Nestle и Danone са сред фирмите, чиито цени на продуктите

...
Nestle и Danone са сред фирмите, чиито цени на продуктите
Коментари Харесай

Повишенията на цените на Nestle и Danone може да ги поставят на радара на инфлацията във Франция

Nestle и Danone са измежду компаниите, чиито цени на продуктите във Франция са се повишили с повече от 10% през тази година, което може да ги сложи под напън да договарят с френските търговци за смяна на цените. В началото на юни финансовият министър Бруно льо Мер съобщи, че е постигнал единодушие от страна на 75 хранителни компании да понижат цените си.Докато в множеството страни търговците на дребно и производителите на храни постоянно поправят цените на продуктите, Франция е определила със закон тримесечен интервал, в който могат да се организират такива договаряния - сред 1 декември и 1 март всяка година. След приключването на тримесечния интервал цените се замразяват за цяла година, в случай че самостоятелните покупко-продажби не включват клаузи за преразглеждане.

Nestle и Danone са измежду компаниите, чиито цени на продуктите във Франция са се повишили с повече от 10% през тази година, което може да ги сложи под напън да договарят с френските търговци за смяна на цените. В началото на юни финансовият министър Бруно льо Мер съобщи, че е постигнал единодушие от страна на 75 хранителни компании да понижат цените си.

Докато в множеството страни търговците на дребно и производителите на храни постоянно поправят цените на продуктите, Франция е определила със закон тримесечен интервал, в който могат да се организират такива договаряния - сред 1 декември и 1 март всяка година. След приключването на тримесечния интервал цените се замразяват за цяла година, в случай че самостоятелните покупко-продажби не включват клаузи за преразглеждане.

Условията на лобистката група на хранителната индустрия ANIA, с цел да се съгласят фирмите да понижат цените, включват покачването на цените с над 10% по време на последния кръг от договаряния, както и индустриалните им разноски да са спаднали с над 20% от 1 март насам. Още не е ясно какъв брой компании дават отговор на тези условия и кои са те.
Реклама
Според данни на NielsenIQ, оценени от Bernstein за организация Reuters, цените на продуктите на Nestle, най-голямата хранителна компания в света, и Danone във Франция са се нараснали с над 10% от началото на тази година по отношение на предходната. Анализираните данни демонстрират крайните цени, които потребителите заплащат, и не отразяват безусловно единствено цените, които производителите на хранителни артикули желаят от търговците.

Френските консуматори са плащали с над 20% повече за продуктите на Nestle всеки месец от януари насам спрямо предходната година, сочат данните на NielsenIQ, като нарастването е достигнало своя връх от 36.6% през май. Nestle е отказала коментар за Reuters.

През първите шест месеца на годината магазините са продавали продуктите на Danone с сред 11.2% и 16.7% по-висока цена по отношение на миналата година. Danone не е дала отговор незабавно на запитването за коментар. Кабинетът на Льо Мер също не е дал отговор на запитванията на Reuters.
Реклама
" Ефектът от ценовия надзор евентуално ще бъде негативен в дълготраен проект ", счита Джак Мартин, портфолио управител в акционера Oberon Investments. " Изводът е, че фирмите завишават цените или се възползват от потребителите, до момента в който в реалност те евентуално трансферират индустриални разноски, които значително са отвън техния надзор, и бихте се надявали, че когато те се облекчат, ценообразуването ще отрази това. "
Свързани публикации Алчните компании или високите приходи – на какво се дължи високата инфлация 21 юли 2023, 06:41 Инфлацията: Внасяме ли я, или си я вършим 14 юли 2023, 06:28 Подкаст с икономиста Юлиан Войнов | Защо храните нарастнаха толкоз доста, епизод 3/3 26 юни 2023, 11:05 Подкаст с Милен Стоичков, Ebag | " Видя ли какъв брой коства?! " Защо храните нарастнаха толкоз доста, епизод 1/3 22 юни 2023, 12:42 Първи месечен спад на цените от две години насам поради горивата 14 юни 2023, 13:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР