Руската инвазия в Украйна удари производството на нахут - двете

...
Руската инвазия в Украйна удари производството на нахут - двете
Коментари Харесай

Защо нахут, дижонска горчица и шампанско са в дефицит тази година

Руската инвазия в Украйна удари производството на нахут - двете страни са основни снабдители, а реколтите в други огромни производителки пострадаха от неприятно време. По същите аргументи има дефицит и на синап - главната суровина за обичаната на фарнацузите дижонска горчица. Планираните количества за произвеждане на шампанско са били понижени през 2020 г поради пандемията - в този момент обаче търсенето е възобновено и пазара стартира да изпитва дефицит.
Войната в Украйна, която ограничи износа на зърно, царевица и слънчоглед от страната, дружно със зачестилите рискови климатични прояви - горещи талази, суша, наводнения, пожари и постефектите от пандемията, тази година сътвориха съвършена стихия и разбудиха страховете за продоволствената сигурност. Това пък качи цените на суровините на влакче на ужасите.

Докато светът с паника следеше ще има ли същински дефицит на съществени храни, няколко други обичани артикули се оказаха в друга степен жертви на комбинацията от неподходящи събития. Производството на някои от тях доста понижа - като това на дижонската горчица. Други като нахута мъчно се намират по рафтовете на избрани пазари, а трети като шампанското тази година ще се среща по-рядко и евентуално ще е и по-скъпо поради лимитирано произвеждане.
Лошо време за почитателите на хумуса
Всички обичат хумус, само че той се прави от нахут, а съветската инвазия в Украйна докара до огромен спад в производството - и двете страни са основни международни снабдители. Тази година Украйна не съумя да засее цялата си годишна продукция от нахут, елиминирайки 50 000 тона, които нормално са за Европа. Санкциите за Русия също попречват покупките на нейните селскостопански артикули - Русия нормално съставлява към 25% от международната търговия с нахут. Според данни на Global Pulse Confederation световните доставки може да спаднат с 20% тази година.
Реклама
На този декор най-големите купувачи от Южна Азия и Средиземноморието се пробват да вземат по-голям къс от намаляващите ресурси и в Съединени американски щати - четвъртия по величина производител на нахут в света. " Когато избухна войната сред Русия и Украйна, търсенето бумна ", сподели Джеф ван Певенидж, основен изпълнителен шеф на Columbia Grain International, търговец и снабдител на зърно и варива със седалище в Портланд, Орегон. " Видяхме мощно търсене от Китай, по-късно бяха позвънявания от клиенти в Пакистан и Бангладеш. " Тази година обаче неприятно време в Съединени американски щати затрудни пролетната сеитба и фермерите дадоха приоритет на по-доходоносни съществени култури като пшеница и царевица, сочат държавни данни, представени от Reuters. Цените на суровината там са скочили приблизително с над 15%.

В Австралия, най-големият експортьор на нахут, фермерите се бориха с наводнени полета, а продавачите имаха компликации да обезпечат място за контейнери на океанските товарни кораби - коронавирус към момента носи проблеми за веригата за доставки, както и самата война в Украйна, която трансформира търговски направления на корабите, оскъпявайки още доставките. Турция на този декор издаде възбрана за експорт, а добивите в Мексико се свиха заради метеорологичните проблеми.
Нахутът на процедура е главният източник на протеини за към 20% от света Източник: Shutterstock
Всичко това е необикновен проблем за развиващия се свят, който разчита на нахута безусловно за изхранването си. От нахут се вършат хумус, брашно, супи, яхнии и къри. Те стават все по-популярни в развития свят - изключително измежду феновете на растителните протеини, само че тези ястия са основни за диетите на хората в Индия и Близкия изток - места, които към този момент се затрудняват да покрият възходящите разноски за импорт на храни.

Нахутът на процедура е главният източник на протеини за към 20% от света. Tой обаче е доста уязвим от измененията в климата, защото 10 хиляди години култивирано развъждане са го лишили от генетичното му многообразие, а това затруднява адаптирането му към суша и заболявания. Изследователи другар семена и ДНК от диви двойници на опитомения нахут в Турция и Кюрдистан, надявайки се да отгледат растение, което е по-устойчиво на суша, рискови горещини и вредители.
Реклама Френска покруса
С доза подигравка авторитетното издание FT неотдавна излезе със заглавие " Великата френска рецесия с дижонска горчица ". За локалните общности обаче това си е напълно действителна драма - всеки французин изяжда приблизително по кг дижонска горчица на година, а тя е и основен артикул за френската кухня. Нея обаче я няма в магазините и в хладилниците. Когато се откри, е по-скъпа с към 15% от началото на годината.

Франция изпитва изострен дефицит на дижонска горчица поради неналичието на главната й съставна част - синап. Причината единствено ненапълно е войната в Украйна, която е измежду водещите производители на тази суровина в света. Лошото време в Бургундия във Франция и в Канада и горещата вълна предходната година са се отразили съществено на реколтите и там.

Износът на синап от Канада се е свил с сред една трета и на половина. Северноамериканската страна дружно с Непал е водещ производител. Реколтата във Франция предходната година пък е отбелязала подобен срив. Още преди този момент обаче пандемията сътвори проблеми по веригата на доставките. Така синапеното семе се оказа с два-три пъти по-висока цена на едро - все пак производителите на горчица са подготвени да платят цената. Ако съумеят да си уредят доставки, несъмнено.

Лошо преценени решения пък внесоха прочут ужас на пазара на шампанско. В последните две години търсенето на първокласната напитка бе мощно непостоянно поради коронавирус и от време на време затваряните заведения за хранене. През 2020 година да вземем за пример търсенето е било с съвсем 20% по-ниско съгласно Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), комерсиалната организация за района Шампан. През 2021 година съмненията продължиха, само че в този момент търсенето на шампанско се е върнало до равнищата преди пандемията.
Шампан предходната година изпита и тежки климатични проблеми - горещини през март, последвани от дни на слана, след това и проливни дъждове, което имаше резултат върху реколтата Източник: Shutterstock
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР