери отдръпването си от Лисичанск 4 юли 2022, 13:27 Какво следва от борбата за Северодонецк 2 юни 2022, 16:02 Путин ще търси " по-бавна " победа в Украйна 12 май 2022, 10:07 Олексий Арестович: Ситуацията за съветските войски в Украйна е безнадеждна 27 април 2022, 08:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР