Руската валута достигна най-високата стойност от 2015 г. насам. Високите

...
Руската валута достигна най-високата стойност от 2015 г. насам. Високите
Коментари Харесай

Защо рублата достигна 7-годишен връх

Руската валута доближи най-високата стойност от 2015 година насам. Високите цени на силата са един от основните фактори за повишаването на валутата. Капиталовият надзор на локалната централна банка също играе роля.
Руската рубла доближи 52.3 за $ в средата на предходната седмица, което е и най-високото й равнище от май 2015 година насам. Поскъпването даже я прави най-силната валута за годината, което се случва макар западните наказания.

Три месеца откакто цената на рублата падна до по-малко от един цент поради най-строгите стопански наказания, наложени на страна в актуалната история, съветската валута направи замайващ поврат. От януари рублата скочи с 40% по отношение на $. " Това е необикновена обстановка ", сподели пред CBS Джефри Франкъл, професор по капиталообразуване и напредък в Harvard Kennedy School.
Реклама
Това дава опция на съветския президент Владимир Путин да изяснява по какъв начин стопанската система на страната е даже по-силна спрямо началото на войната в Украйна. " Идеята беше ясна: да си смаже съветската стопанска система принудително ", сподели Путин предходната седмица по време на годишния интернационален стопански конгрес в Санкт Петербург. " Те не съумяха. Очевидно това не се случи ", сподели той по отношение на глобите, които бяха наложени на страната му.

Реалността обаче е малко по-различна от бодрите изявления на съветския президент, тъй като предвижданията демонстрират, че съветската стопанска система през тази година ще преживее най-тежката си криза от 30 години, като Брутният вътрешен продукт може да се свие с 15%. На какво се дължи мощната валута Причините за положителното показване на рублата са високите цени на силата, финансовият надзор и самите наказания. Русия е най-големият експортьор на газ в света и вторият по величина експортьор на нефт. Основен клиент за тези енергийни запаси е Европейският съюз (ЕС), който купува съветска сила за няколко милиарда $ на седмица. От началото на войната Европейски Съюз постанова наказания на страната, като блокът даже одобри ембарго на вноса на съветски нефт от началото на идната година.

Това сложи Европейски Съюз в неловко състояние - в този момент той заплаща повече на Русия за енергийни доставки, в сравнение с Украйна като военна или друга помощ. По този метод облагите за съветските енергийни компании остават относително непрекъснати, а също така и сигурни. Цената на суровия нефт Brent е с 60% по-висока по отношение на равнищата от предходната година.
Движение на рублата по отношение на $.
През първите 100 дни на войната Руската федерация е получила 98 милиарда $ доходи от експорт на изкопаеми горива, сочат данни на Центъра за проучвания на силата и чистия въздух - изследователска организация, основана във Финландия. Повече от половината от тези доходи идват от Европейски Съюз, като това се равнява на към 60 милиарда $.
Реклама
И до момента в който доста страни от Европейски Съюз имат намерение да понижат зависимостта си от съветския импорт на сила, този развой може да отнеме години поради продължителната връзка с съветската сила. През 2020 година блокът разчита на Русия за 41% от вноса на газ и 36% от вноса на нефт съгласно " Евростат ".

Европейски Съюз одобри знаков пакет от наказания през май, като той отчасти не разрешава вноса на съветски нефт до края на тази година, само че в него има изключения за доставките по тръбопроводи. По този метод Русия ще резервира най-малко някакво равнище на доставки на нефт за Европа най-малко до 2024 година, като не е изключено този интервал да се удължи.

" Обменният курс, който виждате за рублата, е подобен, тъй като Русия натрупа рекордни остатъци по настоящата сметка в задгранична валута ", споделя пред CNBC Макс Хес, помощник в Института за външна политика. Тези доходи са най-вече в долари и евро посредством комплициран механизъм за суап на рубли. " Въпреки че Русия може да продава малко по-малко на Запада сега, защото Западът се движи към спиране на [разчитането на Русия], те към момента продават на високи цени на петрола и газа. Така че това носи огромен остатък по настоящата сметка ", изяснява Хес. Капиталов надзор Капиталовият надзор, който лимитира износа на задграничната валута, също играе огромна роля. Това включва възбрана задграничните притежатели на съветски акции и облигации да изнасят заплащания на дивиденти от страната. В същото време съветските експортьори са длъжни да обръщат половината от непотребните си доходи в рубли, като задачата на този ход е да се сътвори търсене на валутата (изискването за превръщане беше 80% до края на май, когато спадна до 50%). Освен това за задграничните компании е извънредно мъчно да продадат съветските си вложения, което е друга спънка за приключването на капитал.

" Властите вкараха много непоколебим финансов надзор незабавно след влизането на глобите ", сподели Ник Стадмилър, шеф на тактиката за нововъзникващи пазари в Medley Global Advisors в Ню Йорк. " Резултатът е, че парите от експорт влизат в страната, до момента в който има относително малко изходящи финансови потоци. Нетният резултат от всичко това е по-силна рубла ", изяснява пред CNBC Стадмилър. Това не значи, че глобите не работят Експерти са на мнението, че мощната рубла не значи, че глобите, които западните страни постановиха на страната, не работят.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Градове 3 Крипто 1 Транспорт 2 Градове 3 Свят 1 Транспорт 2 Строителство и парцели 3 Крипто Реклама
" Силата на рублата е обвързвана с остатък в общия платежен баланс, който се дължи доста повече на външни фактори, свързани със наказания, цени на суровините и ограничения на политиката, в сравнение с дълготрайни съществени макроикономически трендове и фундаментални индикатори ", сподели Темос Фиотакис, началник на FX проучвания в Barclays пред CNBC.

Министерството на стопанската система на Русия съобщи в средата на май, че чака безработицата да доближи близо 7% тази година и че връщането към равнищата от 2021 година е малко евентуално преди 2025 година От началото на съветската война в Украйна хиляди интернационалните компании напуснаха Русия, което остави след себе си голям брой безработни руснаци. Чуждестранните вложения са понесли голям удар и бедността се е удвоила единствено за първите пет седмици от войната, сочат данни на Руската федерална статистическа организация " Росстат ".
Свързани публикации Натиск на Съединени американски щати доближава Русия към банкрут по дълга 25 май 2022, 12:07 Плащането в рубли на съветския газ трансферира риска от промени в обменните курсове върху европейците 4 април 2022, 07:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР