Руската инвазия в Украйна и наложените от Запада мерки срещу

...
Руската инвазия в Украйна и наложените от Запада мерки срещу
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Светът е изправен пред един от най-големите енергийни шокове

Руската инвазия в Украйна и наложените от Запада ограничения против Москва изложиха международната стопанска система на енергиен потрес с епични мащаби.

"Несигурността към това по какъв начин ще бъде позволен този спор е невиждана, " споделят анализатори на Goldman Sachs (GS), представени от CNN Business.

Събитията се редуват непреклонно едно след друго. Във вторник Белият дом разгласи възбрана за импорт на съветски нефт, а Англия пое ангажимент да спре вноса на енергийни артикули от страната до края на годината.

Ако други западни страни последват "масово " образеца на Съединени американски щати и забранят вноса на съветски нефт, цените на суровината може да скочат до 240 $ за барел това лято, предизвестиха от Rystad Energy в собствен отчет по-рано през седмицата.

Подобен ход би основал "дупка от 4.3 млн. барела на ден в пазара, която просто не може да бъде запълнена бързо от други източници, " споделят от Rystad.

"Предвид основната роля на Русия във връзка с предлагането на енергийни артикули, международната стопанска система скоро може да се сблъска с едно от най-големите разтърсвания в предлагането на енерегийни артикули в историята, " споделят от Goldman Sachs, допълвайки, че мащабите ще са "потенциално големи. "

Най-голямото разтърсване при предлагането от 1990 година?

Кризата с Русия и Украйна би могла да отстрани от пазара към 3 млн. барела нефт и петролни артикули дневно от съветския експорт по море, споделят от Goldman Sachs. Ако това продължи, от банката настояват, че би представлявало петото най-голямо едномесечно разстройване на пазара от Втората международна война.

Преди това се подреждат единствено Арабското петролно ембарго от 1973 година, Иранската гражданска война през 1978 година, войната сред Иран и Ирак през 1980 година и войната сред Ирак и Кувейт през 1990 година

Проблемът е, че няма елементарно решение, с цел да бъде обезщетена неналичието на съветския нефт.

Дори и след освобождение на нефт от запасите, увеличение на производството на страните от ОПЕК и евентуално повдигане на глобите против Иран и Венецуела, съгласно Goldman Sachs, международният петролен пазар ще остане "без буфер. " Това ще изисква "унищожаване на търсенето посредством по-високи цени, " предизвестяват от капиталовата банка.

С други думи, светът ще бъде заставен да употребява по-малко нефт. Това, от своя страна, би могло да навреди на стопанската система, в случай че значи по-малко шофиране, по-малко хвърчене и спад в количествата нефт, които се употребяват за производството на артикули, като пластмасата.

От Goldman Sachs завишиха прогнозата си за цената на петрола от сорта Брент до 135 $ за барел, спрямо 98 $ преди този момент. От банката към този момент чакат Брентът да се търгува на цена от 115 $ за барел през идната година, спрямо плануваните 105 $ преди този момент.

"Обхватът на вероятните резултати остава извънреден поради опасността, която скокът в цените на петролните артикули съставлява за международната стопанска система, " считат анализаторите на Goldman Sachs.

Добивът на нефт в Съединени американски щати се чака да нарасне доста в отговор на по-високите цени. Този скок в локалното произвеждане обаче до момента се забавяше - частично поради това, че фирмите са фокусирани да връщат средства на акционерите.

"Реакцията на бранша за рандеман на шистов нефт ще продължи да бъде скромна изначало, което се дължи на техническите периоди за сондаж, към момента внимателните производители и затегнатия бранш на услугите, " споделят от Goldman Sachs, което допуска, че не би трябвало да се разчита на щатските компании да избавят ситуацията.

Добивът на нефт в Съединени американски щати се чака да нарасне приблизително до 12 млн. барела дневно тази година, оповестиха по-рано през седмицата от американската Администрация за енергийна информация (EIA). Това е в звук с предходната прогноза на EIA от февруари, преди цените на петрола са скочат до най-високите си равнища от 2008 година

От EIA обаче доста завишиха прогнозата си за производството на нефт в Съединени американски щати през 2023 година, като чакат приблизително 13 млн. барела дневно при планувани преди този момент 12.6 милиона. Годишният връх за рандеман на нефт в Съединени американски щати е от 2019 година, когато в страната са създавани приблизително 12.3 млн. барела дневно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР