Инвестицията от 5 млн. евро е на най-голямата румънска компания

...
Инвестицията от 5 млн. евро е на най-голямата румънска компания
Коментари Харесай

Първото на Балканите уиски във високия сегмент е на румънска компания

Инвестицията от 5 млн. евро е на най-голямата румънска компания за произвеждане и диструбуция на алкохол Alexandrion се надява с продукта си да заинтригува главно локалния и районен пазар Конкуренцията в сегмента на single malt уискито е голяма, по тази причина марката ще разчита на своята регионалност и на многообразие от вкусове
В света на високия клас уиски като цяло има три империи, които го владеят: ирландско, шотландско и американски бърбън. Напоследък обаче този обичаен модел стартира да се разчупва - в последните 20 години японски уискита направиха забележителни пробиви на международния пазар и от ден на ден вълнуват потребителите, Европа изненадва с все по-добри оферти от Швеция, Дания, Германия и Франция, а Индия и Тайван са изгряващи звезди от Азия.
Инвестицията от 5 млн. евро е на най-голямата румънска компания за произвеждане и диструбуция на алкохол Alexandrion се надява с продукта си да заинтригува главно локалния и районен пазар Конкуренцията в сегмента на single malt уискито е голяма, по тази причина марката ще разчита на своята регионалност и на многообразие от усети
В света на високия клас уиски като цяло има три империи, които го владеят: ирландско, шотландско и американски бърбън. Напоследък обаче този обичаен модел стартира да се разчупва - в последните 20 години японски уискита направиха забележителни пробиви на международния пазар и от ден на ден вълнуват потребителите, Европа изненадва с все по-добри оферти от Швеция, Дания, Германия и Франция, а Индия и Тайван са изгряващи звезди от Азия.

За първи път и компания от Балканите - румънската Alexandrion Group, прави опит да причисли района към производителите на single malt уиски с дебютиралия неотдавна бранд Carpathian. Ресурсите и упоритостта са румънски, само че ноухауто е английско, като занаятчия дестилерът на марката Алан Андерсон е от Острова и има 30 години опит и в Шотландия, и в Ирландия, преди да се включи в румънския план.
13 усета
По думите на Андерсон за положителните качества на румънския артикул оказват помощ меката вода от района на Карпатите, характерният усет на локалния малцов ечемик - създаван напълно покрай дестилерията, а в добавка е и обичайна шотландска технология, която следват.
Галвният дестилер на Carpathian Алан Андерсон има 30 години опит в Шотландия и Ирландия Реклама
Въпреки това екипът е наясно, че конкуренцията в сегмента на single malt уискито е голяма, по тази причина и залагат на нещо по-различно в Carpathian: уискито отлежава общоприетоо няколко години в американски бъчви от Кентъки бърбън, само че по-късно - и във винени бъчви. В момента серията включва 13 разнообразни усета - от локалния червен вид феташка негра през бъчви от бургундско вино и италианско кианти до такива от коняк и порто. Повечето от тези бъчви идват от личната винарна на компанията, която е и измежду най-големите в Румъния - Domeniile Alexandrion Rhein 1892.

Брандът, който публично е реалност от година и сега е на нещо като маркетингово " турне " по света и в района, към този момент е и на българския пазар. Засега се оферират единствено две разновидности - коняк и алено порто, само че евентуално ще се усилят с времето. По думите на Алан Андерсон в портфолиото на марката скоро ще има и 14-и усет и е доста допустимо той да пристигна от бъчва с български мавруд, като сега търсят верния сътрудник и опитват.
Пазарни проекти
Carpathian към този момент се цели в локалния и районния пазар. Екипът е изцяло наясно, че румънско single malt уиски мъчно ще се съревновава с одобрените на пазара single malt шотландски и ирландски уискита, изключително в ценовата категория от към 50 евро за бутилка, където се нарежда.

Стратегията е обаче да разчитат точно на забавните и разнообразни усети, които оферират, на любознанието на потребителите, които от ден на ден се отварят към нови и нетипични оферти, както и на малко локална, районна горделивост, изяснява представителят на компанията за България Борис Гюров. По думите му акцент са качеството, региониалността и съдействието. В България към този момент Carpathian може да бъде открито в профилираните магазини за уиски, както и в защити уиски питейни заведения.
Засега в България могат да се намерят единствено уискита Carpathian, отлежавали в бъчви от коняк и алено порто, само че проектите са усетите да се усилят в бъдеще Реклама
" Половината от продажбите на single malt уиски нормално са за подарък, по тази причина и считаме, че ще успеем да заинтригуваме тези консуматори с от една страна румънско уиски, а от друга с разнообразни усети. Освен друго то е и доста положително като качество ", споделя британецът Колин Ловъринг, който живее в Румъния от доста години и е в ролята на дипломат на марката Carpathian Single Malt.

Инвестицията в производството на висок клас уиски е огромна - в тази ситуация към 5 млн. евро, а компанията не чака тя да стартира да се връща най-малко в околните 10 години. " В света на уискито е обикновено облага да видят нормално първо внуците ", споделя с усмивка и Ален Андерсон. От екипа показват, че в тази ситуация инвестицията е допустима, защото зад нея стои най-големият производител и дистрибутор на алкохол в Румъния и един от огромните играчи в района Alexandrion Group. " Това е повече имиджова инвестиция - желаеме да покажем, че районът към този момент има самочувствие да покаже свое разпознаваемо и районно single malt уиски ", споделя и Борис Гюров.
Кои са Alexandrion GroupAlexandrion Group е частна фамилна компания, учредена през 90-те години от Наваф Саламех - сириец, който мигрира в късните си тинейджърски години и учи медицина в Румъния и Гърция. Решава, че същинската му пристрастеност е предприемачеството и през 1994 година става съучастник в дребен производител на бренди на о. Крит. През 2000 година местят произвеждане в Румъния. Компанията е наречена " Александрион " - име, въодушевено от Александър Велики. В идващите години компанията пораства бързо на локалния пазар, изкупувайки и други алкохолни компании. След присъединението на Румъния към Европейски Съюз през 2009 година тя развива и сполучливи търговски партньорства с огромни производители на алкохолни питиета в света. През 2017 година отваря световни оперативни офиси в Кипър и Бразилия, а година по-късно влиза и на пазара на тихи и пенливи виновност в Румъния. Също през 2018 година групата стартира и инвестиция от 100 млн. $ в построяването на дестилерия в Съединени американски щати, в щата Ню Йорк. Наскоро отваря и четиризвезден хотел в курорта Синая в Карпатите. Свързани публикации Пилзнер или портър? Три нови места за крафт бира в София 8 септември 2022, 06:01 Холивудската суперзвезда Мила Йовович е новият дипломат на Johnnie Walker 21 декември 2021, 00:00 Light: България през 70-те, най-хубавият филм на годината, шницели и уиски на стомах 27 ноември 2021, 09:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР