През първите пет месеца на годината фармацевтичните и биотех компаниите

...
През първите пет месеца на годината фармацевтичните и биотех компаниите
Коментари Харесай

Сделките във фармацевтичния сектор се възстановяват

През първите пет месеца на годината фармацевтичните и биотех фирмите са изразходвали 85 милиарда $ за придобивания по отношение на 35.6 милиарда за същия интервал на предходната година и 49.1 милиарда за 2021 г.Сериозният растеж на пазара на сливания и придобивания (M&A) се дължи на огромните парични запаси, насъбрани от огромните фармацевтични компании по време на пандемията, които съгласно разбор на EY при започване на годината са разполагали с над 1.4 трлн. $ за покупко-продажби. Втората значима причина са инвеститорски опасения по отношение на бъдещите вероятности за напредък, оповестява Financial Times.

През първите пет месеца на годината фармацевтичните и биотех фирмите са изразходвали 85 милиарда $ за придобивания по отношение на 35.6 милиарда за същия интервал на предходната година и 49.1 милиарда за 2021 година

Сериозният растеж на пазара на сливания и придобивания (M&A) се дължи на огромните парични запаси, насъбрани от огромните фармацевтични компании по време на пандемията, които съгласно разбор на EY при започване на годината са разполагали с над 1.4 трлн. $ за покупко-продажби. Втората значима причина са инвеститорски опасения по отношение на бъдещите вероятности за напредък, оповестява Financial Times.

" Това е огромен поврат и изцяло опонира на цялостната наклонност на M&A пазара ", споделя Тим Оплер, ръководещ шеф в световната група за опазване на здравето на Stifel. " Ако запазим темпото от първите пет месеца и една седмица, ще сме на път да имаме година със покупко-продажби за 215 милиарда $ ". През 2022 година общата стойност на биофармацевтичните покупко-продажби е била 127 милиарда $, а през 2021 година - 149 милиарда $.
Заплаха отFTC
Миналия месец Федералната комерсиална комисия (FTC) в Съединени американски щати блокира оповестената през декември договорка за придобиването на Horizon Therapeutics от Amgen за 28 милиарда $. В свето решение FTC предизвести, че " необузданата " консолидация във фармацевтичния бранш води до повишение на цените за пациентите, потвърждавайки, че договорката ще разреши на Amgen да употребява отстъпки за своите съществуващи медикаменти, с цел да окаже напън върху застрахователните компании и шефове на аптеки да предпочетат двата монополни продукта на Horizon. Amgen съобщи, че ще оспори решението в съда.
Реклама
" Блокирането на тази договорка е безусловно неинформирано. Колкото по-голяма е неустойчивостта, толкоз по-трудно е за вложителите да влагат ", съобщи Пол Хейстингс, основен изпълнителен шеф на Nkarta, биотехнологична компания в ранен стадий на развиване, профилирана в клетъчни лечения, ориентирани против ракови болести, и някогашен ръководител на Bio, главната лобистка група на биотехнологичната промишленост.

Хейстингс предизвестява, че по-строгата позиция на антитръстовите регулатори в Съединени американски щати във връзка с покупко-продажбите в бранша рискува да унищожи съществуващия от десетилетия бизнес модел, който е в основата на нововъведенията. Този модел притегля вложители в биотехнологични предприятия, които организират високорискови проучвания, знаейки, че по-късно огромни компании могат да ги купят и да обезпечат средствата, нужни за довеждане докрай на скъпи клинични изпитвания и стартиране на пазара на нови медикаменти, сподели той.

Подобни опасения показва и Seagen, чиито акционери поддържаха препоръчаното от Pfizer придобиване за 43 милиарда $. Главният изпълнителен шеф на компанията Дейвид Епщайн съобщи пред Financial Times, че в случай че FTC отнеме опцията на огромните фармацевтични компании да получават биотехнологични компании, то " финансирането " и " нововъведенията " в бранша скоро ще пресъхнат. " Надявам се, че FTC може да разбере по какъв начин работи екосистемата ", сподели той в изявление.

Реклама
Според Оплер възможното закъснение на сливанията и придобиванията може да бъде краткотрайно, защото FTC може да бъде победена в съда, защото доста правни специалисти считат, че причините ѝ не са мощни. " Това в действителност би могло да освободи пазара за повече покупко-продажби, без да се опасява от блокиране от страна на антитръстовата организация ", сподели той.

Експерти считат, че нарасналата подготвеност на държавните регулатори да се намесват в бранша повишава несигурността и риска за фирмите, които обмислят огромни придобивания.
Свързани публикации Италия ограничи въздействието на китайската Sinochem в Pirelli 21 юни 2023, 08:07 Фармацията и биотехнологиите търсят още веднъж път към покупко-продажбите 7 юни 2023, 15:23 Високите лихви отхвърлят европейските банки от сливания и придобивания 31 май 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР