Руските държавни медии не отделят много или почти никакво време

...
Руските държавни медии не отделят много или почти никакво време
Коментари Харесай

Как държавните руски медии отразиха смъртта на Навални

Руските държавни медии не отделят доста или съвсем никакво време на критиците на държавното управление и първичното им отношение към известието за гибелта на Алексей Навални продължи тази традиция.

Държавните телевизионни канали - медиите с най-голяма публика в Русия, отразиха гибелта на опозиционера в минимални елементи, с повърхностни репортажи, написа в разбор BBC.

В ефира на два от най-популярните канали - Първи канал и " Россия 1 " – новината беше обявена надлежно 45 минути и час след формалното известие.

Не се съдържаше никаква контекстуална информация за това кой е Навални и за какво е в пандиза.

В единия от репортажите даже не се загатваше цялостното му име, а се загатваше единствено като " Навални " - макар че на феновете се споделяше, че ще се организира " най-задълбоченото следствие " на гибелта му.

Когато демократичен политик, участващ в предаване по различен известен държавен ефирен канал, се опита да изрази съболезнованията си във връзка гибелта на Навални, водещият го прекъсна и попита какво общо има това с тематиката, която разискват, добавя BBC.

На този декор, картината в обществените медии е напълно друга.

Новината бързо беше публикувана в платформи като X (Twitter), където се трансформира във водеща тематика – и в Telegram, все по-популярен източник на вести в Русия.

Публикациите за Навални бяха измежду най-гледаните в там, като събираха стотици хиляди, а от време на време и над един милион гледания, в границите на часове.

" Ако това е правилно, тогава, без значение от формалната причина, Владимир Путин персонално носи отговорност за преждевременната гибел ", написа в Telegram Михаил Ходорковски, някогашен съветски олигарх, трансформирал се в критик на Путин.

Други опозиционни дейци поддържаха тези мнения.

Няколко проправителствени фигури намекнаха, че Западът или съветската съпротива, а не президентът Путин, са тези, които имат изгода от неочакваната гибел на най-изтъкнатия му критик.

Маргарита Симонян, основен редактор на държавната интернационална телевизия RT, побърза да осмее реакцията на Запада.

" Дори няма да им изяснявам, че всички от дълго време са не запомнили Навални, че няма никакъв смисъл да го убиват, изключително преди изборите, че това ще е от изгода за изцяло противоположни сили ", сподели тя.

Водещият на Първи канал Анатолий Кузичев също съобщи, че Навални е бил " наред пропуснат даже от своите съидейници " и допусна, че гибелта му може да е била " случай " или може би акт на " ужасяващ бойкот ".

По сходен метод говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова допусна, че има нещо " саморазкриващо се " в бързата реакция на западните водачи, които показаха точно съветския президент като главен отговорник за гибелта на Навални.

" Все още не е направена съдебно-медицинска експертиза, само че заключенията на Запада към този момент са подготвени ", разяснява през вчерашния ден Захарова.

И до момента в който гибелта на Навални потресе света и стана тематика за коментар измежду геополитическите водачи, през вчерашния ден Путин беше ангажиран с посещаване при служащи от цех в уралския град Челябинск.

Преди излъчването на събитието по малкия екран, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че той е бил осведомен за гибелта на Навални.

През цялото време Путин се усмихваше и изглеждаше оптимистично, до момента в който хвалеше фабриката и се майтапеше с нейните чиновници.

Той не обели и дума за гибелта на Навални.

Плътната осведомителна завеса, наложена от господаря на Кремъл над елементарните руснаци не им оставя доста други възможности за обективно осведомление.

Платформите за обществени медии като X, Instagram и Фейсбук също са неразрешени в страната, напомня WSJ.

Въпреки че Telegram се употребява необятно като средство за информация, държавните медии остават преобладаващ източник на вести за множеството руснаци.

Телевизията, която е съвсем напълно следена от страната, всекидневно излъчва пропагандни репортажи, които показват Запада като зложелател на Русия, насъскват политическите съперници на Путин и показват напусналите страната като предатели.

" Голяма част от руснаците откровено имат вяра, че Русия в никакъв случай не е започвала войни и в никакъв случай не ги е губила. Ето за какво те са склонни да се доверят на предавания облик на бъдеща победа ", разяснява Михаил Виноградов, президент на изследователския център " Фондация за политика " в Санкт Петербург.

Тази необятно публикувана и ефикасна акция за задушаване на опозицията, съчетана с непрестанното разпространение на прокремълски разкази от държавните медии, разчисти полето за Путин да завоюва пети мандат, когато руснаците отидат до урните.

Резултат, който би могъл да го направи най-дългогодишния водач на модерна Русия, изпреварвайки Йосиф Сталин.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР