Украйна използва активно далекобойните ракети ATACMS и според публикация в

...
Украйна използва активно далекобойните ракети ATACMS и според публикация в
Коментари Харесай

Русия започва да губи контрол и над небето на Крим

Украйна употребява интензивно далекобойните ракети ATACMS и съгласно обява в The New York Times, представена от investor.bg, печели преимущество в последните седмици, като към този момент има данни за значими вреди, които нанася. Сред тях е ракетоносецът " Циркон ", потънал в пристанището на Севастопол, както и няколко самолета на летището Балбек, защитавани от системи за противовъздушна защита (С-300/400) в окупирания Крим. И двата удара бяха доказани със сателитни данни, въпреки че нито една от двете воюващи страни не ги разяснява.

От средата на април това са единствено част от въздушните удари над окупирания Крим, откакто морски дронове " изгониха " съветския Черноморски флот към пристанището в Новоросийск. Според оценка на английското военно разузнаване това значи, че Русия стартира да губи контрола и над небето на полуострова.

Тази нощ Крим още веднъж беше подложен на масирана офанзива с ракети (не единствено ATACMS, само че и украинските " Нептун " ) и дронове. Информация за провалите е нищожна - в обществените мрежи се приказва за мощни гърмежи, чути в Симферопол, Джанкой, Саки, Алуште, Ялта и Евпатория. Назначеният от Кремъл началник на Крим Сергей Аксьонов оповестява за попадение в пустеещ държавен парцел, само че в каналите в Telegram жителите на полуострова разясняват огромно количество коли за спешна помощ, ориентирано към мястото, и съгласно партизанското придвижване Атеш става дума за попадение в команден център на съветската войска.

Според изявления в обществените мрежи има най-малко шест попадания в радио-локационни позиции, радари и Противовъздушна отбрана. Министерството на защитата на Русия оповестява за унищожени три ракети ATACMS и три морски дрона към Крим тази нощ.

Американските далекобойни ракети бяха употребявани и за окупираната част на Донецка област. По непотвърдена информация в средата на седмицата ракети ATACMS са унищожили две Противовъздушна отбрана системи С-300 и С-400, както и радар в Моспине. Интересно е мястото, където са били ситуирани тези системи - на 40 км от фронтовата линия, т.е. налични освен за ATACMS, само че и за друго въоръжение на украинските ВСУ.

От началото на май ВСУ заяви и за няколко свалени Су-25 - главно над Донецка област. Русия употребява бойна авиация за удари с авиобомби, с чиято помощ съумя да унищожи позициите на украинците в укрепената Авдиевка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР