Русия няма да изисква незабавно купувачите да плащат за изнасяния

...
Русия няма да изисква незабавно купувачите да плащат за изнасяния
Коментари Харесай

Русия няма да изисква газът да се плаща в рубли незабавно

Русия няма да изисква неотложно купувачите да заплащат за изнасяния съветски природен газ в рубли, съобщи в сряда  представителят на Кремъл Дмитрий Песков, обещавайки постепенна смяна и заявявайки, че Русия би трябвало да работи върху концепцията за разширение на листата на своя експорт, изискващ заплащане в рубли, оповестява Ройтерс, представена от БНР.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3486
През предходната седмица президентът Владимир Путин издаде заповед да се заплаща съветския газ в рубли вместо в долари и евро.

По-рано в сряда ръководителят на съветската Държавна дума Вячеслав Володин пък съобщи, че Европейският съюз ще би трябвало да заплаща в рубли, в случай че желае съветски газ. Той добави, че износът на нефт, зърно, метали, торове, въглища и дървен материал също може да бъде разплащан по същия метод.

Попитан за мненията на Володин, представителят на Кремъл отговори: " Това е концепция, върху която несъмнено би трябвало да се работи ".

Междувременно държавното управление, Централната банка на Русия и " Газпром " би трябвало да показват оферти за промяна на режима на заплащания на съветския газ в рубли до четвъртък (31-ви март). На въпрос дали заплащанията би трябвало да бъдат реализирани в рубли още от този четвъртък, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Абсолютно не ".

" Както обсъдихме по-рано, заплащанията и доставката са отнемащ време развой. Това не значи, че утрешната газова доставка би трябвало да се заплаща в рубл). От софтуерна позиция това е по-продължителен развой ", сподели той.

Заповедта на Путин да таксува съветския газ в рубли за " неприятелските " страни, увеличи цената на съветската валута, откакто преди този момент тя се срина до рекордни дъна, когато Западът наложи необятни наказания на Москва за нейната инвазия в Украйна. Цените на газа в Европа също се увеличи.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които заплащат за съветския газ най-вече в евро и настояват, че Русия няма право да пренаписва съществуващи контракти, като сходно мнение показаха и от групата на страните от Г-7.

Коментирайки проекта за съветската рубла, Анатолий Аксаков, началник на финансовата комисия в долната камара на съветския парламент, сподели тази седмица:  " Вярвам, че не е нужно да променяме закона, всичко е планувано там ".

" Чуждестранната валута ще се обменя по пазарен курс, който ще бъде избран на Московската борса “, сподели още той и добави: " Те могат да си купят рублите на всички места ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР