В Румъния е арестуван мъж по подозрение в шпионаж в

...
В Румъния е арестуван мъж по подозрение в шпионаж в
Коментари Харесай

Румънец арестуван за шпионаж в полза на Русия

В Румъния е задържан мъж по съмнение в шпионаж в интерес на Москва - първият сходен случай в източноевропейската страна от началото на войната в Украйна, заяви прокуратурата.

" Оказа се, че той е следил румънски или натовски цели от 2022 година насам " покрай югоизточния град Тулча, в регион, граничещ с Украйна, се споделя в изказване на прокурорите, отговарящи за битката с проведената престъпност и тероризма (Diicot).

Разследван за " държавна измяна ", той е упрекнат в " събиране на военна информация и правене на фотоси на бойна техника и придвижвания на бойци, които по-късно е предал на дипломати в съветското посолство в Букурещ ".

Възрастта и самоличността на този румънски жител не се оповестяват.

Но съгласно румънските медии, които се базират на анонимни източници, той е оповестил във Фейсбук кандидатурата си за кмет на Плоещ, ситуиран на към 60 км от Букурещ, на изборите, планувани за 9 юни по едно и също време с европейските избори. Името му обаче не попада в формалните описи, одобрени от изборната работа.

Въпреки че това е първият сходен случай в Румъния, през последните месеци в други европейски страни, по-специално в Обединеното кралство, Германия и Полша, станаха известни няколко случая на хипотетичен шпионаж с присъединяване на Москва, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР