Руската рубла претърпя безпрецедентни колебания през последния месец. Първо достигна

...
Руската рубла претърпя безпрецедентни колебания през последния месец. Първо достигна
Коментари Харесай

Къде е тайната на чудодейното укрепване на рублата

Руската рубла претърпя невиждани съмнения през последния месец. Първо доближи 120 рубли за $, а по-късно се върна съвсем до първичната си позиция от 83 рубли. Зад това икономическо знамение стои финото и точно ръководство на финансовата система, на която Западът нанесе невъобразим удар. Но какво ще стане с рублата по-късно?

След началото на съветската специфична интервенция в Украйна и налагането на наказания против Русия доларът нарастна до 120 рубли, а еврото до 127 рубли. Достигна се ново историческо дъно на съветската валута.

Обменният курс на рублата падна с 30% в края на февруари 2022 година, само че това не може да се назова най-големият спад на рублата в историята на модерна Русия. През 1992 година въвеждането на свободен обменен курс докара до 223-кратен спад на рублата: от 56 копейки на 125 рубли. По време на „ Черен вторник “ през 1994 година (11 октомври) обменният курс на рублата по отношение на $ падна с 38,5% от 2833 рубли на 3926 рубли. А по време на банкрута от 1998 година рублата поевтиня 3,2 пъти по отношение на $: доларът набъбна от 6,5 рубли до 20,83 рубли за седмица, напомня Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в „ АМаркетс “.

Този път рублата съумя да се ускори за много къс интервал. Още предходната седмица тя стартира да пораства бързо и до вторник, 29 март, се ускори до съвсем 83 рубли за $ и до 92,1 за евро. Това се случи за първи път от 25 февруари.

Как съветската валута съумя в толкоз сложна обстановка на неустановеност и невиждан геополитически напън освен да се ускори след историческия си пик, само че и съвсем да се върне към курса преди началото на спецоперацията в Украйна?

Първо, рублата беше наранена от ограниченията, въведени от Русия за отбрана на засегнатия финансов пазар. Те стопираха рухването на рублата и ѝ помогнаха да се ускори малко. По-специално, Централната банка увеличи лихвения %, вкара възбрана за продажба на парични долари на популацията и ограничавания за изтегляне на депозити в задгранична валута. Освен това експортьорите бяха задължени да продават 80% от валутните доходи, а за физически лица Централната банка вкара комисионна от 30% за конвертиращи интервенции на Московската борса. В същото време вносът в страната понижава. Централната банка не разрешава на нерезиденти да затварят позиции в рубли и да теглят средства в чужбина, а това може да бъде няколко трилиона рубли. Всичко това разумно докара до понижаване на търсенето на валута на фондовата борса.

Но сериозното повишаване на търсенето на рубли обезпечи ответния контраудар на Русия. Кремъл сложи ултиматум на Европейски Съюз и други недружелюбни страни, че ще бъдат подготвени да продават газ единствено за рубли, тъй като стана безсмислено да се продава за долари и евро. Смисълът ще се върне единствено в случай че Западът анулира глобите против Русия, което е изключено. Това е еднакво на това, че всички валутни приходи от доставките на газ за експортьори би трябвало да се трансфорат в рубли.

Според консултантската компания ИЦИС в интервала от началото на специфичната интервенция до 15 март „ Газпром “ е печелил към 340 милиона $ дневно от продажбата на газ. През януари приходите му възлизат на 9,5 милиарда $. Превръщането на такива суми в рубли и изливането им на съветския пазар е главен укрепителен фактор.

Сега грижата за съветската рубла е поверена не на съветски, а на задгранични компании, които купуват газ в Русия. „ Тази мярка ще поддържа рублата не с 80% от валутните доходи на експортьорите, а със 100% от продажбите на газ за Европейски Съюз, което съставлява към една трета от общия експорт на газ на „ Газпром “ за страни отвън Оперативно-наблюдателно дело. Освен това условието на управляващите експортьорите да продават 80% от валутните доходи е антикризисна мярка и може да бъде анулирано, когато обстановката на валутния пазар се възстановява. А разплащанията на външни консуматори на газ в рубли обезпечават на съветската валута дълготрайна поддръжка и осезаема фундаментална сигурност “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка „ ЗениТ “.

Когато схемата за разплащане в рубли стартира да работи в газовия бранш, тогава прекосяването към разплащане в рубли за всички други експортни артикули на Русия, а това са нефт, зърно, метали, ще стане въпрос на технология. Това събитие се основава на гражданска война в международната търговия, където доларът ръководи. Други страни, по-специално азиатските, може да желаят да повторят сполучливия образец на Русия.

Сега тази стратегическа контраофанзива е ориентирана. Рублата не се повиши бързо, заради обстоятелството, че започнаха да я купуват на пазара. Европейските купувачи обаче към момента нямат рубла, споделя Деев. Активни са най-вече съветски експортьори. И краят на март поддържа паричната единица.

„ Данъчният интервал през март е един от най-големите. Поради особеностите на заплащането на налог върху прихода, неговият размер за главните налози възлиза на съвсем 3,5 трилиона рубли през март против 2,2 трилиона рубли през февруари. Вероятно експортьорите държаха валутата до последния ден на заплащанията, разчитайки на допустимо намаляване на рублата, а когато това не се случи, те започнаха интензивно да продават доходи от експорт “, споделя Евстифеев. В същото време вносителите не са доста дейни, тъй че предлагането на валута доста надвишава търсенето, което също води до подсилване на обменния курс.

Във вторник геополитиката поддържа рублата: след турските договаряния сред Русия и Украйна беше направена първата стъпка към спокойно съглашение. В сряда, 30 март, рублата продължи да се укрепва, само че не за дълго. Фиксирана на 84 рубли за $ и 94 рубли за евро. Каква е границата на вероятното подсилване на рублата?

Могат да се преглеждат два сюжета. Но даже при сюжет, при който Русия и Украйна реализират спокойно съглашение и обезпечават гаранции за сигурност с присъединяване на Запада, ще бъде мъчно да се върнем към 75-80 рубли, както преди. „ Укрепването до 80 рубли за $ е допустимо, само че по-ниският обменен курс на $ може да сътвори опасности за попълването на съветския бюджет. Ето за какво, когато курсът на $ падне в диапазона от 75-80 рубли, евентуално може да последват словесни интервенции от страна на управляващите, а по-късно и премахването на ограниченията в поддръжка на рублата “, споделя Евстифеев.

„ В момента можем да забележим доларът под 80 рубли като реакция на подобряването на геополитическата обстановка. Но за по-дълъг интервал е по-вероятно двойката рубла-долар да се върне над 90 рубли “, сподели Дмитрий Бабин, специалист по фондовия пазар.

Мирното съглашение ще подсигурява стабилността на рублата. „ Рублата може да се стабилизира и да се закрепи в диапазона от 80-90 рубли за $, като се има поради новата рискова награда, даже в случай че най-„ строгите “ наказания бъдат отстранени, по-специално в случай че „ размразят “ запасите на Централната банка и банки и отстранен рестриктивните мерки за заплащания към „ Евроклиър “. Санкциите със междинна тежест ще останат - и доверието на нерезидентите към този момент не може да бъде върнато. Съдбата на „ твърдите “ наказания също не е ясна, защото главното изискване за тяхното унищожаване е гаранция, че Русия няма да премине към втора военна специфична интервенция “, сподели Искандер Луцко, основен капиталов пълководец в „ ИТИ Капитал “.

Ако има нова ескалация на спора в Украйна, тогава рублата ще стартира да отслабва при започване на април, незабавно щом съветските експортьори спрат да продават валутата. Рублата може да се върне до 90-100 за $, а някои специалисти чакат още намаляване.

Деев отбелязва, че е мъчно да се планува валутния курс, защото в този момент всевъзможни позитивни моменти в геополитиката могат да доведат до подсилване на нашата валута, а всевъзможни отрицателни, да вземем за пример идващите западни наказания, ще окажат напън. Но съгласно него нито доларът, нито еврото ще се повишат над 100 рубли в близко бъдеще.

Като се има поради, че нерезидентите не са позволени на борсата и доста активи са били конвертирани в рубли, обстановката може да докара до образуването на втори обменен курс или черен пазар, а Централната банка на Руската федерация може да фиксира рублата, счита, Андрей Маслов, анализатор във ФГ „ Финам “, като прибавя, че вероятността това да се случи е дребна. Според него скоро рублата още веднъж ще падне и ще се търгува над 100 за $ и 120 за евро. „ Когато стопанската система на страната стартира да се възвръща от спора в Украйна и финансовите пазари се отворят и рестриктивните мерки бъдат отстранени, рублата може да падне “, счита специалистът.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР