Руската държавна газова компания Газпром ще спре доставките на газ

...
Руската държавна газова компания Газпром ще спре доставките на газ
Коментари Харесай

Газпром спира доставките на газ и за Нидерландия

Руската държавна газова компания " Газпром " ще спре доставките на газ за нидерландската „ GasTerra” с неотложен резултат, оповестиха от централата на компанията. „ Газпром” се опита да приложи декрет на съветския президент Владимир Путин, изискващ заплащането на съветския газ да се прави в рубли, което „ GasTerra отказа”, заяви уеб сайтът NL Times.

В резултат на това „ Газпром” няма да извърши съглашението си за доставка на 2 милиарда куб. м газ от 31 май до 1 октомври. Тогава изтича договорът на нидерландската компания с „ Газпром”. „ GasTerra” съобщи, че неведнъж е упорствала от „ Газпром” да се придържа към изискванията на контракта, в това число споразуменията за доставка и обработка на заплащанията.

Половината от „ GasTerra” е благосъстоятелност на Energie Beheer Nederland, която пък е благосъстоятелност на страната. Една четвърт от „ GasTerra” е благосъстоятелност на „ Shell”, а останалата част се държи от „ Esso”.

" Търговецът на газ „ GasTerra” реши да не извършва едностранните условия за заплащане на „ Газпром” ", се споделя в изказване на „ GasTerra”.

" В отговор на това решение на „ Газпром” разгласи, че ще приключи доставките, считано от 31 май 2022 година "

По-рано през днешния ден „ GasTerra” съобщи, че с цел да извърши изискванията на „ Газпром”, ще би трябвало да открие сметка в евро и друга в рубли в Газпромбанк в Москва. „ GasTerra” счита, че това евентуално ще наруши глобите на Европейския съюз, и добави, че има " прекалено много финансови и оперативни опасности ", свързани с осъществяването на заплащането по този метод.

" По-специално откриването на сметки в Москва според съветското законодателство, следено от съветския режим, е прекомерно огромен риск за компанията от Гронинген ", съобщи „ GasTerra”.

Нидерландската компания съобщи, че е очаквала решението на „ Газпром” и е купувала газ от други източници.

" Европейският газов пазар е мощно интегриран и огромен. Невъзможно е да се каже авансово какъв резултат ще има загубата на 2 милиарда куб. м съветски газ върху обстановката с предлагането и търсенето и дали европейският пазар може да поеме тази загуба на доставки с лимитирани последствия ", съобщи „ GasTerra”, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР