Руската армия предприема нова офанзива около столицата Киев, с явното

...
Руската армия предприема нова офанзива около столицата Киев, с явното
Коментари Харесай

Войната в Украйна: руската армия затяга обръча около Киев

Руската войска подхваща нова атака към столицата Киев, с явното желание да я обкръжи от всички страни. Михайло Подоляк, консултант на украинският президент Зеленски, приказва за „ обсадно състояние “. Същевременно руснаците ускоряват офанзивите в Западна Украйна - към границата с Полша.

Атаки от всички страни

За офанзиви на съветската войска по северната граница на Киев край Зазимя и в южна посока край Вишенки бе обявено през нощта в отчет на украинския общоприет щаб на армията.

Някои от тези офанзиви били сполучливи. Нови сателитни фотоси демонстрират, че съветските войски очевидно се доближават към Киев и обстрелват жилищни региони. Американската компания за сателитно наблюдаване Maxar Technologies оповестява, че голям брой здания са опожарени. Значителни вреди и опустошения се следили в град Мошун, северозападно от Киев.

Градовете северозападно от столицата Киев от дни са подложени на тежки офанзиви от въздуха. Междувременно съветската войска обаче напредва и от североизточна посока. Украински бойци са съобщили на Франс Прес за яростни сражения за контрола над значимата автомагистрала край Велика Димерка, която води към Киев. Украинският общоприет щаб предизвести, че руснаците се пробват да обезвреждат съпротивата на районите западно и северозападно от столицата, с цел да обкръжат Киев.

" Киев е подготвен да се бори "

Съветникът на президента Зеленски, Михайло Подоляк, в това време приказва за „ обсадно състояние “. В Туитър той написа, че Киев е „ подготвен да се бори “ и ще остане „ неотстъпчив до дъно “.

В известието на Генералния щаб на украинската войска се споделя също, че стратегически бомбардировачи на съветската войска употребяват крилати ракети за набези против разнообразни елементи на страната. Подобни офанзиви имало против градовете Луцк, Днипро и Ивано-Франкивск. Последните два града се намират недалеко от полската граница.

По украински данни съветските елементи обстрелвали и една ракова болница в южноукраинския град Миколаев, където имало стотици пациенти. Сградата била мощно повредена, само че никой не е умрял.

" Невъобразима покруса "

Особено трагично от към 10 дни насам е ситуацията в обсадения от руснаците град Мариупол. По данни на локалните управляващи от началото на обсадата там са починали минимум 1500 души. Снабдяването с храни, ток и лекарства е отрязано. Хуманитарната организация „ Лекари без граници “ разказва обстановката в града с думите „ невъобразима покруса “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР